Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma mačky

Peter61

Suco, CTcka maju srubky na to skratenie aj prva džurka je štvorcova. Ak by tam šrubky neboli, tak si ich treba v obchode pytat.
Ad "Tie mačky aj tak okrem nej nikto iný nosiť nebude" - vezmes na hory kamossa so topnaockami c.46 a namiesto svojej milej budes volat qoli mackam dalsej kamosssske, co si ten pliesok nepilovala.
A uz je ruka v rukave :-)

Suco

No ona si ešte len ide kupovať mačky. Ja som sa Peter61 na základe tvojich postrehov a prečítaných diskusií rozhodol pre mačky CT a zatiaľ neľutujem a priateľka chce také isté. Tiež som jej vravel že to jednoducho odpílim a hotovo. Tie mačky aj tak okrem nej nikto iný nosiť nebude.

Mifo78

Peter61: jasne, treba s tym pocitat, pripadne si nechat nejaku tu rezervu ak noha este rastie ...

Peter61

mifo78, jedna z moznosti, jasne. este aj par gramov usetri. Ale potom ked si to bude chciet obut dakto s topankami c.45, nechyta sa.

Mifo78

Ak jej ten spojovaci plech pretrca, treba ho jednoducho odpilit (koniec pilnikom zabrusit). Nesrandujem, je to takto naznacene aj v oficialnom navode (znacka petzl).

Peter61
Mocahlknitl, v remonekovych, alebo C1 je dost slusny vyber, popisal som tom uz tuto:
hiking.sk/…/turisticke_macky.…

podla mna medzi Tatrami, Fatrami, Alpami a pod. (pri diskusii o turistickych mackach na vysoke hory ) je rozdiel iba v nadmorskej vyske a ev. v potencialnej dlzke padu.
Návleky, „nesmeky“, 6 hrote macky a pod, ktore boli predmetom povodneho Borovho clenku, dobre pomozu pri chodzi po rovine a miernom svahu, kde hrozi pad na zadok ( zlomena kostrc nie je nic moc).
» svts.sk/index.php?a=112..$ret Takze IMHO ( ci shmu, ci ako sa to pise):

  1. 10-12 hrote
  2. ocelove, pretoze sa jedna aj o skalu a lad (duralove su lahsie, ale su urcene iba na sneh/firn). Smola, sme na 900 – 1000g.
  3. tzv. klbove, nie ramove (ramove su urcene na a lezenie kolmych ladov)
  4. v prednej casti je posledný ( teda 4.alebo 5.) pár hrotov kolmo alebo šikmo na smer pohybu. Drží to lepšie, keď ideš v strmšom svahu iba na tých prvých 4 (5) pároch hrotov v nekvalitnom firne/lade.
  5. "plastové" upevňovanie mačiek C1 (= macky na všetky topánky) škrtí nohu menej ako "celoremienkové". Teda mnsie riziko omrzlin. Použitie na mäkkých topánkach, v kombinovanom teréne a pod. : zvysuje riziko lámania mačiek (pozor na požičiavanie mačiek). Stare celoremienkove macky (made in Letov Brno etc. ) s kozenymi remienkami - bezpodmienecne vymenit, kozene povoluju po namoknuti, trhaju sa a obvykle uz su opotrebovane
  6. C2( poloautomaty) a C3 (automaty) sú určené na topánky s tvrdou podrážkos patričnou úpravou špičky/päty
  7. Antiboot system = "vyhadzovač snehu" a pod názvy: zabraňuje nabaľovaniu snehu a následnému pošmyknutiu sa. Potrebný, u C2 a C3 nevyhnutný
  8. C1 s plastami sa obúvajú omnoho pohodlnejšie a rýchlejšie. Rychlost = bezpecnost, .
  9. Nastavovanie velkosti : dnes u novych maciek bezpodmienecne bez akehokolvek nastroja
    09/12/09 06:31 Peter61
Peter61

Jakub, ak ten spojovaci nosnik ma v sebe diery, obvykle ta prva diera je stvorcova a tam sa dava skrutka, ktora ma plochu hlavu a zaciatok drieku stvorcovy.
Mala by byt v krabici od maciek, aspon u AA a CT to byva.
Ak vyrobca a model to je ?

Tomaash

Jakub, ak to spajacie nastavovacie zelezo zozadu trci, treba ho vhodne odpilit.

Peter 353

Mačky na turistiku ,pošlem foto ,ľahké,odskúšané.

Bulat

pokial viem aj mačky vyrabaju v roznych velkostiach...takže asi si kupila priveľké...

Jakub Súčanský

Čaute. Chcem sa vás spýtať či niekto neviete ako nastaviť mačky keď je noha malá? Priateľka keď si zošteluje mačky aby jej sedeli tak tá stredná časť s dierami, ktorá sa posúva jej trčí až von za zadnou časťou mačiek. Neviete či by to vadilo? alebo treba tie mačky zoštelovať tak, že vzdaiu nebude trčať ale bude prečnievať pod prednou časťou mačiek? Dík sa radu.

Michalknitl

JaroB: v Scandinavii v poprade maju take nieco, ale bez tych spicakov... iba retaze, aby sa to menej smykalo na zladovatelych chodnikoch... pred par dnami som to tam videl...
scandinavia.sk/$ret

JaroB

Ahojte, mám klasické mačky, ale aj toto: picasaweb.google.com/…/Minima… môžem to len vrelo odporučiť na zľadovatené terény nie strmšie ako 40stupňov. Túto zimu som v nich prechodil krížom krážom Nízke tatry, trochu aj Veľkú fatru a na takéto vyfúkané zľadovatené terény sa mi zdalo lepšie mať na nohách tieto gumoretiazkové minimačky.Podľa mňa na bežnú turistiku ideálna voľba(cena/spratnosť/funkčnosť) Kúpil som ich vlani v Taliansku za 28 eur v kamennom obchode, predtým som ich videl aj v e-shopoch no teraz akoby sa po nich zľahla zem, neviem sa k nim dopátrať. Ak ich niekto zhliadnete, prosím hodte sem link.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum