Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Medvede - ako sa brániť?

Ripo

".....Hoci sa na poľovčkách stáva všeličo, v rozhanovskej bažantnici si ešte žiaden poľovník nepomýlil kolegu s vtákom. Krušnejšie chvíle zažili na love diviakov. Poľovník netrafil kanca, bežiaceho mu oproti po lesnom chodníku. Len tak-tak, že stihol povyskočiť a roztiahnúť nohy, aby pod ním prebehol. "Rozzúrený diviak dokáže ´nepriateľa´ vážne poraniť. Má ostré kly, a prudkým myknutím hlavy trhá kožu ako papier. Zvlášť nebezpečný je pre psov, ktoré majú na poľovačkách za úlohu plašiť zver. Ak sa dostanú diviakovi na dosah, dokáže im rozpárať brucho," vraví MVDr. Miško. To už je ale iné rozprávanie. A o tom, ako v rozhanovských revíroch vyzerá poľovačka na diviaka či jeleňa, až niekedy nabudúce... "

Gobseh

Asi nemas dostatok vedomosti. Nepoucuj nepouceny :).

Bikemartin

Gobseh, co za hluposti tu pises? Diviak ta zozerie jedine ked budes niekolkodnovou pachnucou mrtvolou leziacou v lese.

Pjoco

Ja som tiez zazil jedno stretnutie s macom a aj ked to nebolo klasicke “zoci-voci” tak ho z odstupom casu hodnotim ako bezproblemove…I ked si to uz vsetko presne nepamatam tak to bolo niekedy pre 10 rokmi v letnych mesiacoch na Martinskych Holiach kde som sa slnil na velkom kameni pricom mi moja kamaratka kreslila perom na nohy rozne hieroglyfy a teda spolocne sme si vychutnavali letne prazdniny…klud, ticho, teplo a nikde nikoho…az na
chlpaca, ktory mal zrejme podobnu pohodu ako my, mozno 50 m pod nami a pochutnval si tam na lesnych plodoch…v tichosti sa na neho pozerame, on bez zaujmu obcas na nas, dievcina ma chut vzat nohy na plecia, ale ja, mlady a hrdinsky jej hovorim aby len pekne sedela, ze to mam pod kontrolou…samozrejme ja prikovany ku kamenu pricom srdce mi bilo ako zvon, ale to som jej nemohol prezradit… :) …zda sa mi, ze maco po chvili, pravdepodobne prezraty nieco zamrmlal a zmizol niekde v hustine…ako uzitocna rada moj pribeh asi nie je, my sme mali asi len to stastie, ze sme pre maca nepredstavovali ziadnu hrozbu..a toto je moj pribeh o tom ako som sa pre jedno dievca stal hrdinom :))

Gobseh

Bulat: no ved prave, o medvedoch sa hovori, ze co robit, ked sa s nimi stretneme, ale diviaki az tak nie a pri tom je to najhorsie, co nas v lese moze stretnut. Asi malo ludi vie, ze pri autonehode, kde zrazime diviaka, je najlepsie ostat v aute, lebo svorka diviakov by cloveka zabila a zozrala, a to doslova. Ale co robit pri stretnuti s hladnymi diviakmi v lese? Asi splhat na strom, lebo tam nevylezie (neodporucam toto skusat pri medvedoch, lebo na stromoch su ako doma). Ale co robit, ked napr. spim? Je to ako s medvedom, ze zaciti jedlo a vsetko v noci poskryvat a podobne?

Bikemartin

Gobseh, diviak je super opatrne a plache zviera, do stanu ti urcite nepolezie.

BTW najnebezpecnejsie zviera u nas je vraj vcela (najviac smrtelnych pripadov). Takze podme riesit vcely ;-)

Bulat

gobseh: s tymi diviakmi siudrel presne kliniec po hlavicke- ono sa na tuto zver dost zabuda a dokaze byt tiez pekne nebezpecna: diviakov je omnoho viac ako medvedov, no a statny samec s najezenou srstou je vo velkosti mensieho maca- v MK som ich v poslednom case stretol dvakrat, z toho raz aj s uplne malymi prasiatkami- a bol som velmi rad ze nie som medzi nimi a starou samicou...

Sona

To je asi ako ked ja som mala nastudovane kde-co o lavinach, ale ked som v Alpach videla, ako na mna ide biely oblak, razom som na vsetko zabudla, rozbehla som sa (aj ked sa to nema) s ruksakom na chrbte (co sa tiez nema)...a hlava prazdna.

Misko79

No mal som jeden zazitok s medvedicou a jej 2 dietkami, cestou na bicykli od chaty pod Suchym, asi 300-400 m nad Starym hradom, ked som bol zac. maja v strede tyzdna, cize nikde ani nohy, popiskoval som si celu cestu, ale ona bola s deturencami pri zurciacej bystrine, tak som ju prekvapil a samo aj ona mna. Isiel som pomalicky na biku, lebo kvoli kamienkom sa rychlo nedalo, kutikom oka som zachytil nieco hnede asi 50 m odo mna, co som si pomyslel, ze asi nejake srny, naco som zliezal z biku, ale ked osm zaostril uz som maminu zocil rozbehnutu na mna, jedno medvieda utekalo do kopca prec, jedno sa driapalo na strom. V tej chvili som veru nerozmyslal. Stal som si za bicykel a nist nerobil, lebo ma v tom momente nist nenapadlo, mal som hlavicku pekne vyprazdnenu, ziadne lahnut, alebo kricat, mavat rukami a robit vacsieho. Len som si pomyslel, ze uz je so mnou zle nedobre, ale asi 7 metrov predo mnou sa zvrtla a utekala za dietkami. ja som nasadol na bik a hajdi prec. Cize moja skusenost, v takejto chvili mozes vediet tisic sposobov ako sa chovat pri stretnuti s medvedikom ale ked k tomu pride, hlavne takto narazovo a neocakavane, tak si nespomenies na nic, ja som stal bez pohnutia a hovoril som si "uz si v p..i!, takyto vulgarizmus si pamatam ze som pouzil :D. Asi by bol treba cvik, kazdy tyzden sa dostat do identickej situacia, a hned by som si nacvicil ako sa chovat :D. Teoria je jedna cast, prakticka cast je uz o niecom inom, studiroval som pred tam aj potom ako sa chovat pri styku s medvedom, a kedy utoci a co ho asi vyprovokuje, tu to bolo jasne ale najviac som sa zasmial jednej veticke v nejakom clanku, medved utoci ........., alebo bez nam znamej priciny. Tod vse, ale som zivy a zdravy a mam jednu znamu nad Starym hradom a mozno si ma aj jej dietku este budu pamatat v dobrom ked sa stretnem :D.

Gobseh

Vsade sa pise o medvedoch. Ale co robit, ked ma napadne diviak? To je asi to najhorsie, co nas moze v Slovenskych lesoch stretnut. Mate rady, ako sa mu ubranit, ci pri stanovani pride az ku mne, a bude hladat potravu a podobne?

Merhorn

Takze metoda tzv. venetouka? jasne nakopem mu a pridam este a ak ti nestacilo na buduce si dame odvetu. :D
No nevie ci by som bol v danej chvili taky hrdina a neodohnalo by medveda teda nieco ine... :D

No-name

no, skusenost s medvedom nemam, ale cital som uz kde co, a tak mi z toho vsetkeho vychadza ze ked medved uz zautoci, treba sa branit. Vid napriklad teraz nedavno hubar, vyletel nanho medved a tahal ho za nohu, a on ho kdesi potahal za chlpy (uz si to presne nepamatam) a medved usiel. Dalsi medved takisto usiel ked dostal kopanec. no a urcite si spominate na pripad z popradu ked medved zautocil na zenu a muz ho napadol nozikom a medved usiel.

Andytn

No veru, ak poznate vtip o medvedovi, ktory chodi vo februari nasjany po lese a somre si, ze v septembri nemal pit kavu, tak my sme ho presne v tom februari stretli. bolo by to na dlhsie, ale pointa je, ze zvierata vseobecne, na medveda to plati tiez, neznasaju kovovy zvuk - ved tie hrkalky su na tom zalozene - pre tych co chcu usetrit - presne tu istu sluzbu urobi aj zvatok klucov zaveseny na karabine na batohu - nam sa to nezda, ale zver o nas vie siroko daleko...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Pavel Forgáč k článku: Prekliate pivo Jasné cocktu poznám a mám aj nejakú doma momentálne :). Podobná našej kofole, akurát má viac bylinkovú chuť. Mám rád aj Solu a Schwepper, ktoré predávajú v Slov …

+ 27 ďalších príspevkov