Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ferrata HZS z Martina na Martinské hole

Lenrob

Peter, akurat neviem co si s tym prispevkom od Jana T. pocat? Este vznikne vela ...landii, MartinkyLandia nebude posledna, kym zistime, ze uz je neskoro. To mi pripomenulo Srdecni pozdrav ze zemekoule a "Jsem kristalova studanka, napijte se prosim".

Saso2

Chodnik zacina zhruba vo vyske necelych 1000mnm, tam kde pri potoku koncia zvaznice, asi to nebude len ferrata, kedze su tam postavene drevene rebriky.

MisoM

Peto61, Martiner sa v Martine uz nerobi, ako pivovar predal Konarik, tak v MT ostal len sklad a uz sa v pivovare nic nerobi...

Peter61

Ja by som len k tej ochrane prirody ä v 1.st ochrany, ak sa nemylim) opat vytiahol diskusny prispevok z vetroplachu, co sem pastol 30/07/13 16:37 bulat.
Jedna sa teda o 5 r.stary clanok turistika.vetroplachmagazin.s…
a prispevok :
Jano Topercer ...... - 30.07.2013

Vrana

Merhorn a co s tym? Ludia si pytaju feraty, tak ich dostanu. To ze sme pidikrajina, a nie je mozne aby sme mali vsetky zname zabavky zo sveta ak si chceme ochranit aspon kusok autentickej prirody uz asi nikoho nezaujima.

Merhorn

V kazdom pripade zaujimavy pocin. A ci to bude prinosom? No pre miestnu prirodu to prinos urcite nie je a nebude. Ak si predstavim, ze Lucanska MF nenesie ziaden zvyseny statu ochrany prirody a pozorujuc miestnu pospolitost tak sa ludia k tomu aj stavaju, nemam z toho radost. Oblasti Martinskych holi bude jednym velkym lunaparkom. Skoda, ze ludska iniciativa, aj ked urcite dobre myslena sa nesustredi na ine, hlavne z dlhodobeho hladiska podstatne vhodnejsie ciele, co tak zacat u nas prirodu aj realne chranit?

Peter61

zaujimave je pre cuzinca bavit sa o dajakom jarku, kde som nikdy nebol. Porovnanim tlacenej VKU a šokArtu mi vyšlo, že Malý a Mlynský sa zlievajú do Pivovarskeho.
MisoM , ten Martiner sa robi u vas abo v Hurbanove ?

Peto.z.bb

oficialny nazov doliny o kt. sa tu bavime, by si lahko nasiel aj na internete, napr. tuto:http://turistika.vetroplachmagazin.sk/korytom-mlynskeho-potoka-na-martinske-hole-144

Jantaara

Petozbb, tebe sa už asi o ferratách aj sníva. Na môj príspevok si pre mňa dosť nepochopiteľne a od veci zareagoval. :-)

Peto.z.bb

Ad Peter61 - ta dolina sa oficialne vola Dolina Mlynského potoka. Nazvy potoka Malý potom alebo Pivovarský potok su pokial viem neoficialne. Ale mozem sa mylit, ci napisat hlupost - vid aj Sikma :) veza onoho casu.

Lenrob

Pokial to ochranarom nevadi, ferraty v takychto lokalitach a hlavne blizko k mestam, dedinkam maju vacsi zmysel nez budovanie ferrat vo VT. Nebudem sa rozpisovat o historii ferrat, ale aktualne nove (myslim zahranicie) vznikaju hlavne z dovodu pritiahnutia turistov a dlhe nastupove trasy k ferratam nie su az tak lakave. Nehovoriac o tom, ze vo VT je tych lakadiel ovela viac, nez aby boli odkazane na budovanie ferrat. Pred par rokmi zacalo min. kultury zamestnavat ludi s heslom postav si svoju zrucaninu, je nacase rozsirit to aj na ferraty - heslom kazdej dediny a mesta by malo byt "Postav si vlastnu ferratu".

MisoM

tak kolko zeleza a ako to bude vypadat zistis asi az ked to dorobia, neviem presne kde to zacina, takze treba pockat pokial to dorobia a potom si to pojdem prejst, kedze to mam za rohom :))

No a ci to je alebo nie je ferrata, teraz diskutovat nejdem lebo okrem videa o tom nemam ziadnu info, v principe v rakusku mas lano natiahnuter pri turistickom chodniku a par rebrikov a ako ferrata, obtiaznost A je to uz vedene v zozname, takez ked tu tahaju lano, nie retaz ferrata to asi moze byt, co to je ale teraz tazko povedat nech sa to vypada akokolvek

Peto.z.bb

Miso, kamenom urazu :) je asi ten vyraz ferrata. Dost o tom tocime na inom fore. Je podla mna skoda, ak sa slovo ferrata pouziva aj na take TZT, na ktore sa bezne ide bez tzv. ferratoveho setu. Je to matuce. Takato nazvime "plnokrvna" ferrata ma vela roznych negativnych externalit, od ktorych by bolo dobre Dolinu mlynskeho potoka usetrit. Ak sa tam urobi TZT, s vhodnymi retazami a rebrikmi tam kde je to nevyhnutne, nemam samozrejme nic proti. A zacnem chodit ferratami :) aj na Travny zdiar mnou spominany nizsie, ci na Polanu, Ostru, Zbojnicku atd. Uz sklzam do off topicu, tak nech premostim naspat, dajte potom niekto miestny ci zasvateny vediet kolko a akeho zeleza planuju, resp. uz pouzili na danu novu TZT. A ci je to bezpecne aj pre povedzme 6r. dieta, vopred vdaka!

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum