Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Ako zbrzdiť pád na zľadovatelom svahu?

Peter61

Tskze este raz od mna ( bez dajakeho howgh):

  • dolezita je prevencia, teda ostrazitost - adekvatna vystroj/vyzbroj, znalosti
    -dolezita je spravna bleskova reakcia, co predpoklada trening, nie teoretizovanie

  • spadnut moze turista v topankach, s mackami, v ruke ma cakan, palicku, stativ, kamen, nic, alebo lyziar, ktory ma palicky, alebo palicky + cakan. Pouzije to, co ma.

  • na lade ( vid titulok) by mal mat macky a cakan

  • budme realisti, sezona pomaly konci, takze malokto si este teraz dohodne kurz VhT, alebo ladovcovy kurz a/alebo teambuilding u horoskoly, HV apod.

  • ak padnem a v hlave mam to, co tu bolo napisane, ze ubrdzit sa neda napr.palickou (co sa da na makkom snehu, ale na lade nad 30 st. je to nemozne), tak nebojujem a letim dole ako pomaly rozpadavajuce sa vrece zemiakov

  • ak bojujem, tak hoci mozno ostanu po mojich rukach, laktoch etc. krvave ciary an snehu , ale ubrzdim napr.pred zrazom.

  • ad trening brzdenia. Cielom je vediet bleskovo zacat brdzit v tej vyzbroji, co mam pri sebe. Takze trening zacinam bez maciek a brzdim aj vibramami a na 3. alebo 38.raz uz cvicim aj s mackami a kolena mam ohnute.

  • tie stare gate, chranice na kolena lakte etc. som myslel ako pre trening na lade, nie na tury.

  • palicky - jedna ruka nad koliesko, druha vyssie, ale to predpoklada, ze som palicku neml na putku

  • ak mam brzdenie natrenovane, tak mam aj odhad, ci do toho terenu idem/nejdem, lebo by som to neubrzdil s tymi znalostami a vystrojou, co mam. S tym suvis aj ta ostrazitost - cakan na ruxaku, palicky na putkach, macky v ruxaku nepomozu.

Bikemartin

už som tú story raz počul asi na Hory a mesto, ale skočím tam aj dnes. Dík za link Peťo.

Peter61

Doktor, diky za nazor. To all: aby ste nemuseli klikat, okrem UIAGM je Ivan Zila napr. aj sefom komisie alpinizmu james.sk/object.asp?pageid=25…

Klucova je prevencia padu, teda vediet chodit na mackach etc. Cast ludi si mysli, ze raz za rok si pozicia macky + cakan a staci.

Kali11

Chodil s nami na skialp v povolani kuklac,ktory skakal z helikoptery a bol trenovany.Ked som sledoval jeho pad v Zlomyskovej,tak som si myslel,ze v strede kamenneho pola,kde pristal je po nom.Nebolo,iba krival a nadaval.Na Popradskom som sa opytal ako prezil.Povedal ze si spomenul na trening a pri pade si chranil hlavu a vs, co ho ucili.Tak ze tato tema iste zmysel

Lenrob

Tutoka mal mozno trosku konkretizovat na akom svahu a ako je vybaveny, inak tu zas vznikne zmes vsetkeho. Lyziar v lyz. stredisku, freerider, skialpinista, snowboardista, bezkar, musher, sneznicovy turista, turista s mackami a cepinom, turista s cepinom, s mackami, turista so psom, turista s palickami, turista, tiezturista... Hlavne padajte pomaly, abo radsej vobec... Prisit na lyziarsku kombinezu haciky na ryby, celotelvy uvaz s lanom a kotvou + lavinovy airbag...rieseni je vela.

Ivan Žila, horský vodca UIAGM

Pokusim sa uviest niektore informacie na pravu mieru. Posmyknutie a nasledny pad na strmom snehu, firne, lade nema daleko od volneho padu. Na 30 st ladovom svahu ziska padajuce telo rychlost 1,4 m/s na 20 cm! Ak je pad dlhsi ako niekolko desiatok metrov, nie je mozne ho zastavit! Preto je absolutne klucove vediet rychlo a spravne zareagovat. A to sa musi poctivo nacvict. A bezpecne, v rukach mate zbran. Toto nie je priestor na presny popis, ale ak uz to chce niekto cvicit bez odborneho dohladu, nech si najde bezpecny svah s dobrym dojazdom do roviny, bez prekazok. Prilbu na hlavu, dobre sa obliect. Vsetky cviky bez maciek! Treba sa naucit pretocit na brucho a ziskat navyk pokrcit nohy v kolenach a zdvihnut chodidla zo snehu. To je zaklad. Potom sa prida praca s cepinom. Treba vediet ako ho drzat a co s nim. Na lopatku je dobre nasadit tenisak, predidete faceliftingu. Cvikov je cela skala, neda sa to tu presne opisat, potrebna je ukazka a prax. Brzdenie palickami, chranice, drsne oblecenie su bludy, zabudnite na to. Hlavne myslite na to, ze klucova je prevencia. Nepadat! Vediet chodit na mackach, aj bez nich, vediet pouzivat cepin. Budte opatrni!!! Hore zdar!

Lubo

Nuz, v prvom rade je nutne drzat lyze v poriadku, najma hrany mat riadne nabrusene. Pokial lyzujem a je tvrdo, jazdim pomalsie a lad ocakavam. Priamo na nom nebrzdim ale tlacim to do traverzu a az smerom spat hore do kopca, co ma zastavi. Nasledne postupujem podla situacie - bud najdem bezpecnejsiu liniu alebo zalozim macky pod viazko (alebo na nohy a lyze na chrbat) a dostanem sa mimo nebezpecenstvo.
Zaklad je na lyziach nekontrolovatelne nepadnut, potom je to uz loteria. Samozrejmost je helma, v zlych podmienkach na hlave stale, nie len pri zjazde.

Jjano

Peter, to je čistá teória. Ja som si svoj 300-metrový pádošuch absolvoval pred 21 rokmi a doteraz si pamätám tie okamihy bezmocnosti...

Ako chceš brzdiť hrotom palice, keď ju držíš za druhý koniec (ak ju teda pri tom páde nestratíš)? Čakan je skvelá vec, ale faktom je, že na lyžiach skrátka nemáš pri pádošuchu šancu. V najlepšom prípade sa Ti dá pád chvíľu trochu regulovať, ale aj to je len také hypotetické, v skutočnosti si hračkou prírody a fyziky... a osudu :-)

Peter61

Sona: ak ide zivot, tak otocka na brucho a brzdit hrotm palice.
Je ale pravda, ze na trening na lade by clovek potreboval chranice na kolena a lakte ako hokejista alebo SWAT

Sona

Kazodpadne, ked lyziar vybaveny len lyzami a palicami nabehne na ladovy usek na zjazdovke, ci pod vlekom, tam nepomoze nic a na to ani modelovu situaciu nenatrenujes.

Peter61

Milos - ta posledna veticka ".Verte mi, ked spadnete..." je dobre demotivacna. Idem vratit preukaz a hodit si maslu.

Lenrob - dobry uvod a dobry link na Tomasa ( ja som teraz pred chvilou vypisany tiez, ale padol mi infernet ci co). Iba o tom brzdeni lopatkou cakana : uz sa neuci, lebo tessty OeAv ci DAV nepotvrdili lepsi ucinok v makkom snehu a je to nebezpecie poranenie hrotom otocenym k telu.

Qeci: tutoka, dobra otazka. Mame v cerstvej pamati neststia a nehody, takze TERAZ je cas kupit si macky a cakan a ist trenovat. Po skonceni lyz.sezony je eset dost snehu na zjazdovkach. Treba si vyhlidnut svah z bezpecnym dojazdom, vziat stare gate. Ak je sneh iba na rovine, tak dvaja tahaju a jeden brdzi. Zacat bez maciek a potom s mackami.

Lenrob

Zdar, existuju rozne zimne kurzy vht, existuju kluby vht, horolezecke kluby, mnozstvo literatury... Ked si niekto precita fora, pozicia si macky a cepin, ale pod svahom si macky dava naopak a potom pobeha chatarovi drevenu podlahu, cakan nesie ako permonik, v pripade nejakej udalosti asi vela nenarobi... Zaklad je cvicit, cvicit, cvicit...

horolezeckametodika.cz/…/brzd…$ret

Miloš Štepita

Odpoveď je ťažko. Môžete mať prečítanú literatúru a metodiku k tejto téme, za sebou kurzy pohybu vo vysokohorskom teréne v zime, výzbroj aj výstroj priamo úmerný podmienkam v ktorých sa pohybujete, nič z toho nepomôže, ak nebudete konať rýchlo.Aj za cenu vykĺbenia ramena musíte cepínom, palicou alebo ruksakom znížiť rýchlosť pádu na minimum.Ak naberiete rýchlosť, začne byť pád nekontrolovateľný, otočí vás, robíte kotrmelce, trením trháte vrstvy oblečenia až po kožu / vnútonosti a čakáte, čo vás zastaví: Skala znamená zastavenie nezlúčiteľné so životom. Zastaviť vás môžu stromy - kosodrevina, borovica, smrek , všetko závisí v akej rýchlosti...Verte mi, ked spadnete na zladovatelom terene so strmym svahom na vsetko zabudnete, nic nestacite vytiahnut co by vas zabrzdilo a cakate co vas zastavi a ako to s vami dopadne...

Peter61

tak ako napisal vlad. Akurat ze lepsie sa to cvici zo zaciatku na snehu, lebo teraz by kurzisti potrebovali chranice kolien laktov etc. ako hokejisti. Na snehu sa to cvicieva aj so vselijakymi kotrmelcami apod. ale teraz by to bolo o hubu vid vieo zo soboty.
Ako povedal s V.I.Lenin : Cvicit, cvicit, cvicit ! plus.google.com/…/57166842878…
svts.sk/index.php?a=429$ret
svts.sk/index.php?a=434$ret
svts.sk/index.php?a=436$ret

poznamka :

  • u nas sa cvici brzdenie padu v mackach s kolenami ohnutymi, ale najdete aj brzdenie mackami ( US, LT...)
  • na snehu/firne je mozne brzit aj palickou, kamenom apod. na lade je ucinny iba cakan.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum