Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Prosiecka a Kvačianska dolina

FunTTomas

s.svajka: z Hút na Oblazy ide štrková cesta údolím Kvačianky. Treba sledovať červenú značku a na rázcestí ciest ísť pravou cestou turistickamapa.sk/?x=19.54630… (nie vľavo po červenej, lebo tá ide do Kvačian). Na mape je zle označené vyznačené rázcestie s červenou. Chodník, čo myslí jjano je odbočka červenej z rázcestia turistickamapa.sk/?x=19.54369…, kde klesá prudký chodník k mlynom, ale tento nepoužijete, lebo na Oblazy zídete skôr po ceste (mimo značky). Taktiež radšej odporúčam použiť prístup od Veľkého Borového. Autom sa dá dostať minimálne po starý cintorín turistickamapa.sk/?x=19.52656… a možno aj ďalej, len si nepamätám, kde je zákaz vjazdu. Tesne nad mlynmi sa prechádza Kvačianka cez lávku, ale s vozíkom by ste mali prejsť.

Sedlo

s.svajka, lepší to máš z Velkého Borového, tam se v pohodě dostaneš až k mlýnům.

Jjano

No, ale sú tam úseky, ktoré môžu byť trochu náročnejšie, prinajmenšom úplne na konci je cesta strmšia a rozbitá. Sprievod je určite nevyhnutný. K samotným mlynom sa asi nebude dať zísť, aspoň si to neviem predstaviť, je tam taký úzky rozbitý chodník a navyše k dolnému mlynu je lávka cez potok. Takže sa dá po ceste dostať len nad mlyny, ale aj to je pekná vychádzka a je odtiaľ na mlyny pekný výhľad.

Vlado8a

No ak bude mať vozík doprovod, tak sa dá prejsť.

S.svajka

Ahojte. Potreboval by som informaciu, aky je povrch a stav cesty z obce Huty k mlynom. Da sa prejst s invalidnym vozikom?

Funttomas

rasto (resto): veľmi dobrý a nevšedný návrh trasy. Možno do budúcna využijem.

Resto

este oprava preklepov- autom do Liptovskej Sielnice.
vystupit v casti Jobova Raztoka

Rasto

Neviem co je krajsie, ale ponukam jeden typ: Ak ste autom, prist do Siltovskej Sielnice autom, tu odparkovat a nastupit na autobus, ktorym sa vyveziete do VElkeho Boroveho, cast Jpbpva Raztoky, tu vystupit, ist po chodniku cez kanon Raztoky, po rebriku pri vodopade dolu. Odtialto k mylnom na Oblazoch. Vratit sa spat smerom na Velke Borove. Tu si mozete vybrat bud zachadzku cez Prosecne na Svorad, alebo priamo cez Velke Borove na Svorad (vyhneme sa stupaniu, ale ktore zase stoji za to). Zo Svoradu do Prosieckej doliny, vyjdeme v Prosieku. Odtialto bud pesi cez maly kopcek, stopom, alebo autobusom (pochybujem ze nejaky pojde) spat k autu zaparkovanemu v Liptovskej Sielnici. Uvidite to najkrajsie, co ponuka tato oblast. Da sa to v pohode zvladnut (aj cez Prosecne) aj s malym dietatom (v sedacke, lepsie ak su dvaja dospeli). Je to narocnejsie na naplanovanie a synchronizaciu s autobusom, ale vysledok stoji za to). Odskusane v praxi.

Funttomas

turis:
základná trasa cez Veľké Borové je menej náročná ako výstup na Prosečné, z ktorého je zas pekný výhľad na liptovské hory. V stúpaní od rázcestia Svorad treba dať pozor na značenie, lebo na jednom rúbanisku chýbajú značky. Vo Veľkom Borovom je zas dobrá koliba Borovec, kde sa dá obedovať. Je vzdialená len 15 minút od rázcestia v Borovianke, tak nie je problém urobiť si zachádzku. Áno, náučný chodník je súbežný s modrou v Prosieckej a s červenou v Kvačianskej doline. Pri prechode zo Svoradu po modrej na vrch Sekané (smer Veľké Borové) odporúčam ísť po zablatenej ceste radšej ako po rozmočenej lúke popri ceste, kde sa človek rovnako zablatí.

Turis

Ahoje v sobotu sa chystáme do týchto dvoch krásnych dolín. Zaujímalo by ma či si máme zvoliť presne takúto istú trasu ako je popísaná v tomto článku resp. či by nebolo krajšie isť z rozcestníka Svorad cez Prosečné a dôjsť na rozcestník Borovianka a pokračovať dalej po písanej trase, čiže vyhnúť sa Veľkému Borovému. Ináč danný náučný chodník je súbežný s modrou resp červenou značkou vedúcou cez tieto dve doliny? Dakujem za odpoved

Funttomas

V nedeľu 20. apríla som prešiel Prosiecku aj Kvačiansku dolinu už po neviem koľký raz. Stav náučného chodníka presnejšie informačných panelov je katastrofálny. Je smutný pohľad ako to spustlo. Prístrešok na Vidovej je rozbitý a zhodený do lesa. Naokolo rozhádzané odpadky. Nie je si kde ani sadnúť na lavičku. Pozitívom je komfortný prechod suchou nohou cez Vráta, kde dlho chýbali drevené plošiny a lávka. Okrem doplnenej reťaze k vodopádu Červené piesky je chodník v havarijnom stave a veľa ľudí sa pred zosuvom s reťazou otočilo a nešli ani pozrieť vodopád.

Jozue

Kamarat tam bol cez vikend, uplna pohoda, bez snehu, ale ktovie co s tym urobi tento mraz a sneh.

Sisty

neviete niekto aka je sucasna situacia v Kvacianskej a Prosieckej doline? este som ta nebol a tento vikend budeme blizko, tak by sme to chceli obehnut a pozriet si to. co nas tam moze cakat?

Mecheche

Rasto, pod zakazanym chodnikom som myslel cesticku, ktora vedie dnom Kvacianskej doliny. Ta naozaj nie je velmi schodna za zleho pocasia. Raztocianka (ten kanon, co sa zacina s rebrikom a vodopadom a konci pri osade Jobova Raztoka medzi Hutami a V. Borovym) je celkom bezpecna.

Rasto

to mecheche - zakazany chodnik je skutocne zakazany - nie je mi teda jasna jedna vec. Tento chodnik je oznaceny (nemyslim turistickou znackou ale je oznaceny) a je aj viac menej udrziavany. Neviem si predstavit, ked by som tam isiel a pri tom by ma "pristihla" straz prirody, ako by mi vysvetlovala, ze sa tam nesmie, ked predsa je to tam oznacene, nie je tam zaidna tabula a je tam dokonca urobeny aj rebrik vedla vodopadu. Takze pokial je to zakazane, tak to by tam malo byt vyznacene. Inak je to zakazane len "papierovo". Neviem, ako by ochranari toto "vyhadali" na nejakom sude alebo v nejakom spore.
Inak k tym detom - v pohode to zvladnu aj male deti v sedacke, lepsie je mat doprovod niekoho, aby sa dalo dieta popripade podat niekomu. Mne vobec nenapadlo, ze by sa tam nesmelo ist. vstup na vlastne riziko iste je, tomu samorejme rozumiem.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum