Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Stanislav Samuhel - Vysoké Tatry

Diskusná téma K článku: Stanislav Samuhel - Vysoké Tatry

Asi každý z nás má svoje obľúbené knihy rôznych žánrov, teda napríklad aj turistických sprievodcov. Niekto si vyberie podľa obsahu, spracovania, možno aj vďaka kvalitným fotografiám. Hneď na prvé prelistovanie mi táto publikácia padla do oka. Ponúka návod na absolvovanie ďalších nových trás, skrátka „je kuchárkou“. Oslovil ma malý, takmer vreckový formát, široký záber publikácie, čo do počtu a náročnosti túr, ich výstižný popis s mapou a ohodnotením obtiažnosti a v neposlednom rade aj kvalitné fotografie. Aktuálne 4. české vydanie 2013 som našiel v obchode s turistickou výbavou a pokúsim sa môjho favorita predstaviť a porovnať s 1. slovenským vydaním.

Bazin

pipi, peresne ako Lubo pise, aj v knihe je upozornenie, ze kazdy je zodpovedny za seba a cierne trasy su odpuracane ako tury s vodcami. Skor kvitujem knihe, ze sa o nich mozem nieco dozvediet nez sa dam tam viest.

Vrana

Puristi a co s tekymi sprievodcami ako Puskas, Andrasi, Kroutil, ... ? Neusporiadame nejake hromadne palenie knih?

Lubo

@pipi
Co znamena oficialny sprievodca? Je vydany Spravou TANAPu, ci SOP SR? Nastastie dnes netreba davat knihy schvalovat uradnikom a inym panacikom. Kazdy turista je sam za seba zodpovedny a musi vediet, co moze a co nie. Ziadna kniha nie je ospravedlnenim konania, tak ako ziaden gangstersky film nie je navodom na zabijanie ludi.

FunTTomas

pipi: presne tak. Navyše vytýčený pohyb cez Štôlsku dolinu je prísne zakázaný a podľa návštevného poriadku patrí medzi zakázané územia pre všetkých. Plus v knihe popísaný zostup k Popradskému Ľadovému plesu v Zlomiskovej doline z Lúčneho sedla je pre bežného turistu na zabitie.

Pipi

Možno, že mi niečo ušlo, ale pokiaľ viem tak práve trasa odfotená z knihy na Končistú nie je turisticky značená. Ako je potom možné, že sa objavuje v oficiálnych turistických sprievodcoch?

FunTTomas

Tiež si myslím, že sprievodcovia sú zaujímavejší pre nie tuzemský trh resp. sú pre zahraničných návštevníkov ako pre domácich, čo sa vedia spýtať na cestu (i keď to vedia aj naši západní susedia, ale aj radšej cestujú ako Slovač).

Bazin

mozno tu je iny trh, iny ludia ....co by to kupovali.Asi si myslime, ze tu od detstva vsetko pozname. Preto pravdeodobne tolke vydania vysli uz v zahranici.

Zdenči

Už dávno som si všimol, že najlepší sprievodcovia po Slovensku vychádzajú u našich západných susedov. Ani v tomto sa nevieme odprezentovať?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum