Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Mont Blanc - strecha Európy 2.

Bikemartin

Peter, veď on píše jasne a konzistentne: s trochou kondície sa dá aj bez aklimatizácie a ten 12-ročný kondíciu nemal, tak dostal výškovku. Vsjo jasno.

Peter61

Martin S., si vedla. A pises ine veci, ako si pisal rano.
Btw. bol som na MB so 68 a 72 r. partakom, na Dufoursp. so 69r. partakom.

Martin S.

Možno nejaké krátke úseky by sa dali špecifikovať ako lezenie, ale na 99% výstupovej trasy nepotrebuješ pomoc ruky ako tretieho oporného bodu. Skutočne na výstup normálkou na Mt.Blanc ti postačia len nohy, trocha kondície, vytrvalosť a dobré počasie. Nie je to technicky náročný výstup. A zvládlo ho aj 12ročné dievča, ktoré bolo s nami a aj 55r. pán. Mladý chlapec, ktorý chodil na hory len sporadicky, a telo nemal privyknuté na pravidelnú záťaž dostal pod Vallotkou výšk.chorobu ...Keď sme ho zniesli na Gouterku,tam ožil...Každý kto miluje hory, chodí do nich pravidelne, a tým pádom má telo zvyknuté na pravidelnú záťaž, nebude mať s Mt.Blancom problém. O tom som presvedčený! Ale vždy je základ dobré počasie!!!

Zdenči

Martin S...poznám takých, ktorí to chceli dať s jedným prespatím, za jeden deň sa dostali na Gouter, zo spánku nebolo nič a ráno prášili dole, lebo im bolo strašne zle...na každého výška vplýva inak. Poznám chlapíka, ktorý vodí na Mont Blanc, no vyššie ako nad 5000 m sa nevie dostať, lebo jeho telo ho vyššie nechce pustiť

MisoM

Toto odrzacalo aj nas, ale na druhej strane zase pritahovalo to ze najvyssi. Nakoniec tym ako sme to naplanovali, ako vyslo pocasie a vsetko okolo malo za vysledok to ze sme boli hore sice neskor ako standardne chodia partie ludi, ale za to v krasnom slnecnom pocasi, aj ked veternom a hlavne tam bolo len par ludi. Cize taky pokoj a nie promenada typu pesia zona.

PaliT

Ľudia by si mali vyskúšať rôzne modely stravovania dávno predtým, ako sa vyberú na takéto podujatie. Čo funguje jednému, nemusí druhému, ale odrádzal by som pred experimentovaním s vlastným trávením ausgerechnet na takejto túre. Aj odolnosť voči výškam je silno individuálna, verím však, že na takúto horu sa nevyberie partia ceprov bez akejkoľvek prípravy a štúdia trasy a okolností.
Mt. Blanc ma láka, ale odstrašuje ma fakt, že kvôli atraktivite vrcholu sú tam skoro vždy masy ľudí a mne v horách viac vyhovuje samota. Článok je fajn, určite je inšpiratívny.

MisoM

Tak svojim sposobom mas Peto pravdu, aj ked myslim uz co sa tyka stravovania ked niekto na taketo nieco ide myslim ze vie co a ako, ale mas isto pravdu, ci na Blanc, alebo inde chodia kadejaky ludia a niekedy az rozum zastava co clovek vidi.

Peter61

Miso, dobre vies , ze na MB chodievaju aj ludia bez akychkolvek skusenosti s horami/vysokymi horami , takze take hlasky, ze "vydatne ranajky", " v pohode s jedným nocľahom", "bez aklimatizacie" mozu byt pre nich navodom, ako si pokazit vylet.

MisoM

Peto, no tak ono aj vydatne ranajky je relativny pojem pre kazdeho :).

Bez aklimatizacie by som to nesiel, nie kazdy znesie rychlo zmenu vysky.

Hehe, kde dofukas to vakum? :)))) No jo tak termoska to ma uz za sebou asi :)

Peter61

Miso :

  • tvoj buddy ma zvlastne termity. Ja si pod vydatnym fristikom predstavujem esus vlociek. Keby som si ho dal pred vyslapom z Tete Rousse, tak ho asi v polovicke vylozim na chodnik
  • hm, ta asi do nej treba dofukat toho vakua :-(
  • 60 m dvojca ja imho zbytocna zataz, stacilo by 25-30 m pre dvojku
    @all:
  • takto se nema robit traverz Grand Culoiru youtube.com/watch?v=QVm4Ak3v-…
  • takto dajako by sa to malo , ale dat tam karabiny s poistkou medzi lezcov. Lietaju tam kamene, tak kvoli rychlosti pripadne to nacvicit medzi stromami v kempe
    youtube.com/watch?v=xPJ3ACZ38…
Martn S.

1.Trasa ktorú opisuješ,nepatrí do sekcie lezenie-jedná sa o chodecký terén
2.Výstup sa dá úplne v pohode zvládnuť s jedným nocľahom.
Ak máš trochu kondície,tak aj bez pomoci dopravného prostriedku a bez aklimatizácie.
Ja som spolu s 55r. priateľom vyšiel o 7:00 z kempu Les Houches na Vallotku o 20:00 prvý deň, a druhý deň na vrchol a dole do kempu. Všetko bez špeciálnej prípravy. Základ je dobré počasie a potom to ide samo. Nie je to ťažký kopec. Ale krásny.To treba uznať.

MisoM

No Peto, tie navydatnejsie ranajky boli nejake musli tycinky :)

  • nespominam si ze by nejake cedulky pri Grand Culoire boli, ked sme sli tam bolo natiahnute len lano, v tme sa sice mohli prehliadnut ked sme sli hore, ale nespominam si ani pri navrate ze by som nejaku zaregistroval
  • lano 60m
  • zamrznuta termoska bola preto lebo Miso co mal termosku sme zistili ze nedrzi dobre uz teplotu, sice bola v batohu zabalena ale zjavne to stacilo na to

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum