Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Najlepšie výhľady a podmienky na ich zachytenie

Daulagiri

Tak čo sa týka vyhliadkových vrchov na Slovensku je ich dosť, záleží len od podmienok. Čo sa tých týka tak to už bolo spomínané že najlepšia je mrazivá jeseň alebo zimné inverzie, kedy rozoznaniu pomáha biela zasnežená čiapočka daného vrcholu. V bezsnehových podmienkach môže len hnedá/žltá tráva na vrchole v diaľke zanikať.
Nuž a za seba spomeniem svoj domáci Vtáčnik, naposledy som na ňom bol teraz v nedeľu. Videl som napr. Lysú horu v ČR (103 km), Babiu horu (124 km), Fabovu hoľu (93 km), Stolicu (117 km), Kráľovu hoľu (114 km), Kriváň (117 km), Svinicu na hranici SVK/PL (120 km), Kozi Wierch v PL (122 km), Veľkú Javorinu v Bielych Karpatoch (75 km), maďarské Borzsony (79 km). A myslím že možno aj Mátru alebo Bukk v maďarsku, čo už je 132 resp. 150 km. No nemám to ešte potvrdené na 100 %.
Vzdialenosti som meral na tunajšej hiking mape.
A ako perličku spomeniem že pred dvoma rokmi sme v zime videli z Malého Kriváňa niečo biele ďaleko za Lysou horou, z vysokou pravdepodobnosťou to boli Jeseníky cca 160 km.

Honza286

Není to sice na Slovensku, ale z beskydské Lysé hory se mi letos koncem prosince podařilo vidět na západě až na Praděd, na východ pak Javorníky, Strážovské vrchy, Malá Fatra, Nízké Tatry, Oravská Magura, Západné Tatry, Vysoké Tatry i Babiu horu a s největší pravděpodobností i Nízké Tatry. Přímo na Slovensku jsou pak nejlepší výhledy z Choče (obě Fatry, všechny Tatry, Babia hora), ale takových míst se najdou desítky.

KarolM

K téme najlepších výhľadov doporučujem diskusiu k ankete na treking.cz: treking.cz/…/nejkrasnejsi-vyh…
“Moje najvyhliadkovejšie” kopce sú Kráľova hoľa a Kojšovská hoľa: treking.cz/…/nejkrasnejsi-vyh…
Inak veľmi zaujímavý je výhľad z nenápadného Grúnika nad sedlom Rozdiel v Ľubovnianskej vrchovine. Vidno z neho Vysoké Tatry (od Slavkovského štítu na východ), Belianske Tatry, Poľské Tatry (Kasprov vrch), Pieniny (Tri koruny) ako aj 81 km vzdialenú Babiu horu!

Juh

Z juznej casti Veporskych a juhozapadnej casti Stolickych vrchov vidiet pri dobrej dohladnosti Zempléni Tájvédelmi Körzet (Madarsko, okolo 150 km). Za vynimocne dobrej dohladnosti vidiet za tymito kopcami siluety dalsich kopcov a to nemoze byt uz nic ine, len Karpaty v Rumunsku.

Bean

@Turista: Vtedy sa mi to len donieslo. No mam fotku tym smerom o rok neskor, ale doteraz si nie som isty, ci je to ono alebo nie.

Bean

Nadviazem na Tomasa...koncom decembra 2007 za mimoriadnych mrazov z Chopku zaver karpatskeho obluka v Rumunsku!

Turista222

Tak to mate super zazitky. S tym Kekesom to moze kludne byt. Zaujimavy moze byt opacny pohlad, t.j. z Kekesa na Ta3:).

FunTTomas

Počas decembrovej inverzie v 2004 sa mi voľným okom podarilo identifikovať maďarský Kékeš (Mátra) na juhu v silnom protisvetle z Predného Soliska, čo je celkom slušná dohľadnosť.

Vrana

Sezona je jasna, november-januar, ked je mraziva inverzia ako prave teraz.

Z Malofatranskeho Klaku sa da bezne zazriet Krivan (100 km), Gerlach (110 km). Daleko vidno aj z Velkeho Krivana (Kralova Hola) ale aj vzdialene kopce na moravskej strane, ktore bohuzial neviem identifikovat.

Okrem toho sa za vyhladmi oplati vyliezt na Choc, Kriznu, Babiu horu, Kralovu holu, Vtacnik, ....

Miso Lorinc

tento rok som zazil najlepsiu viditelnost pocas babieho leta, teda niekedy na jesen. No a k babiemu letu sa samozrejme hodia Babky:) Viditelnost sa s postupom casu trochu zhorsovala, takze najlepsia bola rano. No a bolo vidno straasne daleko, vsetky nase Tatry, aj Fatry, aj chocske vrchy aj vselico ine do najmensich detailov. Spicka Klaku v MF v pohode aj volnym okom, ten je vzdialeny cca 75 km. Kralova Hola 50 km, Krizna 55 km, Martinske hole 60 km, Velky Krivan 45 km, Babia hora tiez 45 km. Nadhera:)

Turista222

Samozrejme, je to velmi relativne merat vzdialenost pri dobrych podmienkach. Aj rozumiem, ze na tych fotkach vidno vzdialene vrcholy len ako machulu. Len mi ide o zazitky a pocity, co turisti zazili, kam az dovideli. Najkrajsi vyhladovy bod nemusi byt zakonite ten, z ktoreho je najdalej dovidiet :).

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum