Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Ako čistíte vodu??

Peter61

Tono - to je 100 recept !!! Pivo je nalepsi iontak. Voda je len na umyvanie, ale ani v uchu nie je dobra.
Ale vazne: alkohol nema dezinfekcne ucinky, pokial sa pouziva v koncentraciach prijatelnych a mnozstvach pre pohyb v horach. Vyrazne spomaluije regeneraciu po fyzickom vykone, dehydratuje etc. (teda ak pivo, tak nizkoamperove alebo najlepsie nealkoholicke)
Samozrejme - ako vylepsovac nalady alkohol funguje vynikajuco....

Tono

Na ture popijaj ako ja vylucne pivko a nezabudni na palenku, najlepsie nad 50 perc. :o)
Vela zdaru!
Tono

Npnp

ja som u pil vselijaku vodu, aj dazdovu (a ta teda naozaj smrdi jak... nebudem vulgarny) a este som sa z toho nepokakal.... Pramene na nasom uzemi by som chemiou absolutne neriesil....

Vrana

2 bikemartin: Asi tak. Aj na tej expedicii ti po case chemia prestane chutit a stavis na prevaranie, alebo na to kasles a nepijes sa rovno z pramena, potoka.

2 bowhunter: Co myslis z akej vody varia na niektorych horskych chatach? V lepsom pripade z vody z potokov, v horsom z dazdovej alebo zo snehu. Napriek tomu taky caj alebo polievka na Chate pod Rysmi chuti skvele.

Bikemartin

Ja sa na teba tiež dívam ako na ... Snažíš sa riešiť problém, ktorý nie je. Na tej túre po SR budeš odkázaný na vodu z mláky ? Tie srandy, čo Ľubo rozpísal sú tak na expedíciu do Afghanistanu, Bangladéša ... Ale ak silou mocou chceš piť ´ochutenú, ofarbenú´ vodu, napíš maila, u nás v labáku sa nejaký jód určite nájde ;-)

Vrana

Na Slovensku mame kvalitnu vodu a mame je dostatok, najma v horskych oblastiach. Nikdy som vodu v prirode na Slovensku necistil, nefiltroval, chemicky neosetroval. Treba vsak rozmyslat z akeho zdroja si vodu naberiem. Uprednostnujem studnicky, horske potoky. Cim vzdialenejsie od civilizacie tym lepsie.

V Tatrach urcite nepit vodu z hlavnych potokov pod chatami. Radsej si najst maly bocny pritok a tam si nabrat vodu. Tiez nepit vodu z plesa, ale radsej si nabrat vodu z jeho pritoku, alebo na odtoku z plesa.

Bowhunter

dík.. a kde by som nejakú tú chemiu dostal (striebro)?? viem že na čistenie vody je potrebný 2% jod no ked som sa na to pýtal v lekárni len sa na mna dívali ako na ...

Lubo

Pri cisteni vody mas v zasade 3 moznosti:
1) mikrofiltracia (Katadyn, MSR a pod.)
2) chemia (na baze striebra alebo jodu)
3) UV dezinfikacna lampa
4) prevarenie

Prva metoda zbavi vodu kalov a mechanickych necistot. Vacsina filtrov poriesi aj mikroby a prvoky. S virusmi neviem ako to je v tomto pripade. Nevyhodou je vyssia hmotnost a je to celkom pracne prepumpovat dostatocne mnozstvo vody. Navyse filter treba cistit a z casu na cas vymenit vnutro.

Druha metoda necisti kaly a mechanicke necistoty, riesi len zvieratka vnutri. Kedze ide o chemiu, je to vcelku spolahlive. Len je to nechutne. Osobne preferujem skor striebro ako jod. Chuti sice chemicky, no tak po chlore, co je znesitelnejsie ako odporny jod. Su sice aj take tabletky, ktore maju aj neutralizacnu zlozku, no aj tak je to humus.

Tretia metoda ma v zasade rovnaky vysledok ako druha, no nema to na vodu ziaden chutovy efekt. Je to tazsie a treba mat baterky, no je to celkom prijemna metoda na odstranenie mikrobov, virusov, prvokov a inej havede. Opat to necisti kaly a mechanicke necistoty ... v takej vode to dokonca ma horsiu funkcionalitu vzhladom na to, ze kal brani prechodu UV ziarenia cez vodu. Niektory vyrobcovia (napr. SteriPEN) maju v ponuke aj sadu, ktorej sucastou je jednoduchy filter na mechanicke necistoty ... toto je asi metoda, ktora sa mne najviac paci.

Stvrta metoda je klasika, no treba mat na pamati, ze je nutne nie uviest vodu do varu ale niekolko minut vodu aj varit. Prevaranie je asi najjednoduchsia forma dezinfekcie vody, no je energeticky narocna a zaroven je neprakticke prevarat, potom chladit a nakoniec naliato do PET flasky :-).

Na zaver este dodavam, ze ziadna metoda nie je ucinna na odstranovanie tazkych kovov. Preto treba na naberanie vody pouzivat toky, ktorych koryta neprechadzaju cez enviromentalne zatazene uzemia...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum