Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Nový návštevný poriadok TANAP v príprave

Remy

Lubo 12:28
Voci zaplatenej blokovej pokute je mozny protest prokuratora. Je X pripadov, kedy boli peniaze za blokove pokuty vratene.

Vrana

v Majkovom pripade je to na uterak do ringu. Ako sa mozu riadit 15 rokov neplatnym dokumentom ?

dalsiu vyhlasku by mohli kludne nazvat "Navstevny neporiadok" ...

Rdbb

Sezónna uzávera TZCh: jediný právny predpis, ktorý by ju riešil, sú Návštevné poriadky jednotl. nár. parkov (tu TANAP-u).

Zákon o ochrane prírody 543/2002, ako spomína Soňa, ani v aktuálnom znení sezónne uzávery nijak nerieši, čo je logické, sú individuálne pre každý park či príp. iné chrán. územie nezávisle na stupni ochrany.
A daný zákon naozaj ruší celý predch. zákon 287/1994, ktorý spomína aktuálny Návštevný poriadok z r. 99.

Majko spomínal opravu či tuším až nový návšt,. poriadok na jeseň, nezachytil som presne. Inak môže mať pekný zmätok v parku s pohybom osôb počas akt. sez. uzávery. Na dodržiavanie ducha zákona (vyhlášky) by som sa nespoliehal, táto prax nie je u nás zaužívanou.

Btw nevidím problém jeho urýchlenej opravy, proces vyhlášky VÚC je časovo jednoduchý. Žiadne legislatívne procesy apod. A samozrejme porieši tým nielen neplatnosť sezónnej uzávery, ale celý návšt. poriadok.

Ostatné NP majú vydané aktuálne Návštevné poriadky po r. 2002 so správnym odkazom, teda bez tohto problému.

(((btw je to v prenesenom aj maslo na hlave tým kompetentným, čo roky zdržujú zonáciu s novým znením zákl. zákona o ochrane prírody a krajiny (i s barličkou výhovárania ochrany vlastníckych práv pozemkov atd.) a tak i súvisiaci nový návšt. poriadok.)))

Jjano

Soňa, časová uzávera - OK, na tú som zabudol. Do Tatier chodím veľmi málo, tak to nemám tak zaužívané ... :-)

Lubo

Ked zaplatis pokutu na mieste, tak sa vec konci bez moznosti odvolania, ci preskumania zakonnosti. Takze, ak niekto zaplati pokutu kdekolvek, aj povedzme strazcovi NP, tak je to konecna. Druha vec je, pokial to dotycny taha na spravne konanie.

Mimochodom v prave existuje aj nieco ako zauzivana prax. Pokial osoby na jednej aj druhej strane konaju sposobom, ktory predpoklada platnost Navstevneho poriadku, tak pokial ten aj z nejakeho dovodu prestal platit, no tieto osoby na to neprihliadaju, sa na to prihliada tak, ako keby stale platil. Ina vec je, ked teraz to niekto zacne spochybnovat z jednej alebo druhej strany.

Peter61

raymond,
jedina vec, kde je NP prisnejsi, ako zakon, je sezonna uzavera chodnikov ( zum Beispiel podobne aj v MF : Rozsutec).
Tam mohli byt pokuty aj zamietnute poistne plnenie.
Inak je vsetko s pokutami a poistkami bez rozdielu = pohyb mimo TZCH je zakazany od 3. stupna ochr. vyssie)

Zasahova oblast HZS nesuvisi s NP TANAPu.

Raymond

A to je odkaz na koho? Ja som dal len priklady otazok,ktore ma napadli, nemam cas sa nad tym detailne zamyslat.

Peter61

Jjano, raymond et all.
back to the roots: tolkokrat opluvany NP TANAPu nejakym sposobom "zmakcuje" zakon a umoznuje pohyb mimo TZCH, lezenie, etc., etc.

raymond, kua :-)
pokuta, zamietnutie poistne plnenie napr. z dovodu pohybu mimo TZCH od r.2002 je platne, lebo to je porusenie zakona (je jedno, ci platila, lebo neplatila vynimka).

Ak tu obcas spominame... "vynimka z NP", je to slangove, skreslulujuce.

minv.sk/?odbor-starostlivosti…

Oddelenie ochrany prírody a vybraných zložiek životného prostredia kraja dava vynimky zo zakona, nie z NP TANAPu.

Raymond

Toto nie je byrokraticky zmatok, nie som si isty ci ty to chapes? To je uplny juristicky fail, ktory ma normalne legalne pravne nasledky. Ty si myslis, ze toto je mozne prejst niecim takym akoze je to pravopisna chybicka? Na to je to moc vazne pochybenie. Ja som tu len polozil par otazok. Som si isty, ze kontext chapem urcite lepsie ako ty.

Sona

Janci, napriklad sezonna uzavera. O tej sa v zakone nehovori, ze po turistickom chodniku sa mozes pohybovat len v nejakom obdobi v roku.

Jjano

Raymond, nie som si istý, či to chápeš: je to síce trapas, ktorý ilustruje zmätky, aké tento štát produkuje, ale ak neplatí návštevný poriadok, tak sú pravidlá ešte prísnejšie než ako keď platí. Neviem si teraz predstaviť nejakú neoprávnene uloženú pokutu z titulu toho, že neplatí návštevný poriadok.

Poisťovne to riešiť nebudú, majú rozum. Každému je jasné, že toto je byrokratický a nie vecny zmätok.

Raymond

K tym poistovniam este par otazociek, odmietli niekomu nieco pre porusenie tychto pravidel plnit, resp. zaplatit poistne? Alebo co rozdiel medzi beznym poistnym a pripoistenim podla tychto pravidiel, ktore niesu. To iste ma napada v suvislosti so zasahmi HZS, chceli pre porusenei pravidel od niekoho peniaze? A co strazcovia TANAP, budu robit po novom klaunov pri smerovniku?Hocijake otazky ma napadaju.

Raymond

Este by ma zaujimalo ako na toto zareaguju poistovne, ktore ponukaju horske poistenie vo vztahu k tym kriteriam pohyb mimo znaciek, po sezonnej uzavere alebo podobne. Neskumal som to nejak podrobne, ale maju to tak nejak nastavene nie? hovorim, uplny ulet, Slovakistan :-).

Raymond

Keby na nich teraz podali vsetci, ktori dostali podla tychto pravidiel za posledne dva roky pokutu zalobu na vydanie bezdovodneho obohatenia, velmi ale velmi by som sa smial :-). To je vtip toto? Ale dnes uz je 6. aprila 2017 predsa.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum