Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Šiator a Šomoška

Diskusná téma K fotke: Šiator a Šomoška

Impozantný vrch Šiator (660 m. n. m) dominuje pri pohľade z veže hradu Salgó smerom na sever. Vpravo pod ním je dedina Šomoška a hrad Šomoška. Dedina je ešte v Maďarsku, hrad aj vrch Šiator sú už na Slovensku. Na prvom - svetlejšom a nižšom hrebeni za Šomoškou, je bývalý rozľahlý lom na čadič Mačacia. Ďalší vyšší a tmavší hrebeň s najvyšším vrcholom vpravo vzadu je Monica (Monosa, 584 m. n. m.). Dvojvrchol vzadu v strede je Veľký Bučeň (514 m.n.m.)

Vladimir50

Určite má.
Kedže som sa narodil neďaleko odtiaľto mal som do Cerovej vrchoviny v prvých osemnástich rokoch svojho života blízko. Ale až pred pár dňami som sa poriadne zoznámil aj s jej maďarskou časťou a jednoznačne odporúčam - ak sa tam vyberiete -určite nevynechajte jej maďarskú časť.
Navyše pred niekoľkými rokmi získali Maďari financie v rámci uerópskych fondov pre Geopark Nógrád - Novohrad (slovenská časť projektu nebola úspešná) a veľa tam pre turistov teraz urobili. Takže v Maďarsku je turistom k dispozícii komfort - informačné centrá, dobre značené chodníky a mnoho možností na ubytovanie. Na Slovensku je to však bieda - nerozumiem tomu.
Na Slovensku odporúčam navštíviť: hrad Fiľakovo, Soví vrch, Pohanský hrad, hrad Hajnačka, hrad Šomoška, lom Mačacia, Karanč, Šiator, Steblovú skalu, Lipovianske pieskovce, Veľký Bučeň - je z čoho vyberať.
V Madarsku zase Ipolytarnóc, hrad Šalgó, Skalu Bozsorkánykó, planinu Medveš, umelé kopce z vysokopecnej trosky - aj tam je z čoho vyberať.
Po svojej návšteve dávam teraz do galérie fotky z jednotlivých miest, ktoré sme pochodli a snžím sa tam písať aj info o danej lokalite. K niektorým fotkám sa aj dodatočne vraciam a dopĺňam informácie, ale to nie dobre. Bolo by lepšie dať info asi do článku, aby to bolo všetko pohromade.

Daulagiri

Hoci som tu v horách ešte nebol, tak ten kraj má niečo do seba...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Daulagiri k fotke: Jarná Rumplovská Áno vystihol si to Maťo. Viem že vývoj nezastavím a že všetky chátrajúce samoty nebudú v takom stave navždy, ale niekedy dané miesto potom už stratí pre mňa svo …

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Daulagiri k fotke: Šarišský hrad Vďaka za kontakt, možno sa sem niekedy dostanem. Akurát tá otváracia doba je trochu zvláštne formulovaná. V jednej vete je že sú otvorený 365 dní v roku a z tab …

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok