Komentár
Peter61 k článku: Turistov na Poľane napadol medveď dvakrát za sebou. Najhoršie bolo čakať na vrtuľník, báli sa, že sa vráti Pencurák: tak tak, aj majster sa utne
+ 51 ďalších príspevkovPeter61 k článku: Turistov na Poľane napadol medveď dvakrát za sebou. Najhoršie bolo čakať na vrtuľník, báli sa, že sa vráti Pencurák: tak tak, aj majster sa utne
+ 51 ďalších príspevkovK článku: Vône jari: z Plaveckého Podhradia cez Starý plášť na Vápennú
nová témaMatobee k článku: Balkánsky trip 2023: Národný park Kiskunsági v Maďarsku Zaujímavé končiny Soňa. Dobre ste to vymysleli. Takéto prostredie je pre nás zo zeleného Slovenska veru exotika. Teším sa na pokračovanie. :-)
nová témaMaroš 1982 k článku: Z Podhorian do Horných Lefantoviec za históriou i tajomnými lesmi Tribeča Vau, tak toto som zhltol na jeden nádych. A pri čítaní prežíval akoby som tam bol. V pohorí, ktoré som mal celý život ako Nitrančan priamo za oknom, som bol veľ …
nová témaK článku: Okolím kúpeľov Nimnica I.
nová témaMisoB: TuristickaMapa.sk - fórum Aktualizácia Boli aktualizované priebehy TZT na mapy.dennikn.sk a výpočtové dáta pre službu HIKEPLANNER. Stav ku koncu apríla 2024. Ďakujeme za pomoc všetkým pr …
+ 3328 ďalších príspevkovPaliT k článku: Salaš Smrekovica Môžete niekto odmerať priemer tých rúr na piecke a priemer otvoru cez stenu? Tiež približné rozmery jednotlivých častí dymovodu, my by sme to v rámci OZ Sloboda …
+ 182 ďalších príspevkovMartin knor k článku: Chodník Pavla Jozefa Šafárika Nie tadeto. Porovnaj okolie Zahajnice v mape hikingu s mapy.cz. Aktualna trasa je na mape hikingu, ja som vsak siel podla tej druhej a asfalt som si predlzil o …
+ 14 ďalších príspevkovMartin knor k článku: Hladké sedlo z Troch studničiek Co to tu pleties? Ta sucha predsa vobec nebola sucha. To je predsa jasne ... ci? :-D
+ 9 ďalších príspevkovPeter61 k článku: Chata pod Rysmi zrekonštruovaná súťaž na toalety spis.korzar.sme.sk/…/architek…
+ 165 ďalších príspevkovMartin knor k článku: Jarný ťah z juhu na sever: Šahy – Hontianske Nemce No teda, ja by som toho revizora v pohode nebral. Asi by ma rozdrapilo od jedu. Pred 2 rokmi som obehaval juznu hranicu a cestoval som (je to vlastne ta ista tr …
+ 28 ďalších príspevkovMartin knor k článku: Cesta SNP alebo slovenské Camino (3) – z Veľkej Fatry k mohyle na Bradle Noo, ale ked ste sa hore kopcom vyviezli, tak ste celu cestu SNP nepresli. O rok by ste si ju mali zopakovat, ale uz bez svindlovania :-).
+ 6 ďalších príspevkovMatobee k článku: Hrebeňom Volovských vrchov z Košíc do Poproča v zime Martin hehe. Ako aj v texte spomínam, nebolo to nijaké hrozné. Bolo to z tých príjemnejších zimných bivakov. Mohlo byť zo cca - 5 °C. Natrafil som na celkom prí …
+ 11 ďalších príspevkovMartin knor k článku: Pamätník Vladimíra Holíka nad Račou – túra inšpirovaná túrou Najviac ma zaujalo to U-cko. Vobec si nepamatam, ze by som tam cosi take videl. Uz som tam vsak velmi dlho nebol. Inac fascinuju ma novostavby domov na strmych …
+ 3 ďalšie príspevkyMartin knor k článku: Hlava, Sásky vrch a Mesiac kameň Pekna prechadzka krasnou oblastou. Pred 3 rokmi som robil okruh zo Zibritova cez Buzalkov vrch, Sixovu stran, Stangarigel, Hlavu a Mesiac kamen. Ale na Saskom v …
+ 4 ďalšie príspevkyMisoB k článku: Jarná dvojdňovka Strážovskými vrchmi a rozkoš na Rokoši Máš pravdu, opravené vo faktoch.
+ 2 ďalšie príspevkyMatobee k článku: Kysuckými samotami Turzovskej vrchoviny Ako vraví klasik: "všetko plynie a mení sa." Dakedy si dával predpokladám 2000 + km ročne, čo dedukujem z toho všetkého, čo si prešiel. Pred tým klobúk dolu. :- …
+ 21 ďalších príspevkovK článku: Tri Vody
nová témaAde.e k článku: Májový prechod Šípskej Fatry Velmi malo znama a navstevovana, no krasna oblast. Ja som ju, okrem Ostreho, este nenavstivil, ale uz par rokov mam v plane. Oplati sa vsak ist aj neznacene od …
+ 8 ďalších príspevkovSvatopluk k článku: Sinec na jeseň Výborná správa ! Pamätám Sinec pekný potom rozjazdený ťažkou technikou, viac razy som tam vtedy poblúdil.
+ 17 ďalších príspevkov
Diskusná téma K článku: Ako na stravu a pitie v horách
Diskusná téma K článku: Ako na stravu a pitie v horách (strana 8)
este parada je poloostiepok alebo parenica - udene, vydrzi to zo 3 dni bez problemov
Rujir: ako neviem ake problemy mas s nosenim konzervy ja som ich nosil a 2 sa mi zvysili
Zemiaky pecene v pahrebe su isto pochutka... ale aby som v batohu niesol zemiaky, aby som si ich trebars na treti den upiekol? To si ich rad odpustim :)
Podobne je to aj s klasickymi polkilovymi konzervami (rozne hotove jedla) - neefektivne sa tam vlaci prilis vela vody. Ked uz nejake konzervy, tak "hutnejsie" (osvedcili sa mi napr. sproty v oleji)... a plechovky po najblizsiu civilizaciu nosim zlisovane pomocou kamenov.
Este som zabudol na pohanku: je sucha a staci ju len zaliat dvojnasobnym mnozstvom vody, nechat zovriet a v prikrytom esuse zabalit do spacaka. Za pol hodinku je napucana = hotova... - a vraj aj zdrava :). Samozrejme treba to nejako ochutit (da sa aj na sladko+orechy+ovocie...). Vedlajsi efekt = nahrejes si spacak. Ja si za hrst pohanky zvyknem hodit aj do vecernej polievky.
to solinko: Lubo ma pravdu. Ide o tu konzervu. Si predstav ze ides na hrebenovku Nizkych Tatier, chcelo by sa ti trepat styri dni konzervu so sebou? Je jedno kedy ju zjes, obal musis niest stale. Inak ako vegetarian by som asi zomrel od hladu tak do troch dni.. ;-)
Inak Lubo ma pravdu ze slanina je neprekonatelna. Druhou klasikou je lovecky salam (alebo akykolvek iny suchy salam ale lovecak je proste klasika). Z pastet beriem vzdy len jednu ako zeleznu rezervu (samozrejme v hliniku).
Inak ovsene vlocky same o sebe su kentus, ale ked ich este doma zmiesas s orechami, hrozienkami, mandlami plus cimkolvek co ti chuti, cele to polejes trochou medu a das to zapiect do rury. Musli co takto vzniknu su naozaj super a tak styri dni sa daju jest bez toho, aby si ich mal plne zuby. :-)
Inak dobra je aj instantna zemiakova kasa. Lahka, dobra (zalezi na znacke) a zasyti. S trochou oravskej slaniny a malou cibulkou uplna basta. :-D
Rujir asi narazal na hmotnost konzervy.
Ja osobne vzdy nosim velky kus peknej oravskej slaniny. Kupujem v klasickom masiarstve, nie vakuovu v hypermarkete. Jedavam ju na ranajky spolu s chlebom a bambinom. Zapijem cajom. Viem, ze kdeaky sportovy gastroenterolog by krutil hlavou, ze tolko tukov na rano nie je uplne idealne riesenie. Mne sa to takto vsak dobre osvecilo. Vecer mozem slaninu pouzit do nejakeho varenia ak sa k nemu dokopem. Slanina sa ani v teple nepokazi, nesmie sa vsak nosit v sacku ani v alobale. Najlepsie v mastnom papieri, do ktoreho ju zabalili v masiarstve. Slanina sa da cela zjest (teda skoro), takze netreba vlacit prazdnu konzervu.
Z klasickych konzerv beriem len tuniaka.
Ovsenym vlockam som neprisiel na chut. Susene mlieko ma nikdy nenapadlo, vyskusam, je to dobry tip :-). Pocas dna ficim na iontaku, cerealnych tycinkach a podobne. Cokolada ako prva pomoct nesmie chybat.
Rujir preco? si vegetarian? nechuti ti maso?
Pridam tiez zopar tipov na jedlo na ceste.
Heh! Az teraz som si vsimol ze toto nie je klasicke forum ale diskusia pod clankom. Vacsina tych receptov z clanku je urcenych pre samovraha. Ak sa v recepte nachadza veta "Potom pridame maso z konzervy" tak je to nepouzitelne. Neviem si predstavit, ze by som do hor trepal konzervu, ktoru potom budem este 4 dni (styri preto lebo ked idem na menej tak nevarim) vlacit v batohu. Medzi prasata co nechavaju konzervy v horach nastastie nepatrim.
Doteraz som spoliehal stale na suchu stravu t.j. cely chlieb (prvy den rozky) a vsetko co sa k tomu da jest t.j. pasteky,ryby,syr,zelenina (uhorky,mrkva,paprika) apod. Energiu zo slaniny a salamy, pripadne dost sladkosti, horka cokolada. Vacsinou ked som dakde siel na viac dni tak som zobral z domu kolac od maminky. Doteraz som taktiez bral aj dost ovocia. Ked je, tak vezmem aj domace prazene ovsaky so vsetkymi moznymi semienkami atd. Myslim ze na 4-5 dni sa da v pohode vydrzat takymto sposobom. Lebo viac som neskusal.
Pre pripad pohodlnejsich stanovaciek som si tento rok dokupil varic a tym hlavne na tieto prilezitosti bude aj tepla vecera ci caj.
No celkovo nepatrim medzi tych, co v prirode musia mat aspon raz denne nieco teple. Ked idem cely den tak vecer sa mi uz nic nechce varit na ohni apod.
Zopar receptov a inych rad najdes tu: outdoorforum.cz/viewtopic.php… Ale vzdy musis ratat s tym ze bud jes sackove polievky alebo mas na chrbte "kredenc" ;-)
A nejake ine varene recepty na vecer okrem sackovky?
V poslednych rokoch chodim na 5-6 dni a typicka strava vyzera nasledovne (zacnem obedom, lebo prve ranajky na treku byvaju rozne):
obed = najaka rybacia konzerva alebo natierka s chlebom + paprika alebo rajcina
vecera = sackova polievka (taka gulasova je naozaj jedna z najlepsich :)) s chlebom a tvrdym syrom, ak najdem dake huby, tak skoncia v nej... + najaka sladkost...
pri vecernom vareni si pripravim aj ranajky na dalsi den = puding (mlieko zarobim zo suseneho sojoveho, do ktoreho za horuca nasypem namiesanu zmes (ovsene vlocky, hrozienka, sekane orechy...) + cerstve lesne plody (ak su) - toto je samozrejme od vecera vychladene, ale vlocky su fajn napucane... ak je chladnejsie, navarim si caj
Tekutiny doplnam rozpustnymi napojmi (Tang, Pima...). V priebehu dna zahryznem nejaky keksik, jablko, mrkvu a najlepsie, ked su naokolo lesne plody.
Podla trasy je dobre na taky 4. az 5. den doplnit zasoby (hlavne chlieb).
A ako to riesite ked idete trebars na 2 tyzdne? Co najcastejsie varite? Ja preto v clanku uvadzam normalnu varenu stravu. Neviem si predstavit byt 1 alebo 2 tyzdne na sackovych polievkacha a pastete.
Instantne polievky mi nechutia.Radšej si dám sáčkovú(úplne najlepšiu sme vyhodnotili Gulášovú od Vitany,ale pozor-tú čo váži 127 g).Chcem ale prispieť receptom na varenie ryže.Už som veľakrát videl variť ryžu v sáčkoch,ale tá spotreba paliva je hrozná.Ja ju varím následovne: Jeden trojdecový hrnček ryže ( to je tak pre dvoch hladošov alebo troch normálnych jedákov)vysypem do ešusu a zalejem rovnakým množstvom vody + 1 deci naviac.Osolím,zakryjem a varím pokial sa voda nestratí.Odstavím a zabalím do spacáku (musí byť v teple).Za 10 min.vybalím a je hotová.Ak máte cibulu a nejaký tuk,je dobré si ju usmažiť a až potom vsypať ryžu.POZOR: pri varení nemiešať!!!Do ryže môžte pridať všetko čo vám napadne,sladké ,slané,sardinky,paštétu atď.A ešte jeden typ,volá sa to Sladké pokušenie.Stačí zaliať horúcou vodou a máte asi 2 dcl pudingu.
Ja to riešim polievkami zo sáčku a dobrými hostincami, tiež zo sáčku. Z konzerv maximálne paštiku. Syr v črievku, ale bacha na rozpučenie. No a vitamíny a magnézium.