Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Iniciatíva za prístupnejšie Tatry

Bazin

ked to tak preberam sedliackym rozumom tak sa mi vidi, ze MisoB ma asi pravdu...

Inak sa spitam , dobre poviem ked iniciativa chcela v aprili nejaky navrh predniest do parlamentu? Uz bude o chvilu maj?? Vie niekto ako sa to vyvija????

MisoB

Nie som právnik, ale v tom paragrafe sa píše "... vedenie a
sprevádzanie osôb v chránených územiach za účelom podávania odborného výkladu...". Takže ak niekoho sprevádzaš za INÝM ÚČELOM, tak by sa na teba nemal vzťahovať... či?

Jjano

Roger! Mission accomplished, box delivered :-)

Peter61

Lubo + jjano + vrana + juh :
klidek, kazde čudo tri dni trime.

Honza286

On ten návrh může znamenat opravdu mnohé, mimo již zde řešené i např. lepší kontrolu nad dodržováním maximálního počtu lidí v dané lokalitě za den - to je nyní nekontrolovatelné, leda by musel někdo stát celý den přímo v terénu. Pokud by byli horští vůdci přímo pod ŠOP, pak by se to dalo kontrolovat mnohem snáze (byli by možná placeni paušálem) a asi by i došlo ke snížení jejich nereálných cen (dát 70 éček za Gerlach, to je opravdu příliš). Např. v NP Šumava úspěšně funguje projekt, kdy na některé zvláště cenné a atraktivní lokality vodí přímo lidé ze Správy NP omezený počet návštěvníků a cena se liší i podle lokality - 180 - 380 Kč za osobu, tedy zhruba 1/7 ceny za Gerlach).

Jjano

No, najmä treba zabrániť tomu, aby takýto paragraf vôbec prešiel parlamentom :-)

Juh

Kazda palica ma dva konce.
Na jednej strane to moze znamenat definitivne zlikvidovanie akehokolvek turistickeho sprevadzania a vodcovania na uzemi SR.
Na druhej strane to moze naznacovat pripravovane rapidne skresanie chranenych uzemi (CHKO, NP, rezervacii, uzemia Natura 2000, vtacich uzemi) v SR, pripadne to moze naznacovat aj vseobecne povolenie pohybu na tychto uzemiach s vynimkou uzemi s najvyssim stupnom ochrany.

Vrana

ad absurdum to moze nakoniec dopadnut tak, ze na klasicku VHT turu bude musiet turista zaplatit 2 osoby. 1. Zamestnanca SOP coby dohliadaca nad cistotou vystupu z hladiska ochrany prirody. 2. horskeho vodcu, ktory sa postara o bezpecnost.

Ludia ja Vam to hovorim uz roky. Nebudte blbi a chodte, lozte kym ste mladi a este sa to ako tak da. Legislativne podmienky sa budu len zhorsovat, uzavretych uzemi bude pribudat a vy sa budete moct pozerat na Tatry len z lunaparkov v Lomnici a na Strbskopm plese.

Lubo

A noznice realita vs. legislativa sa budu nadalej otvarat.
Nech zije Ministerstvo osobnych zaujmov a rozdelovania trafik.

Jjano

Myslím, že toto by malo pánov z uvedených organizácií, podpísaných pod Dohodou, veľmi zaujímať: Ministerstvo životného prostredia pripravuje novelu zákona o ochrane prírody, ktorá definívne zlikviduje akékoľvek turistické sprevádzanie a vodcovstvo nielen v Tatrách, ale na značnej časti Slovenska, pretože v chránených územiach (CHKO, NP, reuervácie, územia Natura 2000, vtáčie územia) budú môcť sprevádzať iba zamestnanci ŠOP a nikto iný a to bez rozdielu, či po značených chodníkoch, mimo značených chodníkov, po cestách či kadetade, skrátka nikde a nikto, okrem zamestnancov ŠOP.

Návrh zákona je tu: tinyurl.com/cguha73

Navrhuje sa v ňom:

  1. Za § 58 sa vkladá § 58a, ktorý vrátane nadpisu znie:
    㤠58a
    Sprievodcovská činnosť v chránených územiach
    (1) Sprievodcovskou činnosťou v chránených územiach sa rozumie vedenie a
    sprevádzanie osôb v chránených územiach za účelom podávania odborného výkladu
    o prírodných hodnotách chráneného územia a spôsobe ich ochrany podľa tohto zákona.
    Vykonávanie činnosti na základe oprávnenia podľa osobitného predpisu
    86b
    ) neoprávňuje na
    sprievodcovskú činnosť v chránených územiach.

(2) Sprievodcovskú činnosť v chránených územiach vykonáva organizácia ochrany
prírody prostredníctvom ňou poverených zamestnancov.

(3) Na osoby vedené a sprevádzané osobou vykonávajúcou sprievodcovskú činnosť
v chránených územiach sa zákaz podľa § 14 ods. 1 písm. c), § 15 ods. 1 písm. a) a § 16 ods. 1
písm. a) pohybovať sa mimo vyznačeného turistického chodníka alebo náučného chodníka za
hranicami zastavaného územia obce nevzťahuje.“.

JaroB

lenrob, skús svoje pripomienky a otázky na správu TANAP-u poslať klasicky na papieri, poštou. Mám skúsenosti že mejl síce vidia, že prišiel, ale ďalej ho nečítajú.

Lenrob

No podla tohto navrhu by ani instruktor VHT, ani horsky vodca s klientom nemohol absolvovat inu trasu okrem 5 uvadzanych - ako hovori Pista - for me, behind me...

Pri sportovych podujatiach, ked ich uz musia menovat mi chybaju horske behy - zrejme "turisticka akcia" a konske polo.

Viac nez rok to tu omielam, ale komp. asi na hiking nechodia a sprava TANAP-u po obdrzani mojho majlu sa vydala hladat mimozenstana. Je nezmysel uvadzat v sezonnej uzavere cely hreben ZT (cervena znacka), ked v navstevnom poriadku tpn je cast od Volovca po Gaborovo sedlo platna aj ako zimna trasa.

Peto.z.bb

marcel - s tou dostupnostou VT pre bohatych alebo zdatnych som mal na mysli obdobie do 1948. Mas plnu pravdu, sam si ako dieta pamatam tie plne VT, a tych tazko pracujucich zvazakov vdaka ktorym mame magistralu ako "dialnicu". Na tom, ze Navstevny poriadok ma byt co najstrucnejsi, sa zhodneme. Idealne nech ma prilohy pre "hiking", "trekking", horolezectvo, skialp a pod., ale samotny nech riesi len to ktore casti NP su kedy uzatvorene kvoli ochrane prirody. Ale tam, kde je problem erozia, by mozno prospeli limity poctu ludi - Belianky, Liptovske kopy a pod.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Martin knor k článku: Okolím kúpeľov Nimnica I. Vacsinu tychto tras som siel pocas dvoch dlhsich vandroviek. Ale bolo to uz davno. Inac, tie dve trasy sa Ti zlepili dohromady. Treba ich naklikat osobitne a na …

nová téma