Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Kde v Tatrach najviac chyba horska chata?

Peter61

Ale no tak, damy, pani. No flame.
Je to diplomka takze IMHO projekt, odovodnenie umiestnenia. 3 D "pohlady" v danej lokalite, uspesna obhajoba, archiv.
Zuzka, vela zdaru - snad sa potom v praxi bude dat cosi v horach aj zrealizovat :-D

ELBe

Kdekoľvek v desiatich Tatrách naložená, pripravená na odvoz.

P.S.
Prepáč, zuzkap, za neslušnosť, ale nedalo mi...

MatusM

Nech lietam ako lietam, 3 chaty v Tatrách by som privítal a všetky sa tu už opakujú: pri Jamníckom plese, Zelenom Kačacom a pod Veľkým Bokom (na spôsob Borišova).
Tichú, Kôprovú, Temné Smrečiny treba nechať v kľude.

Vladeno

Lukylez,veeeeeelmi dobrý tip. Aj názor. Len Zuzkap tu možno začína mať mišung. Ale neva,veď sa tu píše preto,aby sme pomohli jej a nie sa tu vadili,kde áno,kde nie...

Lukylez

Nieco sa suskalo o chate na ráscesti Račkovej a Jamníckej doliny bližšie kusok za odbočkou v Račkovej doline ako začína chodník na Otrhance. Uplatnenie chaty tam však nevidim.Daleko zhrebena a do ATC v Račkovej na skok.Keď už vysokoorsku chatu tak pod Klinom na mieste koliby alebo v Jamnicke doline pri Jamnickom plese pod stenou Roháča. Môj názor osobne čím menej chát tým lepšie aj keď kapustova padne fajn. P.S pre Velkosť Tatier ak niekto dokáže zabehnuť trasu z ATC Račkova na Klin a späť za 2h tak potreba budovať chaty stráca z pohladu oddychu význam :)

Shatterhand

Vladeno: Citovaný text z knižky, ktorý ma Tatry propagovať, môže byť účelovo skreslený. Neviem, či je to z Lacikovej alebo z Keleho alebo inej knihy, každopádne aj v Bielovodskej aj v Javorovej chatky sú, v Bielovodskej aj táborisko.

KarolM: Ale ako zabrániť, aby sa aj z pravej horskej chaty nestala honba za peniazmi? Aj Sliezsky dom bol kedysi malou chatkou...

Rast

mne chyba chata pod Velkou Kopou alebo Kriznou v Liptovskych kopach :-)

KarolM

Bývalá Kežmarská chata a Chata pri Jamskom plese (vo Vysokých Tatrách) a Chata pod Veľkým Bokom (v Nízkych Tatrách) chýbajú ako soľ na chlebe…
P.S. Netreba sa báť pravých horských chát, citlivo zasadených do prírodného prostredia. Pred érou komančov ich bolo na Slovensku (aj na bývalom Zakarpatí) omnoho viac. A pritom bola príroda zdravšia a divokejšia. Báť sa treba ľudskej hlúposti a honbe za ziskom v podobe bezohľadného drancovania hôr…

Vladeno

Juuuuj to zas bude špekulovania... =0)Kde áno,kde nie... A prečo áno a prečo nie... Ale budiž... V každom prípade zaujímavá téma. Dovolím si citovať z knihy: ...Javorová dolina má atribúty,ktoré priťahujú najmä milovníkov neporušenej vysokohorskej prírody. Do dlhej tatranskej doliny sa zatúla len hŕstka turistov,ktorým neprekáža zdĺhavá chôdza,veľké prevýšenie a absencia turistických zariadení,ako sú chaty,bufety,lanovky... ...Pre mnohých je Bielovodská dolina pridlhá,nestojí v nej žiadna chata,ktorá by poskytla úkryt pred nepohodou,preto sa do jej záveru vydávajú len zdatnejší vyznávači vysokohorskej turistiky. V doline hľadajú a nachádzajú neporušenú prírodu,lebo do tienistých kotlov pod vysokými skalnými stenami civilizácia neprenikla... Samozrejme podobných božských miest bez davov ľudí je v Tatrách i v ostatných horách viac (nedá mi spomenúť moje milované i domáce rudohorie). Každý určite nájde to svoje... No,ale k otázke. Ja poviem: "Jamnícka dolina."

Sanco

Nestor slovenskej turistiky, pán Janoška, v čase, keď prebiehala diskusia o chystanej výstavbe chaty pod Rysmi bol proti jej výstavbe a navrhoval ako perspektívne lokality buď záver Kôprovej alebo záver Tichej doliny. Takže ideš na to veľmo dobre :-)

Adushka

Neviem, co vsetci Zuzkup znechucujete, vsak nech chatu kludne naprojektuje kde chce, nikde nie je napisane, ze sa to v najblizsom desatroci aj bude realizovat. Je to predsa diplomova praca.. Zuzkap, keby tam nebola podmienka, ze ma chata sluzit aj horolezcom, tak si stale stojim za svojou Jamnickou d. a tiez tie Nizke Tatry pod Velkym Bokom by neboli od veci. Ak su horolezci hlavna podmienka, tak sa drz odporucania FunTTomasa :)

Pabloo

menej chát - viac divočiny, možno by sa to dalo aj naprojektovať:)

Frenzyturkey

Viem že to je trošku mimo, ale ked su temou tatry, tak by som chatičku dal na Veľký Bok. Do Nízkych Tatier. Tam mi veľmo chýba a myslím že by sa aj ujala. Keď ma raz zasponzoruje nejaká Gorila, splním si sen..
Akože tiež by sa trochu vytratilo čaro divočiny tam, ale na druhú stranu, otvorila by tým zase trošku iné možnosti východu Nízkych.
toľko úvaha :)

Shatterhand

Možno Ťa sklamem, ale podľa môjho názoru Tvoja diplomová práca vo Vysokých Tatrách uplatnenie nenájde. Odporúčam knihu I. Bohuša ml. - Tatranské chaty - majáky v mori skál a snehu, ale aj ďalšie tituly Bohuša st., Houdeka, Marca, starých sprievodcov Kroutila atd. Tiež návštevný poriadk TANAP-u. Zistíš, že v histórii tam existovalo viac horských chát než v súčasnosti a že podmienky pre chaty, turistiku a horolezectvo sa pomaličky sprísňujú. Existujú aj chatky v Bielovodskej, v Javorovej a v Zadných Meďodoloch, patria ŠL TANAP-u a zbytočne sa nepropagujú. Prítomnosť chaty totiž generuje zvýšenú návštevnosť. A v okolí Závor, Kôprovská a jej odnože alebo Tichá, pre viacdňové výlety turistov a horolezcov? Ani náhodou. Treba si uvedomiť, že vo Vysokých Tatrách nie je jediné miesto na turistickom chodníku, ktoré by bolo ďalej ako 4-5 hod od chaty, osady alebo parkoviska (max asi vrchol Slavkovského). Tichá vlastne nie je ani vo Vysokých Tatrách ani v Roháčoch, ako si chcela, ani nie je horolzecky atraktívna. Kôprovská má okolie aj horolezcom zakázané. A prepojenie s Poľskom, to je nočná mora našich ochranárov, prečo myslíš, že bol zrušený chodník z Mengusovského sedla k Hincovým plesám a z Chalubinského vrát k Temnosmrečinským? Po vstupe do Schengenu aj Tomanovská dolina. Stačí sa ísť pozrieť v sezóné na Morskie oko - Poľsko má totiž 7-8 x viac obyvateľov a 5-6 x menšiu časť Vysokých Tatier...

Adushka

Ja by som tiez navrhovala tu Jamnicku dolinu ked uz :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum