Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Hrebeňovka Nízkych Tatier za 5 dní

Vrana

Ale ano da, co by sa nedalo. Budes tam posobit sice trochu exoticky ale preco nie.

Teraz vazne. Co sa vsak tyka bezpecnosti, jednoznacne skialpy. Hreben byva casto ladovy (na macky) a to si neviem dost dobre predstavit ist na bezkach. Problem moze byt aj mazanie, preslapavanie v hlbsom snehu s vacsim batohom, strme stupania, klesania. S bezkami by som neblbol.

Shatterhand

Da sa to ist v zime na bezkach? Viem, ze vacsina ludi to v sucasnosti chodi na skialpinistickych lyziach. Pripadne kolko je usekov, kde sa bezky vyzuvaju kvoli strmemu sklonu a kde sa neda prejst kvoli popadanym stromom?

Vargi213

tulak Kubo....ved mne ide presne o to ako som už spomínal, že ak už má niekto niekoho obviniť alebo kritizovať tak je potrebné aby nazrel hlbšie do problému. V tomto prípade boli kritizovaní lesníci a ja som to obhajoval preto, lebo do problémov lesného hospodárstva vidím vďaka škole a praxi viac. Určite existuje zase problematika ktorej rozumieš lepšie ty a ja keďže o nej nemám taký prehľad sa k nej vopred radšej nevyjadrím lebo do nej nevidím. Inak ma rovnako ako vás len a len desí pohľad na kalamitu aj napriek tomu že som (dúfam) budúci lesník, ktorí už boli mnohokrát prekliati laickou verejnosťou. Ale preto som radšej zdržanlivý ohľadom kritiky lebo viem ako to v lesníckej prevádzke (bohužial) chodí. Nie je nutné lesníkov automaticky vnímať len v tom zlom svetle, aj keď je pravda že všetko je o ľudoch. Tak ako existujú policajti a "policajti" , doktori a "doktori" ,tak existujú aj lesníci a "lesníci".

Vargi213

MatusM...najprv je treba si uvedomit že lesník ako taký je iba maličká ryba. Cháp to tak že oni sledujú rozhodnutie zhora pretože ho musia sledovať. Ani ty ako zamestnanec nejakého podniku by si si nedovolil odporovať nariadeniu od tvojich nadriadenych...ber to tak že som mal na mysli že v mnohých prípadoch na Slovensku sa nehospodári tak ako by sa malo.... a lesník je iba malá ryba na to aby on sám rozhodol či to bude tak, či onak..chápeš čo mám na mysli? Proste je iba radový zamestnanec...on proste musí rešpektovať a sledovať nariadenia zhora. Inak príde o prácu. To je to čo som tvrdil že nie je vhodné ak niekto vopred kritizuje niekoho (lesníka) pričom (bohužiaľ) nemá prehľad o tom ako to v lesníckej praxi chodí a ver tomu že to vravím len z vlastnej skúsenosti. Ani mne nerobí dobre pohľad na zdevastovaný les, ale nech si všetci tvrdíme že nám nejde o peniaze, v konečnom dôsledku je to len a len o peniazoch. Ten efekt zárobku je v každom každom odvetví. Zarobiť potrebuje každý, aj lesník. Preto radšej drží hubu a krok. Aj ťažbár (ten ktorý má zmluvu o vykonaní práce s Lesmi SR). Chcem len toľko po ľudoch aby neobviňovali lesníkov samotných, pretože oni sú ako som už spomenul iba takou maličkou rybkou a nezmenia nič. Za všetkým hľadaj vedenie podniku a to...ako sa už mnohokrát ukázalo..je ovplyvňované. Lesník je iba obyčajný radový zamestnanec tak ako aj ty (ak pracuješ).

Om4dw

Este k bordelu pri Ramzi. Je tam velky kontajner s logom NAPANTu, ktory bol totalne preplneny. Nenaplnil sa za tyzden, ani za dva, mozno je to od jari. Ked tam uz je, mal by ho NAPANT vynasat, ved to patri k ich praci. Vyhovarat sa na peniaze nie je riesenie. Inak by ma celkom zaujimalo, co na to nufaky miestnych mackov...

Tulak Kubo

Vargi213 prepac, nemozeme byt vsetci odbornici na lesohospodarstvo/tazohospodarstvo a podobne. Ja som nekritizoval Teba, ale tych blbcov co zhumplovali les v narodnom parku.A predstav si, ze na tom stave veci nic nezmeni ani to ci to bolo riadene zhora, alebo zdola a ci to spravili lesnici ci tazbari... Je to hamba vsetkych, aj lesnikov aj tazbarov. Tazbarov, ze takyto stav sposobili a lesnikov, ze s tym suhlasili a toleruju ho.
takze asi tak.
Verim, ze aj ty by si nad tym zaplakal...

MatusM

Vargi, rád sa nechám poučiť - som v tom, že ťažba je jedna z fáz/čiastkových činností lesného hospodárstva a za spôsob a rozsah jej vykonania sú v konečnom dôsledku zodpovedné lesohospodárske zložky ako napr. odštepné závody Lesov SR, čiže lesníci.
Oprav ma, doplň.. kto sú v tvojom ponímaní ťažbári? V prvom príspevku píšeš, že lesníci sú v prvom rade ochrancovia prírody. Hneď v ďalšom, že veľakrát sledujú rozhodnutie "zhora, ktoré nie je vždy racionálne. Keď to spojím - poslúchajú príkazy ťažiť (spôsobom ako to všetci vidíme) a zároveň chránia prírodu? Vôbec to nedáva zmysel.

Samco

klasický spôsob prechodu ktorý som aj ja s kamarátmi aplikoval a od utorka do soboty sme boli na hrebeni, je to fakt pekná túra a pri správnom rozplánovaní potravín sa dá prejsť aj s ľahkými batohmi

Peterr kridl

clanok pekny vykon obdivuhodny len by som poopravil autora pri tej predposlednej fotke lebo to nie je fotene z Prasivej ale z Velkej Chochuli sam mam taku fotku fotenu pred mesiacom

Vargi213

inak autorovi patrí moje uznanie za zvládnutie 5 dňovej makačka ktorá je aj mojim cieľom....rad by som ju zdolal.

Vargi213

a uvítal by som aby si ten kto sa rozhodne byť kritikom preštudoval hlbšie problematiku obidvoch (alebo viacerých) strán. Obohatí to aj samotného kritika a vyhne sa neprofesionalite. Myslím si že je vhodné zistiť si fakty obidvoch strán a až potom sa k danej problematike vyjadrovať. Nie je mi totiž jedno ak mi niekto ako študentovi lesníctva vyhadzuje na oči skreslené obvinenia, no pritom sám nerozumie podstate problému. Rád príjmem kritiku ale iba od človeka ktorý sa najprv povenuje danému problému z viacerých pohľadov.

Vargi213

a k tým lesohospodárom....vážený autor..nie je predsa možné obviňovať súčasných lesníkov za stav lesov ktorý spôsobili lesníci pred 50 a viac rokmi. A navyše je potrebné si uvedomiť že veľakrát bol fakt či je drevina alebo nejaký hospodársky zásah vhodný až na druhom mieste. Na prvom bolo rozhodnutie "zhora", ktoré nie vždy zodpovedalo prioritám racionálneho lesného hospodárstva.

Vargi213

Prosím Vás rozlišujte pojem lesníci a ťažbári....lebo ak ho nerozlišujete a vopred napíšete krivé slová tak to pôsobí strašne amatérsky.....tie koľaje nie sú po lesníkoch ale po ťažbároch....tie olejové škvrny takisto a plastové fľaše takisto.....nezabúdajte že lesníci sú tiež v prvom rade ochrancovia prírody. K tým kontajnerom...myslím že správa NAPANT-u vynáša smeti ako je to možne z finančného hľadiska...to že niekto je tak ohromný "turista" a lení sa mu vziat ten kúsok bordelu so sebou už nie je vec NAPANT-u. NAPANT by mohol upratovať aj každý deň no čo z toho keď národ je tupý.

JarinoM

Poriadna túra,len jedno nechápem,ako môže niekto dostať po fajnovej hruškovici sra..u :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum