Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ako správne ošetriť funkčné oblečenie

Boro

Chýba mi tu jedna podstatná informácia, a síce to, že membránové odevy by sa mali prať v čo najmäkšej vode a ak už ju nemáte, tak by ste si mali nachytať dažďovú vodu a v tej urobiť posledné vymáchanie. Dôvod pre takéto konanie je ten, že tvrdá voda po zaschnutí necháva po sebe vodný kameň ktorý zanáša póry na membráne a tým znižuje jej priedyšnosť.POZOR- ako píše autor, zmäkčenie vody aditívami je len chemická finta, v skutočnosti z vody vodný kameň neodstráni.

Jonathan.sk

Na svojej GORE-Tex bunde uprednostňujem skôr takzvaný HVM záter , ala Sam Hawkins. Funguje to spoľahlivo , čo určite dosvedčí aj tu dobre známy turista-urológ :).

Jantaara

Ak myslíme toho istého, tak ten už vyrába záter na novej bunde :-))

Jantaara

Ale inšô som chcela... Na športové tkaniny majú špeciálny tekutý prací prostriedok za dobrý peniaz v DM Drogerie svoju značku Denk Mit. Používam, overené.

Na odstránenie vodného kameňa trošku octu.

Bulat

zážitky zažrané hlboko pod membránou - tie vyprať predsa nejdú :-P

Milan_s

A co vlnene termopradlo? Treba specialne pripravky na vlnu, alebo jej neublizi ani obycajny prasok?

A este jedna vec ma zaujima, pocul som, ze flis, polartec a pod. zle znasaju mydlove prostriedky, ale netusim dovod, je na tom nieco pravdy?

.ph

Na pranie vlny je dobre používať tekuté pracie prostriedky, ktoré sú určené na vlnu. Vlna sa dá prať aj v šampóne na vlasy, prípadne v géle z mydlových orechov. Pri vlne treba dávať pozor hlavne na teplotu a na chlór v pracích prostriedkoch. Prípravky na pranie vlny nesmú obsahovať chlór. A pranie flísu v mydle na pranie, no ja v tom nevidím žiadny problém. Ak to mydlo neobsahuje látky spomínané v článku, tak to nemá ako uškodiť.

Lubo

@Pabloo
Merino perieme roky v pracke na program "delicate" pri 30 stupnoch a s prostriedkom na merino. No problem. Akurat po 5 rokoch casteho pouzivania sa mi Icebreaker tricko roztrhalo na lakti.

Jjano

Až teraz som si prečítal článoček a chýba mi v ňom jedna rada, či skôr upozornenie: pračku treba pred praním veľmi dobre vyčistiť, pretože (napríklad) v jej násypkách a odmerkách na pracie prášky a aviváže sú vždy také tie mazľavé zbytky štandardných pracích prostriedkov, ktoré membránovým odevom škodia (ako sa píše v článku).

Inak, skoro päťstranový článok o údržbe turistických odevov vyšiel v najnovšom čísle Cykloturistiky (2/2013).

Vladeno

Mňa to to tiež prestalo baviť neustále rozoberať a poctivo vyplachovať násypky z práčky. Všetko periem ručne vo vedre. A dá sa. Ale je to vec názoru i skúseností,samozrejme.

Peter61

Ad zbytky sraciek v pracke :
....alebo aj zbytky Nikwax Rope Proof po celej pracke ( lejem to rovno na bubon)
Beal rope cleaner a Tendon rope cleanr su v pohode, iba ten tendon vonia ako divy, ten uz budem davat v patinovej davke

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum