Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Výstup na Rysy

Martina1232

vďaka všetkým. Takže vyberáme Kôprovský a ak sa vydarí počasie možno stihneme aj Giewont. Ešte taká maličkosť - neviete, či hotel Popradské pleso poskytuje úschovňu batožiny aj neubytovaným hosťom?

Peto.z.bb

Slavkovsky urcite nie, podpisujem sa plne pod to co napisal vrana.

Peto.z.bb

Pripajam sa k tym, co navrhovali Koprovsky stit. Je to asi najpestrejsia trasa, Hincove plesa po ceste su krasne, a ak by ste skoncili len pri nich a nesli hore na vrchol aj tak podla mna krasna tura pre 7r. dieta. Povinne citanie pred turou: hiking.sk/…/koprovsky_stit.ht… :). Odporucam s noclahom pred turou, pripadne aj po ture, na chate na Popradskom plese - pytajte si izbu s vyhladom na pleso a chodnik do sedla Ostrvy.

Bazin

stity byvaju vecsinou na konci dlhych dolin , teda vsetko bude obsahovat aj nudne useky.
Ja by som navrhol tiez Koprovy st. (po cestou je aj chata), alebo Kozi wierch-pozor na volne kamene, a na skusenie retiazok velmi lahky teren Giewont.

Eric

Ja si tiez z tohto veku zo slovenskych hor pamatam len retaze :) V dobrom.

Martina1232

ďakujem za tipy. Napísala som, že sa bojí reťazí, ale to je možno len strach z nepoznaného. Na jedných reťaziach sme už boli, pri zostupe z Veľkej Svišťovky a kúsok pred nimi nás zastihla búrka, tak na to nemá pozitívne spomienky.

Vrana

To je zvlastne, ze sa boji retazi. U deti to byva prave naopak, ze na spestrenia v podobe retazi a lezenia sa tesia.

Slavkac urcite nie. Pre male dieta je to nudny kopec s brutal prevysenim zo Smokovca. Lanovka z Hrebienka skrati trasu len o trochu.

Krivan a Koprovsky stit by moholi byt rozumna volba. Vychodna Vysoka ak vyuzijete moznost vyvozu autom na Sliezsky dom, tam su vsak retaze pod Polskym hrebenom.

Celkom vdacna tura je magistrala zo Strbskeho plesa cez Ostrvu na Batizovske pleso a dole do Hagov, pripadne az na Sliezsky dom a dole do Polianky. Najtazsie stupanie na Ostrvu je na zaciatku trasy a potom je to uz prijemne zvlnene. Poskytuje pekne vyhlady do viacerych dolin.

MisoM

Slavkovsky nie je technicky narocny, skor na dlhsi na stupnie :), na koprovsky nie je dlhy vystup, na Svistovku od zeleneho plesa, je tam sice retaz na jednom useku ale nie je to dlhe, pripadne jahnaci mozno

Martina1232

ahoj, chcela by som poradiť, ktorý štít v Tatrách je najľahšie dostupný, prípadne nejaký rebríček od najľahšieho po najťažší. Máme 7 ročného syna a zatiaľ sme boli len také nenáročné trasy - Skalnaté pleso z Hrebienka, Predné Solisko, Téryho chata, Plesnivec, zo Skalnatého na Svišťovku a Zelené pleso na Bielu vodu, Kasprov vrch - Murowaniec - Czarny staw - Kuznice. To všetko minuly rok a chodil len po vlastných, vôbec sme ho neniesli ani kúsok. Baví ho štverať sa na \"horu\", nemá rád dlhú chôdzu po rovine - najhoršia trasa bola Zelené pleso - Biela voda, dlhá, monotonna a nudná. Aby som nezabudla, bojí sa reťazí.

