Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Mala fatra

JuraZ

Všem děkuji za informace. Zřejmě to přehodnotíme. Další verze je vyšlapat ze Staré doliny po zelené TZ sedlo za Kraviarskym pak Chrapaky, s. Bublen-VFK-Chata pod chlebom. Možná, že tento víkend někdo šel přez Baraniarky směrem na Kraviarske a dále na hlavní hřeben krivánské fatry. Jak to vypadá na hřebeni? Sněžnice zatím nemám jen mačky, ale ty budou k ničemu.. Pipin má krásné fotky v galerii.

Pipin

Jura, ten sneh bol sypký, bez snežníc by som si to nevedel predstavit, tak ako píše Lubo. Povodne sme mali v pláne prejsť tým hrebeňom až za Kraviarske a potom dolu po zelenej TZ, no samotné Baraniarky stačili. Ale zas napríklad Osnica je skoro bez snehu - vyfúkaná. Je tam len taká škrupina na tom čučoriedkovom poraste. A to je dosť náročný terén aj so snežnicami.

Tigervegetarian

Počas uplynulých dní sa mi podarilo spraviť zopár lyžiarskych túr v Lúčanskej Malej Fatre, a Veľkej Fatre, tak nejaké info o tom aké sú tam podmienky: rôzne druhy snehu, závisí od nadmorskej výšky, pôsobenia slnka a vetra. V údoliach hrubá lámavá kôra čo vznikla zmrznutím mokrého snehu čo napadol počas posledných teplejších dní. Vyššie v lese je sneh jemnejší, hlboký, niekde je kôra aj tam. Väčšina turistických chodníkov je prešliapaná. Nad hornou hranicou lesa je to pestré. Sneh je tvrdší, niekde je ľadový šmirgel, niekde sú naviate dosky, alebo sa tvoria kadejaké snehové rolety. Na mnohých miestach je aj tam kôrový sneh. Pevnosť kôry je rôzna. Niekde drží pod lyžami, ale pešo sa prebára, inde sa láme aj pod lyžami. Napríklad na turistickej trase vedúcej na Borišov zdola od chaty bol sneh kôrový, bolo to tam rozbité, vymrznuté a šmykľavé. V obyčajných topánkach nebezpečné. V plastových skeletoch v pohode. Alebo s mačkami. Hlavný hrebeň: arktické podmienky. Na ostredku celkom slušne fúkalo, bola tam fakt zima, oziabalo ma aj v lyžiarskych topánkach. V Krivánskej Malej Fatre to bude asi dosť podobné.

A bolo popadaných dosť lavín. Základové lavíny na južných strmých zrázoch Lysca a Borišova, a kade tade. Niekoľko veľkých základových lavín sa odtrhlo vo Veľkej Ramžinej pod Krížnou. Z Ostredka sa odlomila časť veľkého preveja. Niektoré bloky odlomeného snehu čo skončili dole dosahovali veľkosť auta. Väčšia časť preveja je ešte natrhnutá a padne neskôr. Takže na horách vládne poriadna zima. :D

Barco

vrana, to mas pravdu s tym tušením kym sme tam sli dalo sa ako tak rozpoznať chodnik a niekedy aj značka pomohla ale tam to bolo brutal, som si aj potom myslel že to slo isto popod ale tak sme skusili to obist popod tu skalu a tusim sme sli sprava, len keby sa nam smyklo alebo padli dole tak neviem neviem. A potom naspat sme sli tou druhou po zltej do fackovskeho sedla a tam krasne vyslapana vydupana cesta, ale krasny zazitok. :)

Lubo

Minulu nedelu som bol na Kraviarskom na skialpoch. Snehu bolo fest vela a sice uz neslo o uplny prasan, pre pesiaka bez sneznic urcite riadna morda.

JuraZ

to pipin: nadherna fotka z Baraniarek.. Vypada to dost hluboké. Je to zmrzlé ten sníh, nebo se boří člověk po pás do sněhu. Ted jsem si všiml, že píšeš, že jste blůdili celý minulý týden Baraniarky - Žitné - Kraviarské - VFK- V.Rozsutec pouze očima :) Takže, když to shrneme tak je to nerealné to projít však?

Vrana

2 Barco: To ze ste tam bludili ma neprekvapuje. Klak z Fackova v zime moze byt problem prave pre traverz popod vrchol na hlavny hreben. V lete je tam jasny chodnik. V zime castokrat mozes chodnik len tusit, znacku nevidis a navyse traverzujes lavinove svahy.

Podla stavu snehu sa tam vzdy rozhodujem bud pre traverz +/- po znacke, alebo traverz tesne popri vrcholovej skale zlava, alebo pre navrat do Fackove ;-)

Barco

dajem za rady aspon uz viem kde som nebol a mozem pochodit:) inak by som potreboval este jednu vec ako sa da lepsie orientovat v zime podla značiek ked som siel raz na ten klak sme sli z fackova cesta nebola vyslapana sme si sami museli robit ale kdesi pod klakom na takom malom hrebeni sme stratili značku este viac snehu a chvalanbohu sme videli vrch ale sme bludili jednou stranou sa nedalo potom na druhej strane sme sa museli cez kosodrevinu drat zbytocne vela sil sme minulli. Vidim asi jedno riesenie a to ist tam cez leto zapamatat si trasu a potom cez zimu znova. :/

Pipin

Jura, medzi Baraniarkami a Kraviarskym to preslapane este tuto sobotu nebolo.

JuraZ

Choze, fotky su fotky, viděl jsem. Vypadá to na hodně sněhu. Odpověd jsem bouhužel nenašel.. Zajímá mě jestli trasu přez Baraniarky smer Velký fatranský Kriváň někdo šel teď v tom sněhu. Jestli je to přešlepnuté, nebo jestli to raději nepřehodnotit právě k vůli množství sněhu. Trasa je v zimě dost náročná a nechci to podcenit. Děkuji za info.

Pipin

Jura, po Baraniarky to maš urcite vyslapane, ak to medzitym nezafukalo.

Pitr

Barco, choď sa prejsť na Chatu pod Kľačianskou Magurou. Chodník pre peších je riadne vyšľapaný a tvrdý, stačia ti paličky.

Choze

jura, odpoved na svoju otazku by si dostal keby si si precital celu tuto strucnu diskusiu a pozrel si fotku na ktoru je nizsie link. okrem toho 11.2. je o 9 dni, dovtedy sa moze stat vela veci, ked budes chciet vediet aktualny stav spytaj sa o tyzden.

JuraZ

Ahoj, chceme jít s partou na malou fatru 11.2. trasa sedlo Prislop-Barianiarky-Žitne-Kraviarske-Chrapaky-Sedlo Bublen-Pekelník-VFK-Chata pod Chlebom, kde přenocujem. Chtěl bych vědět, jestli jste tam někdo teď šli...a jestli je to prošlápnuté. Tuto trasu jsem šli v zimě před dvěmi roky a byla to celkem zabíračka. Bylo hodně sněhu, ale na hřebeni bylo vyfoukané. měli jsme sněžnice a vlastně i o to nám jde. Jestli je třeba si je zase půjčit. Je tam riziko laviny? Tato trasa je v zimě pro mě jedna z nejhezčích, samozřejmě když vyjde počasí. Děkuji Vám za příspěvky. Popř. chce se někdo přidat? Sraz v 7.30

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum