Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma počasie

Ripo

CZ : ako vzdy a ako vsade - MAS PRAVDU NAKONIEC TY ! Vynechanie celeho rocneho obdobia a cuvnutie pocasia - tak za tieto cerstvo vymyslene pojmy by ti SHMU malo dat medajlu... Staci, dobre ?

Ciernaznacka

Mas pravdu,
aj udaje z Klementina hovoria o tom, ze priemerne teploty sa dlhodobo nemenia. Aj pocetnost extremnych teplot.
Co sa vsak rapidne zvysilo je variabilita pocasia. Extremne rychle zmeny pocasia, vynechanie celeho rocneho obdobia, cuvnutie pocasia a pod.

Ripo

hej veru, aj minúty boli dlhšie. Čas plynul tak kráááásne pomaly ... Blbosti ako rampa! Ja si zo svojej mladosti pamätám plagáty z 9.mája, kde sovietski osloboditelia boli vítaní šťastným pospolitým ľudom rozkvitnutými orgovánmi. Za posledných cca 30 rokov na 9.mája bol rozkvitnutý orgován akurát v roku 2009. Skúsil si si, prosím ťa, pozrieť historické porovnávacie grafy, alebo to berieš len podľa toho, ako ti "lúpe" v kolene ??? Ja som si pozrel tabuľky a napríklad v rekordných teplotách za 30 dní septembra len v 3 dňoch sú rekordy rokov 1980 a neskôr. Všetkých ostávajúcich 27 dni majú rekordné teploty namerané PRED rokom 1980. A mnoho vecí bolo aj predtým, len roku 1905 nik nenapísal na internet, že v Párkany v decembri rozkvitli marhule ...

Ciernaznacka

Mal som na mysli svoje spomienky na detstvo, ked bolo pocasie ovela stabilnejsie a vyrovnanejsie. Jedno rocne obdobie plynule prechadzalo do dalsieho.
Dnes je bezne, ze zo dna na den pride zima, tyzden je zimne pocasie a zrazu pocasie cuvne a je znova tyzden letne pocasie. Rozkvitnu jarne kvety, dokonca gastanove aleje.
To kedysi nebyvalo.
Nechcem sa rozpisovat, co to robi s ludmi.

Gaspipe

Ahoj, Casto nezvyknem reagovat, ale teraz mi to neda - taka vazna tema ;). Minimalne posledne tri roky bola jesen celkom v poho. Pamatam si pekne pocasie na horach koncom oktobra minuly rok a predvlani som este 8-ho decembra bol na cykloture za krasneho slnecneho dna. To vlanajsie nahle ochladenie v polovici septembra si pamatam tiez velmi dobre. Vybrali sme sa na hrebenovku a Nizkych Tatier (V-Z), ale na Certovici sme to zabalili, lebo tak ako vacsina ostatnych sme toho mali uz plne zuby. Zima-dazd-hmla je podla mna horsia kombinacia, ako ked mrzne a snezi. Na Ramzi bola skupinka asi 4och starsich panov z CR, ktory to nechceli vzdat(kdyz uz mame tu dovolenou), pokracovali dalej smerom na Kralovu holu a chceli este dalej do S.Raja no neviem ci tam dosli :).
PS:Daulagiri, polovica jesene je este v nedohladne, ved leto konci az 23.9. :-D

Ripo

CZ: hlavne, že minulý rok bola nádherná jeseň .... Ukážem ti fotky. Chceš ?

Daulagiri

Taktiež som riadne naštvaný na počasie, lebo v daždi sa mi šľapať nechce a za chvíľu je tu polka jesene ach :-(

Jozue

Ale ono babie leto pride, aj vlani bolo v oktobri nadherne pocasie, len ide o to ze si clovek nevie naplanovat kedy to bude,niekedy som nevedel pochopit cechov ked plnili statistiky nestasti na horach, nam sa tu pod horami dobre planuju tury, kukneme z okna a je to, ale cesi ked si naplanuju volno mesiac dopredu a nevyjde to, tak sa ide aj cez mrtvoly, doslovne.

Ciernaznacka

Vsimol som si, ze pomaly ale isto miznu z nasho zivota jesene a jari. Po lete prichadza priamo zima a zasa po zime sa velmi rychlo otepluje.
To je velka skoda, lebo prave jesen a jar su idealne na tramping.

Jozue

Veru, pondelok a utorok to istia, tusim aj vlani sa o takomto case prudko ochladilo a trvalo to dobre dva tyzdne a oktobrove slniecko uz sneh uplne neroztopilo...

Wolflike

ano, na vikend sa to zas pekne serie :(
aj by clovek zuril, ale na koho to zvalit :)
shmu a model aladin su zial celkom presne... mozno sa to este zajtra ci v piatok zmeni....

Brutus

moc by som nejasal, na pondelok vyzera najhorsie pocasie podla predpovede, uvidime co prinesie sviatok.

Bacaardi

hej hej toto som tiez pocul tento fenomeeeen...

no, mali by sme to vymenit.. pracovat sa bude cez vikendy a oddychovat pondelok - piatok:-)

PeterNR

atnert> Pred časom som čítal abstract štúdie nejakých vedcov, ktorí práve tento otravný fenomén skúmali :-)

Záver bol v skratke taký, že si za to môžeme sami :-/

Presnejšie ide o to, že počas týždňa ľudia vyprodukujú veľa emisií a tepla. Pretože platí že viac emisií = viac kondenzačných jadier v atmosfére + viac tepla = vyššie nasýtenie vzduchu vodnou parou, nevyhnutne musí po čase dôjsť k (prudkému) znovunastoleniu rovnováhy, t.j. k zrážkam, často búrkového charakteru.
Väčšinou teda prší cez weekend, keď sa vďaka poklesu priemyselnej aktivity zníži objem tepla uvoľneného do atmosféry, tá sa ochladí, vodná para sa začne kondenzovať na umelo vyprodukovaných kond. jadrách, a... prší :-)
Viac info nájdeš na internete, napr.
scienceagogo.com/…/1998070613…
agu.org/…/2008GL034160.shtml
news.bbc.co.uk/…/146120.stm

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum