Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Na Babky a Sivý vrch

FunTTomas

Peter: Bambulacik nenapísala nič bližšie a čo tu preberáme sú len dohady. Nech sa pýta ona, nie my. Ak to tam nepozná ani v lete, tak jej nepomôže ani najlepšia mapa. Ak bude chodník pod 2 metrami snehu, tak je ho aj zbytočné hľadať v spleti priľahnutej kosodreviny. Hrebeň je výrazný, jasným ukazovateľom postupu a netreba nič obchádzať. Zimný výstup na Sivý vrch nie je zakázaný a každoročne ho absolvuje aj miestny turistický klub.

Peter61

Tomas, poradil si pekne z hladiska cloveka a pre cloveka, ktory tam bol x krat. Skus sa pozriet na svoje rady ocami dakoho, kto tam vobec nebol.
Ak chcem poradit dakomu ohladom absolvovania tury v zime, radsej sa opytam zakladnu vec - ci tam dotycny bol v lete.
Obchadzanie lavinoveho svahu, zlabu a podobnych osemetnosti jasne pre toho, kto to pozna, pripadne am dobru mapu, GPS etc.. Taki ludia obvykle nedavaju take otazky ako bambulacik.
Vezmi si priklad nedavnu vymenu info okolo Baranca - Vilo a Palo.
NP je uz iba drobny detail, v pripade tejto tury podobne hromadne porusovany ako napr. zakaz vodenia psov do NPR.

FunTTomas

Peter61: strašne chceš niečo riešiť, ale citovať paragrafy je jedno a poradiť prakticky je úplne niečo iné. Bambulacik nenapisala, či tam chce ist na skialpoch, na snežniciach (neupravuje návštevný poriadok), po nohách, po rukách alebo neviem ako. Návštevný poriadok je len odrazový mostík pred túrou, na mieste sa už zariadi každý podľa podmienok alebo seba, lebo aj samotný stupeň lavínového nebezpečenstva je všeobecný pre rozsiahle pohorie a nemusí zohľadňovať lokálne podmienky daného svahu. Odporučil som jej bezpečnú trasu po hrebeni. Neposlal som ju zámerne do dráhy lavín, lebo neviem, kedy tam ide, aké má skúsenosti, ako vybavená atď.

Lubo

Peter, skus si este raz detailne precitat, co som ti napisal. Tvoj prispevok podla mna navadza na pouzitie ZRUSENEHO chodnika traverzujuceho Ostre na zaklade lubovole preslapavaca. Citat z cohokolvek nepomoze ... proste uvadzas, ze chodievate tym traverzom "podla podmienok a svojho uvazenia". Alebo vari chces presviedcat, ze tym traverzom vedie tycove znacenie? To snad nie, ved by to mohlo byt zivotohrozujuce v niektorych pripadoch.

Peter61

Lubo:

  • "§ 3
    Základné pojmy
    Na účely tejto vyhlášky sa považuje za
    d) turistický chodník taký chodník, ktorý je v teréne vyznačený normalizovanou turistickou značkou, ktorej vzor je uvedený v prílohe č. 2 alebo tyčovým označením nad hornou hranicou lesa..."

Teda ak nasnezi a nie je tycove znacenie, chodnik by mal byt uzavrety. (co by malom byt na konci clanku)
Ja som odpovedal na "Ak je zapadnutá kosodrevina, tak sa dá ísť pohodlne aj priamo hrebeňom cez Veľkú kopu na Ostrô a nie po značke v úbočí. "
Skonstatovat, ze nema zmysel ist mimo znacky, ked aj znacka je o nicom imho nie je navadzanie na horeuvedenej urovni.

Lubo

Peter61, vsak aj ty odporucas pochyb mimo TZT, citujem tvoj prispevok zo 4.12.2010:

"Chodievame tam v decembri a ci Ostru vezmeme cez vrchol alebo traverzom, zavisi od toho, ako sa rozhodne ten prvy, co slape stopu."

Traverzom kedysi viedla TZT, uz zopar rokov vsak ide vyhradne cez vrchol. Ked si taky 100% ofic-purista a citator pravidiel, prosim nenavadzaj na porusovanie NP TANAPu.

Peter61

FunTTomas - ad 2.
C.
PODMIENKY PRE VYKONÁVANIE SKIALPINIZMU NA VYHRADENÝCH MIESTACH

  1. Skialpinizmus môžu vykonávať skialpinisti a horolezci organizovaní v horolezeckých zväzoch (ďalej len „skialpinista“).
  2. Skialpinista môže vstupovať do vysokohorského prostredia aj mimo turistických a náučných chodníkov a v čase sezónnych uzáverov turistických a náučných chodníkov len za účelom nástupu na skialpinistickú túru. Skialpinizmus možno vykonávať od 21.decembra do 15. apríla za priaznivých snehových podmienok, ak nebolo vyhlásené lavínové nebezpečenstvo.
FunTTomas

Peter61:

  1. jedná sa je nespisovný výraz, správne je "ide o" Ostrô po liptovsky, a oficiálne o Ostrú. Je to presne to isté ako Plačlivô alebo Plačlivé.

  2. čo je to pohyb mimo TZT, keď v zimnom období je trasa pod snehovou pokrývkou a trasa nemá zimné značenie tyčami? Je to oficiálne vyhlásený skialpový areál, kde je pohyb vo voľnom teréne. A posielať ľudí neznalých terénu do traverzu, ktorý pretína lavínová dráha je nezodpovedné a to si tiež inštruktor. Jeden rok som bol na Červenci, keď si tam bol aj ty a vtedy bol len snehový poprašok. No december nie je celá zima. Odporúčal som jej bezpečnú trasu počas klasickej zimy, bohatej na sneh. Či je nosný sneh alebo prachový s prepadávaním do kosodreviny, to si už každý zhodnotí na mieste a zvolí podľa toho trasu.

  3. Zrejme, aby som ťa potešil. :-P

Peter61

FunTTomas,

  1. Jedná sa o Ostrú alebo o Ostrô ?

  2. Preco odporucas postup mimo TZCH ?
    Ako I-VhT by si mal dbat na ochranu prirody. Imho tam nie je taky velky rozdiel, aby bol nutny pobyb mimo chodnika

  3. nebolo by vhodnejsie pouzivat v slovenskom texte " čakan" namiesto ceskeho " cepín " ?

Peter61

Bambulacik, zavisi to od pomienok. Chodievame tam v decembri a ci Ostru vezmeme cez vrchol alebo traverzom, zavisi od toho, ako sa rozhodne ten prvy, co slape stopu. Velku kpu vacsinou traverzom. Ak sneh nie je nosny, pre pesieho jedna moznost je horsia ako druha :-) Hlavne nezapadnut do kosovky.
Macky a cakan tam obcas dakto vezme, ale na Sivy sa mu to nechce vytahovat. Ked je prepoklad ladu, tak to dakto vysoluje a hodi fixa.

FunTTomas

bambulacik: na zelenej pri výstupe na Babky treba obísť tento svah mapy.hiking.sk/?x=19.62857723… po grúniku vpravo mapy.hiking.sk/?x=19.62915658…. Pri prechode Ostrej treba ísť poctivo cez vrchol mapy.hiking.sk/?x=19.63640928… a nie letnou skratkou vo východnom traverze, lebo sa tam prechádza strmý úsek bez kosodreviny. Ak je zapadnutá kosodrevina, tak sa dá ísť pohodlne aj priamo hrebeňom cez Veľkú kopu na Ostrô a nie po značke v úbočí. Záverečný výstup na Sivý vrch vedie okrajom lavínovej dráhy mapy.hiking.sk/?x=19.64140892… do strmej skalnej úžľabiny tesne pod vrcholom, kde treba zvyčajne mačky a cepín. Samozrejme treba zvážiť na základe aktuálnych podmienok a lavínovej situácie.

Bambulacik

Ahojte, nevie mi niekto povedať ako to na tejto trase aktuálne vypadá na turistiku? Je chodník vedený lavinoznym terenom? Dik

Raymond

S tym znacenim na zaciatku mas uplnu pravdu, pred minuly vikend som to zazil tiez.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum