Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Posledná pevnosť

Sona

Ja len tolko, ze teraz sme stravili mesiac na Aljaske a v medvedich oblastiach som nevidela ziadne volne pohodene smeti ani ine kontajnery ako protimedvedie, na kazdom parkovisku a v kazdom kempe. V narodnych a statnych parkoch je tolko tabul, videi a vobec informacii v kadejakej forme, ze je nemozne, aby clovek siel do prirody nepouceny o medvedoch. Navyse si turista bezplatne moze pozicat protimedvedi kontajner na potraviny, aby sa citil bezpecnejsie a zaroven aby medved nemal dovod okolo neho cmuchat.

Rc

boro, ked som bol dieta, bolo u nas v horach koooopec medvedov. dokonca som raz jedneho pri zbere hub vyrusil a jedine, co ma asi zachranilo bolo, ze som nespanikaril a riadil som sa podla toho, co sme sa ucili v skole (zakladnej). mali sme taku vychovu ako sa spravat pri strete so zverou v horach, nakolko pochadzam z horskeho prostredia a strety boli caste. ale nie to som chcel. chcel som k tym ohradnikom. pokial je ohradnik dobre spraveny zalezi uz len od toho aku stavu donho pustis. aj na to existuju nejake normy urcite a verim tomu, ze ak ich chces dodrzat, pred medvedom sa mozno neuchranis, hlavne ak ma riadnu slinu. ale kamarat mal jednu chatu, mali tam rozne dobroty, okrem ineho aj vcely a viem ze je to bolo drasticke, ale jedniny sposob bol ten elektricky ohradnik. ani raz sa k nim ani k chate medved nedostal a to ten ohradnik bol vzdy ked sme tam prisli v dost zlom stave. velakrat sme nasli mrtveho diviaka ci inu zver, ale medved sa dnu nikdy nedostal. par krat susedia z doliny zaculi rev a to bolo vsetko. skoda sice tych diviakov, ale inu moznost sme nepoznali. ked sme ohradnik stavali, vsetci susedia nas odhovarali, ze to aj tak nepomoze, ze oni maju s tym skusenosti.... ale nenechali sme sa ukecat a skusili sme to a viem len tolko ze to skratka bolo ucinne.

Miso.K

Boro: tieto "kydy ochranárov" sa opierajú aj o nejakú prax (môžem zaslať celú fotodokumentáciu napr.z posledného prípadu z júna tohto roku, keď medveď zváľal plot do záhrady a zničil za jeden večer 7 včelstiev. V tej istej záhrade cca 40 - 50 m boli ďalšie včelstvá s ohradníkom. Medveď sa tu síce obtrel, no revať ho bolo počuť 1 km do dediny a včely nechal na pokoji) Nejdem tu do detailov písať, ako má el ohradník vyzerať a aká je jeho inštalácia - bo videl som už naozaj komické "domaudelátka". Pýtať sa ľudí z dediny ako píšeš je mimo mysu, lebo 80 - 90% chovateľov a pestovateľov na akékoľvek zabezpečenie z vysoka s.... (teda aspoň v KMF a okolí).
PS: myslím, že naivný nie som, keďže sa s problematikou stretávam pomerne často (10 - 15 krát za sezónu)a teda viem, čo medveď dokáže a čo nie. Zaujímali by ma ale tvoje praktické skúsenosti s medveďmi celkovo. Neuraz sa, ale najhoršie v tejto krajine je, keď sa k problematike vyjadrujú ľudia, ktorí o tom vedia akurát tak z počutia. Mišo Kalaš

Zdenči

majo majo...nemyslel som, že problém je v tebe. Mal som na mysli, že problém mohol byť v napadnutých ľuďoch. Čo ak medveďa vyprovokovali do takej miery, že musel na nich zaútočiť? Ak by sa zachovali inak, možno nemuselo dôjsť k útoku medveďa na nich.

Bikemartin

dík za vysvetlenie rovnakých fotiek a filmových záberov

Erik Baláž

Zdravim vsetkych diskutujucich a dakujem za mnozstvo pozitivnych a aj tych mierne kritickych prispevkov.
Co sa tyka tych fotografii, tak ziadna z nich nebola urobena z kamery. Aj ked sme mali HD kameru, technickka kvalita je stale podstatne nizsia ako z fotoaparat. Fotografie sa podobaju zaberom, pretoze sme obycajne fotili a filmovali z rovnakeho miesta.
Co sa tyka roznych konfliktov s medvedmi, tak to by bolo naozaj na dlhsiu diskusiu. Cast argumentov je aj v knihe, ale nechcel som sa tomu venovat prilis podrobne. Naozaj ale existuje mnoho sposobov ako predchadzat skodam. Odstrel konflikty neriesi. Tam kde su volne dostupne odpady, medved ich najde, potom ho zastrelia a na dalsi rok je tam dalsi medved,...Tento kolotoc sa da zastavit len zabezpecenim odpadov, tak aby sa k nim medvede nedostali. Podobne je to aj s ovcami, vcelinmi,..

Majo_majo

Som rád, že môj extrémny príspevok nezostal nepovšimnutý. Vystrieľať všetky medvede je veľký extrém s ktorým by som nikdy nesúhlasil. To na čo som apeloval je druhý extrém - všetky chrániť. Vaša reakcia bola - čo to ten somár vlastne píše.., ale tak isto mne príde somarina nekonečná ochrana. Môj príspevok bol arogantný voči prírode len preto aby ste videli že ani jeden extrém nie je dobrý, tak asi nebude správny ani ten druhý. A aký je kompromis? to ja netuším, ale páni zo SAV, MŽSR, univerzít a pod. by namiesto "presierania" grantov mohli spraviť konečne reálne sčítanie a navrhnúť reálne riešenia. Pre Zdenčiho: aj ja chodím dosť po prírode, skoré ranné a večerné fotenie a tiež som žiadneho zatiaľ nevidel... snažím sa chodiť po turistick. chodníkoch, rozprávať sa atď. zatiaľ to funguje. Naznačuješ, že problém je vo mne, ja si skôr myslím že v systéme - nekončená ochrana.

Boro

Môžem vás všetkých naivných a oddaných ubezpečiť, že žiadny elektrický ohradník neodradí medveďa pred útokom . To sú len kydy ochranárov . Spýtajte sa ľudí z podhorských oblastí, kde sa medveď vyskytuje. A tiež žiadny pes nezaženie útočiaceho medveďa. Priatelia, hlad je sviňa.

Peter61

A zabezpecenie: minule som si vsimol cstou z Lysej Polany na Palenicu Bialc.: vpravo je maly zamocek, tusim byvale sidlo polskych pohranicnikov. Z vonkajsej strany plota bol elektricky ohradnik.
U nas asi zatial plati ina matematika: nezabezpecime stada (psy), vceliny, zahrady (psy, ohradniky), medvede pridu, urobia skody, stat to preplati. Ak mame skody a mame riziko pre ludi, mozeme strielat. Aj ked uz nie velke medvede, aspon mensie.

Miso.K

Medveď je šelma a preto treba rátať s tým, že určité problémy vo vzťahu k človeku boli sú a budú. Film Divočina zamrznutá v čase som nevidel a teda neviem čo presne onen bača porozprával. Zo svoje bohatej praxe však môžem povedať, že škody na ovciach, včelstvách, poľnohospodárskych kultúrach vznikajú v drvivej väčšine preto, že nie sú pred medveďom nijako zabezpečené. Nehovoriac o pastieroch, ktorí pre značnú dávku alkoholu v krvi nevedia ani o sebe, nie to o ovciach a medveďoch, ktoré im obchádzajú stádo - praktická skúsenosť z T. Kľačian a Belej.
Dobre zabezpečené včelstvo či ovce sú pre medveďa takmer nedosiahnuteľné. Toľko pre prispievateľa majo_majo.
PS: Osobne by som bral za bernú mincu skôr informácie z Balážovho filmu, nakoľko tu ide o autentické zábery jedincov vo voľnej prírode, čo v prípade filmu Divočina zamrznutá v čase ani zďaleka neplatí (použité zvieratá chované v zajatí, filmované neraz mimo Tatier ...)

Adushka

Knihu som kupila hned, ako som tu vo fore zistila, ze uz vysla. Obaja s Matusom sme ju precitali na jeden sup. Vyborne, vyborne a este raz vyborne, jednoznacne odporucam. Este chcem dokupit aj dvd, nech to mame komplet. :)

Zdenči

Chodím dosť do prírody aj skoro ráno a poznám dosť veľa fotografov, ktorí sa v prírode pohybujú v noci a nikto s medveďom neprišiel do styku.
Takže problém bude asi v niekom inom a nie v medveďoch.

Bikemartin

2 majo_majo: máš dosť obmedzený pohľad na vec a asi ani tá kniha by ti nepomohla. Koľko je na SK ľudí, čo na nejakej úrovni chcú fotiť krajinu? 30, 50? Dosť slabý dôvod na vystrieľanie medveďov. Mne ešte žiaden medveď nechcel zvaliť statív, ani mi neotváral o polnoci spacák...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Poľovnícka chata Lešník Heňo fajn tip. Pamätam si, že som v decembri išiel okolo aj som si chatku trochu obzrel v zimnom vydaní. Všimol som si verandu, kde by sa dalo aj prespať. Len …

nová téma

Komentár

Pavel Forgáč k článku: Prekliate pivo Jasné cocktu poznám a mám aj nejakú doma momentálne :). Podobná našej kofole, akurát má viac bylinkovú chuť. Mám rád aj Solu a Schwepper, ktoré predávajú v Slov …

+ 27 ďalších príspevkov