Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Zničená cesta ku Chate Vrátna

Phalike

Spajat nejake prinosy s tym co sa stalo je podla mna neludske. Ved je odrezana Stefanova a Vratna od sveta, uprostred letnej sezony, to nemoze prospiet nikomu, ani ludom ani turizmu ktory zivi mnoho ludi v regione. Nestastie sposobene silou prirody, a je len na kazdom z nas ako sa k tomu postavi, ci bude velebit menej ludi na hrebeni MF alebo bude vyhladavt moznost ako pomoct pri odstranovani katastrofy.

Zdenda

Nepřisuzoval bych lokální povodeň vlivu člověka, prostě spadlo víc srážek na jednom místě. A jak tu někdo psal, mohlo to dopadnout ještě hůř, kdyby tam byly místo lesa mýtiny. A jestli jde o stoletou vodu, s tím se dá těžko něco dělat. Menší počet lidí na hřebeni je jistě pro turisty přínosem, stejně tak to bylo na hřebeni Krkonoš a na Sněžce po dobu dvou let, kdy se opravovala lanovka. Drtivá většina těch, co do hor chodí, to přivítá.

Wotan

Lubo: ty len utocis :D Ale ziadny relevantny argument z tvojich ruk nevzisiel.
Ja som poukazoval na fakt, ze to, co sa stalo, je relativne normalne. A vo velkej miere si za to mozeme my sami, ludia, nasou vlastnou cinnostou (vyruby,..) Katastrofou nazvat toto, ako potom nazves ovela horsie udalosti?
Pevne dufam, ze sa ludom nic vazne nestalo. Auta a budovy sa daju navratit. Skody na ludskom zdravi/zivotoch, zvieratach, ci prirode, tak moc nie.
Mojou snahou bolo poukazat na to, ze ak ludia budu dalej svojou cinnostou "menit" prirodu, ona im to isto viacej vrati..
A to, ze menej ludi bude na hrebenovke, lebo lanovka nebude fungovat? Nebud pokrytec... viaceri tu pisali a isto vacsina bude len rada, ze v horach stretne menej ludi. Preco chodime do hor? Aby tam boli zastupy ako na stadione??

Bulat

...inak samozrejme materiálne škody sú zrejme veľké a biznis tu bude na nejaku dobu paralyzovaný, ale ono za to pozviecha, doležité je, ak to všetci prežili v zdraví...

Bulat

snáď to nevyznie cynicky, ale myslím si, že obyvatelia Terchovej by mali ochranárom z NP Malá Fatra ruky aj nohy bozkávať- pretože ak by bola Vrátna dolina vyholená podobne ako Kysuce či mnohé nízkotatranské doliny, tak by ich obec po včerajšku bola predmestím Žiliny !

Peter61

SRo teraz:
65 mm za 1,5 h
30 aut vzalo z parkoviska spod lanovky, asi vsetky prazdne.
potichu Hura !

Peter61

Po zasadnutí krízového štábu bude Horská záchranná služba plniť vo Vrátnej až do odvolania funkciu zdravotnej hliadky. Zároveň bude zásobovať a prevážať obyvateľov obce Štefanová a evakuovať turistov. Mimo záchranárskych vozidiel je premávka do doliny zastavená. Do odvolania neodporúčame turistom a návštevníkom vstup do doliny!
hzs.sk/…/povoden-vratna-aktua…

+Iko+

No je to smutné, ale hlavne, že sa ľuďom nič nestalo

Marcel.c

Nadmerné stekanie vody po nekosenej vysokej tráve v prudkom daždi má logiku. Počas prudkého dažďa vysoká tráva zľahne a pôsobí ako slamená strecha - po tej tiež steká voda bez toho, aby zatekalo dovnútra stavby. Samozrejme, bavíme sa o lúkach s veľkým sklonom.

Lubo

Wotan: Pekne sa ti teoretizuje o hodnotach od klavesnice.

Rado

Peter61: radar je veru najlepšia pomôcka. O tej vode po dlhej tráve stekajúcej "ako po plechovej streche" som čítal iba v jednom príspevku od diskutéra na FB, zaujalo ma to, no samo o sebe to nemá bez relevantného zdroja žiadnu výpovednú hodnotu, keďže príspevok sa niesol v duchu nadávok na "ochranárov" ktorí "zakázali pásť ovce". Podobne ako iní diskutéri nadávali na "ochranárov" že vraj kvôli nim si ľudia nemôžu čistiť jarky, ktoré sú zanesené. Hľadanie ľahko identifikovateľného vinníka, ktorý môže za naše nešťastie, je v našej kultúre hlboko zakorenené.

Wotan

Lubo: Su to vsetko veci (auta, budova, atd.), to vsetko sa da navratit. Katastrofa by to bola, ak by pri tom ludia prisli o zivot alebo utrpeli vazne urazy. To su aspon pre mna dolezite hodnoty.
Nie nejake auto, ktore si mozes znova kupit. A ver mi, sikovny clovek si robotu najde.

Peter61

Doporucam vseobecne do pozornosti radary
shmu.sk/sk/?page=65

zrazkomery nemaju v tomto pripade dokopy ziadnu vypovednu hodnotu. Miestne prehanky, privalove dazde tak mozno zachyti totalizator, ale IMHO nie zrazkomer. A samozrejme konfiguracia terenu, povrch etc. ( cital som dnes, ze po vysokej trabe voda vraj lepsie steka ako po vypasenej. wtf ? snad sneh )
shmu.sk/…/?page=1&id=met…

ZA 25 mm, PO 55 mm. U mna na balkone 77 mm cez noc.

co sa tyka poistenia majetku Poistne plnenie obvykle s amortizaciou :-) povoden alebo zaplava je neodskriepitelna.
(btw. horsie je to s vichricou, ak na mateostanici dookola nebola nikde namerane viac ako 75 kmh)

Sona

Do clanku sme doplnili este kratke info od HZS.

Axel

Budem sledovat bazos, kto bude predavat :-D
A mozno aj cele auto bude v ponuke, nikdy neburane, po prvom majitelovi...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Svatopluk k článku: Kolkáreň Drienčany Dobrá správa pre putujúcich týmto zabudnutým krajom. V Drienčanoch sú drevené sochy, možno od rovnakého autora ako Jánošík na Klenovskom Vepri.

nová téma