Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Nový návštevný poriadok TANAP v príprave

Lubo

Oo, neviem ci Gerlach a Lomnicak vyzeraju slubne.
Skor by som tvrdil, ze ani nie. Ostatne veci by sa vsak mohli trochu pohnut. S drobnym vstupnym do dolin by som suhlasil v pripade, ak by bolo zaistene, ze vybrane peniaze sa priamo investuju do danej doliny. Tak by su najnavstevovanejsie doliny alebo sedla mohli aspon ciastocne zarobit opatrenia, ktore sa tam vzhladom na posobenie cloveka musia robit.
Mimochodom, dalsie info k tejto teme je tu: hiking.sk/…/otvoria_sa_dalsie…

Vmlyn

Zatial to vyzera slubne, aj ked na optimizmus je priskoro. Az sa umozni (a zabezpeci) vystup na Gerlach a Lomnicky stit bez horskeho vodcu a az pri pohybe v neznackovanom skalnom terene na mna strazca nebude hulakat a pokutovat ma a namiesto toho mi priatelsky poradi, potom uverim, ze sme sa (cca po 30 rokoch) vratili k normalnym ludskym pomerom. Inac som za to, aby sa podobne ako v Polsku platilo nevysoke vstupne do dolin. Tym sa znizi podiel tych "navstevnikov", ktori Tatram skodia.

Honza286

Konečně nějaký aspoň zčásti pozitivní návrh. Jediné, co se mi nelíbí, je výstavba dalších chat, těch je už v Tatrách dost. Bohatě stačí vymezit na hřebenovce Západních Tater mísa pro stanování, ale tam se mi nelíbí že chtějí povolit pouze bivak:/. I s těmi Beliankami souhlasím, ale otázkou je, kolik bude ten průvodce stát, aby to nebylo třeba tolik jako na Gerlach:( Jinak například navrhované znovuobnovení značky na Furkotský štít je víceméně logické, vždyť je to od Bystrého sedla tak 10 minut. Podobně postupují i v některých lokalitách Poláci (že by se TANAP inspiroval tam?).

Vilo

Vážení, 2 poznámky:

  1. nový návštevný poriadok vítam
    • a táto poznámka patrí aj niektorým z vás, čo sem píšete: príroda nie je súkromným, ani kolektívnym majetkom ochranárov, aby mali konečné slovo v tom kto, kedy, kde a za akých okolností do nej môže vstúpiť. Tá neuveriteľná arogancia, s akou pristupujú k návštevníkom hôr (pričom vôbec nerozlišujú slušných od vandalov) je prinajmenšom porovnateľná s javmi, ktoré najviac kritizujú - správanie sa bezohľadných drancovateľov, hulvátov a tupých ignorantov z opačnej strany názorového spektra. Zdravý rozum predpokladá kompromisy - a z ich strany zaznieva váťazoslávny pokrik vždy, keď "prevalcujú" svojím fanatizmom väčšinu.

Je načase s týmto skončiť. A prírodné krásy využívať rozumne. Nový návštevný poriadok so všetkými jeho návrhmi vítam ako prvý krok v tomto smere.

Sheriff

uvidime, ako ta "obnova" bude vyzerat... aby tam nevznikla najskor obcerstvovacia letna restauracia, potom 10 miest na spanie a po 20 rokoch celorocna chata s luxusom a pristupom autami po koniec terajsej spevnenej cesty...
ano, spristupnime uzavrete a chranene miesta, ale nie preto, aby dva roky pozorovali, ci to skodi prirode, a po dvoch rokoch vyhlasili ze nezbadali ziadny mrakantny rozdiel a bum ho, otvorime aj posledne zachovane zakutia... v tomto smere a style akom je to napisane som pesimista...

Lubo

Info o planovavych novych chatach nebude sucastou novej vyhlasky. Ide o zamer, navyse pod Klinom ma vraj ist o obnovu koliby. Ako to bude vyzerat, kedy a ci vobec, nie je zatial iste.
Mimochodom, osobne by som privital, keby do velmi chranenych lokalit robili enviromentalne sprevadzanie ... zamedzilo by sa hulvatstvu a ludia by mohli nazriet na miesta, ktore su chranene a zoznamit sa s dovodmi preco tomu tak je. Lebo chranime hory nie pred clovekom ale pre cloveka.

Sheriff

ahojte, tak uz som trochu vychladol a mozem trosku aj argumentovat...
najma teda ohladne chaty v rackovej som dostal info asi pred pol rokom od domacich, ze sa tam planuje zahajit nejaka vystavba na mieste terajsej koliby pod klinom. tukal som si na celo a vravel, ze je to nejaky miestny drb... preto ma tato "vyhlaska" tak poburila, ked vidim, ze zase par mocnych prejde cez rozum nam bezmocnym... a mozeme kricat kolko chceme, nepomozeme si...
som za otvorenie davnejsie uzavretych chodnikov, ale nie som za otvorenie chranenych uzemi, aj ked je fakt, ze som sa sam informoval, ci by bola moznost s ochranarmi na tieto uzemia vstupit. nebola... no, a ked chcete, volajte ma ultrazeleny, vobec to nie je pravda... skor je to bezmocnost...

Lubo

Som rad, ze mame tvoju doveru :-) Verim, ze ju nesklameme :-).

Jano
Veď ja sa nebojím a som rád, že sa tomu idete venovať... veď kto iný, ak nie hiking.sk?

-)))

Lubo

Jano, nemusis sa bat, temu novych chodnikov sa chystame pokryt velmi zodpovedne (s reakciami a nazormi z kazdej strany) a preto do sa do dnesneho clanku dostali iba v kratkej zmienke.

Jano

Soňa, bohužiaľ posúdenie dopadov na ŽP (EIA) je na Slovensku tak sprofanované, že ho berie vážne už iba skutočný naivka (niečo ako "verejné obstarávanie")... :-(

Preto som použil slovo "kritická oponentúra". Veď je jasné, že Správa TANAP bude súhlasiť so všetkým, čo Stano Klaučo navrhne - veď je jej nadriadený. No a kto bude platiť EIA? Opäť len ministerstvo, TANAP alebo ja neviem kto z rezortu ŽP. Jasné, že autori EIA nepôjdu proti tomu, kto ich zaplatí... nie?

Sona

Dopady na prostredia sa budu robit, ako sme napisali aj do clanku. S novymi chodnikmi suhlasim, lebo ked sa ten dav v Tatrach rozptyli po vacsom priestore, nebudu sa tak nicit tie existujuce chodniky. Kedysi tam toho bolo otvorene vyrazne viac. S cim nesuhlasim, ze opatovne stavanie chat Kamzik a pri Jamskom plese. Myslim, ze tam to naozaj nie je potrebne.

Jano

Soňa, v článku si napísala: "Zámerom obnoviť niektoré tatranské chodníky sa budeme venovať v samostatnom článku." Veľmi silno odporúčam pri príprave tohto článku spyýtať sa na názor aj bývalého riaditeľa TANAP Tomáša Vančuru.

Jano

Lubo, ja nie som ultrazelený a tiež nesúhlasím s niektorými vecami v novom návštevnom poriadku...

Inak, v tom návrhu je vidieť veľmi výrazne rukopis súčasného šéfa odboru ochrany prírody na ministerstve životného prostredia Stana Klauča, ktorý sa (najmä chodníkom) v Tatrách venuje už dlhšiu dobu. Sú tam veci, ktoré navrhoval už dávnejšie a pokiaľ viem, starý TANAP mal voči jeho návrhom nejaké čiastočné výhrady. Teraz je tu však nový TANAP a môžeme predpokladať, že to bude schválené ako po masle a bez nejakej kritickej oponentúry (dopady na prostredie, urbanizovanie vysokohorského prostredia a pod.)...

Stanislav Klaučo je (alebo bol ešte nedávano) tiež predsedom občianskeho združenia Tatranské chodníky, ktoré má dostať tú dotáciu. Zatiaľ to nechávam bez komentára.

Ujo Elektrón

Ej veru, chlapci (Bacaardi + sheriff), súhlasím s vami!
Správanie nás, "ľudí", je vždy východiskom. Do hôr by mali chodiť ľudia s istou dávkou sebadisciplíny a citlivosťou k prírode, nie kvôli bordelpárty pri plesách atp...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum