Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Orla Perć? Uwaga! / Orlia prť? Pozor!

Honza286

LukyLez: No já osobně tedy jít na celodenní túru, zvláště při ne zcela 100 % předpovědi počasí, bez suchého náhradního oblečení, za ideální rozhodně nepovažuji. Ale jasně, za vše můžou Poláci tím, že mají špatně zajištěné chodníky:) Hlavně že je na co se vymluvit, to ego je ale řádná mrcha:)

Lubo

Peter61, ty ligvisticky analysta...

Uwaga !

Vyber adjektiv a podbnych peral :
elementárních , první zásadní , 100 % (=stoprocentní) , hodně tmavými , elementárních , hodně vzácné, zásadní, tvrdohlavé, výrazného zhoršení , záměrně , zcela záměrně , prostě zásadní, nepřiměřený , výrazné

Lukylez

honza286
zo Skrajneho Garanatu do Sedla Kryzne je to 1:45. Čas sme mali cca 14:30 pri odchode z vrcholu S. Granatu. Vzhladom na to že nepršalo sme sa rozhodli túru dokončiť.Aj keď sa nám čas natiahol, aj pre zle odistené úseky a od polovice (asi Bucinowa turnia)aj pre dážď ktorý ale nebol ani intezívny a súvislý, sme túru dokočili vporiadku.
P.S Oblečenie a výstroj sme mali primeranu dĺžke a náročnosti túry aktuálnemu počasiu a ročnému obdobiu.

Lubo

Honza, uz sa tu nehraj na svateho superskuseneho bezchybneho turbohorala, co rozdava priehrstia mudrosti, o ktore ho hladne davy prosia visiac mu na perach.
Nikto vratane autorky neheroizuje sposob ako turu dali, tak naco tolko silnych slov? Ano, su ludia, co vsetko podcenia, s vypatim vsetkych sil a s pomocou nebyvaleho stastia svoju hlupost preziju a na internete zo seba robia gerojov. Toto nie je ten pripad, tak chod svoje kazatelske ja realizovat do for k takym clankom.
Navyse posudzovat rozhodnutia inych z tepla a bezpecia stolicky za pocitacom je jednoduche. Kazdy kto do hor vela chodi, skor ci neskor nieco podobne zazije. Uvidi kde su limity, co je dolezite a co nie.

Honza286

Ramon8a: Nezlob se na mě, ale pokud při výrazném zhoršení počasí někdo ve velehorách a v ne úplně snadné túře nevyužije možnosti rychlého a relativně snadného ústupu pryč z hřebene, tak je to prostě zásadní chyba. To nemá nic společného s hrdinstvím apod., je to jednoduše nezodpovědnost a nepřiměřený hazard s vlastní bezpečností. Kolik už bylo takových "hrdinů", co i přes výrazné zhoršení počasí chtěli za každou cenu túru dokončit a zaplatili za to i životem!!!

Marek

ramon8a: Zvladli to vyborne, tiez nevidim dovod robit z nich blbcov. Naopak by som ich pochvalil napr. za tie prilby. Oblaky a burky v horach su bezne a clovek s nimi musi ratat. Taketo velke tury je dobre planovat na stabilne pocasie, ale moze sa stat, ze to jednoducho nevyjde. Prave pre tento pripad su tam retaze aj na zdanlivo nezmyselnych miestach. No a ci mali malo nastudovanu trasu alebo nie, tazko povedat. Ja osobne si nedokazem predstavit, ze by som si mal zapamatat 9 hodinovu trasu nech studujem ako studujem. A vediet v polovici, ze ma na konci caka daky dvojkovy komin s retazou, ktory som videl u niekoho na fotke by moje rozhodnutie ci ist dalej alebo nie tazko ovplyvnilo. Clovek ma byt pripraveny aj improvizovat a oni zjavne na to mali, kedze to presli. Takze gratulujem a zelam viac stastia na pocasie :).

Ramon8a

Prešli to celkom v pohode, tak nevidím dôvod robiť z nich blbcov ... ktorí robili len samé chyby. Mali gule ťúru dokončiť a aj ju dokončili. A kto hľadá iba kde aké nebezpečenstvo číha na turistickom chodníku, nech radšej sedí doma :-)

Lukylez

rc
alebo v prípade dažďa rýchlo vyzuť ;)

Rc

tomaash ten hreben sa da prejst aj naboso. a dokonca este rychlejsie. a ak ta chyti dazd, aspon sa ti nepremocia

Lukylez

tomaash
Z väčšej časti je potrebné používať ruky.
Je potrebné mať skúsenosť s lezením hore ale najmä dole aj bez reťazí. Pokiaľ sa plánuje celá túra je potrebné mať dostatočnú kondíciu a rýchlosť aj pri lezení.
Dĺžka túry môže spôsobiť vyčerpanie a neistotu pri zliezaní posledných úsekov.
Tie sú viac suťoviskové a pri chýbajúcich reťaziach dokážu nervy poriadne podrásať. Dážď resp. búrka je potom už len čerešnička na torte.
P.S ako obuv by som určite neodporúčal rozviazané plátené tenisky (chalana čo sme stretli to prešiel a asi aj prežil v pohode)

Tomaash

Orla Perc aj je len narocnejsi tatransky vylet, za dobreho pocasia a ak sa clovek trochu menej boji exponovanejsieho terenu. Hreben sa da vo velkej pohode a v teniskach prejst pomerne rychlo, az mi divnuo bolo, pri kadejakych hrozach co obcas niekde popisuju. Boli sme tam priblizne 9 dni po autorke clanku.

MatusM

Honza, zmiňuješ :o)
Dobrý článok, málokto takéto prusery verejne priznáva, možno si niekomu tým zachránila život. Možno mne? Ktovie. Doteraz som mal Orliu Prť za náročnejšiu tatranskú túru, na ktorú by som sa vybral bez nejakej špeci prípravy.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Poľovnícka chata Lešník Heňo fajn tip. Pamätam si, že som v decembri išiel okolo aj som si chatku trochu obzrel v zimnom vydaní. Všimol som si verandu, kde by sa dalo aj prespať. Len …

nová téma

Komentár

Pavel Forgáč k článku: Prekliate pivo Jasné cocktu poznám a mám aj nejakú doma momentálne :). Podobná našej kofole, akurát má viac bylinkovú chuť. Mám rád aj Solu a Schwepper, ktoré predávajú v Slov …

+ 27 ďalších príspevkov