Mrnka

to zea:
u nas v rodine sa synovec rozhodol chodit (dobrovolne) na tury ako 8 rocny.Zacinali sme v Zapadnych Tatrach, jeho prva tura boli Otrhance, potom Baranec a uz to islo..okrem Rohaca a Troch kop, ktore prisli na rad trosku neskor a s istenim, vsetko doradu (z roka na rok samozrejme).
Dlzka tury u neho nikdy nerobila problem..z pohladu unavy. Akurat zo zaciatku, mozno prve dva roky,zvykol hundrat v pasme lesa, ak bol vystup monotonny. Chcel byt co najskor v kosodrevine a mat vyhlad:-) Takze z tohto hladiska mu docela vyhovovali Vysoke Tatry. Rysy boli pre neho uplna brnkacka a po vystupe nas nahovaral este na Ostrvu..to mal asi tak desat rokov. A to, ze nas neustale poponahlal, to uz ani nevravim:-) Myslim, ze je to dost individulana zalezitost. Je dobre ho najprv \"otestovat\". Ale to tusim uz mate za sebou.. Ten nas bol predtym uplne lenive dieta a ked vyhlasil, ze ideme na turu, brali sme ho s velkou rezervou s tym, ze do dvoch hodin sme spat. No a bola z toho poctiva celedenna tura. Motivaciu si nasiel on sam. Jednoducho sa mu hory akosi pacili a chcel ist vsade. Mapy sa naucil doslova naspamat aj s nadmorskou vyskou. Akurat jedla bolo treba vziat trochu viac, mal rad \"piknikovanie\" pocas cesty (samozrejme cim vyssie tym lepsie). Retazove useky bol vzdy v sedaku, naviazany a isteny). Pri lezeckejsom terene je u deti problem to, ze sa potrebuju chytit a stupit inde ako dospely clovek, kedze ruky a nohy obcas nedociahnu to co je vhodne. Na retaze je vsak lepsie pockat. Videla som sice aj rodicov s mensimi detmi, ale ked ich spustali na lane ako vrece zemiakov, tak mi ich bolo luto.
Ak chces ist velmi do VT, skuste ist napr. k Hincovym plesam a uvidis ako bude reagovat, ci sa mu bude chciet ci nie. Vo VT su v lete dost velke davy ludi a tak sme to vzdy prekladali so Zapadnymi Tatrami, tam su ale doliny dost dlhe, co sa mu nemusi pacit.
Prajem vela peknych tur a hlavne pekne pocasie:-)

Maros00

vrana,ano mas pravdu Prielom v Tatrach.Ak by si to skusil ist retazmi bol by to zazitok ale iny ako na Prielone Hornadu v Sl.Raji

Zea

ano ja som myslel prielom Hornádu, pre syna to bol zážitok.

Vrana

2 zea: jedna technicka poznamka: nie je Prielom ako Prielom. maros00 mysli sedlo Prielom v Tatrach, ty pravdepodobne uz skor spominany Prielom Hornadu.

Maros00

Pjano suhlasim s Tebou
Ja ak som bol na Krivani a bol tam 7 rocny chlapec ma to prekvapilo a vedla neho 70 rocny muz.Dolezite je ako casto chodi a kolko ma nachodene co je a co pije vsetko ma svoj suvis.Ak planujem ist s takym dietatom postupne ho motivujem ak sa mu to zapaci tak ma isteho partaka.Zo zaciatku ho bude ucit cakat a neskor ak vyrastie a nadobudne skusenosti a kondiciu nebude za nim stihat.Je to prijemny pocit,ze ho nieco naucil a najme vztah k horam prirode a pojde vlastnou cestou ak sa osamostatni a vzdy bude spominat na to s kym tu po prvy krat bol a kto mu to vsetko ukazal a naucil.Na to sa nikdy nezabuda.Podporujem kazdu iniciativu rodicov a rodiny pre spolocnu turistiku pocas celeho roka.

PJano

Je prinajmenšom užitočné, aby každá túra mala vopred stanovený určitý rámcový cieľ. Na túrach s malými deťmi sú práve možnosti detí tým podstatným faktorom, ktorý limituje plánovanie. Základná otázka znie: čo by malo byť hlavným cieľom túry pre dieťa? Pri plánovaní túr treba zohľadňovať výkonnostné odporúčania v závislosti od pohlavia, veku a stupňa trénovanosti. Také vytrvalostné túry, akou je výstup na Rysy, sú pre malé deti nevhodné. Ak aj o dosť kratšie túry nie sú doplnené o množstvo spestrujúcich činností (aktívnych či oddychových), deti sa prevahou monotónnej a fyzicky veľmi vyčerpávajúcej činnosti otrávia, unudia na smrť. Pre podobnú triviálnu chybu v pláne môžu deti nadlho zanevrieť na inak veľmi zdravú, všestranne hodnotnú aktivitu. V horšom prípade môže vplyv únavy a klesajúcej pozornosti viesť aj k zraneniam.

Pred časom cez Ostrý Roháč prechádzali turisti-manželia s dvoma ešte mladšími ratolesťami. Obe deti mali pekne rúče na hlavách prilby a detské horosedačky na istenie v najťažších partiách (stačí cca 15 m 6-milimetrového statickej šnúry). V turisticky veľmi exponovaných partiách je správne si takto chrániť svoje najzraniteľnejšie komponenty. Len málokde niet voľného kamenia čakajúceho na príslušný podnet...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Poľovnícka chata Lešník Heňo fajn tip. Pamätam si, že som v decembri išiel okolo aj som si chatku trochu obzrel v zimnom vydaní. Všimol som si verandu, kde by sa dalo aj prespať. Len …

nová téma

Komentár

Pavel Forgáč k článku: Prekliate pivo Jasné cocktu poznám a mám aj nejakú doma momentálne :). Podobná našej kofole, akurát má viac bylinkovú chuť. Mám rád aj Solu a Schwepper, ktoré predávajú v Slov …

+ 27 ďalších príspevkov