Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Mont Blanc za dva dni? Vyšlo počasie...

Peter61

Lubo :
zaujimavejsie by boli tie kde to nebolo koser

  • napr. neskontroloval som macky a lekarnicky . Kvoli jednym automatom na Pinnacloch sme skoncili v zle vykopanom zahrabe. Isofolie mali 2 zo 4
  • majovy bivak na Satane bez izofolii

    • vysiel som Teryho kuloarom a zistil som, ze sadacka ostala dole

etc, etc.

choze :-)
pomaly dalej zajdes :
uz som sa pred 3 rokmi zmohol na nazov clanku.

PaliT

Však je neoficiálny zmocnenec hiking.sk pre metodiku a bezpečnosť. ;)

Choze

peter61 ved sa neondej, napis uz nieco. uz roky na to vsetci cakame.

Fangorn

Peter však už napíš nejaký článok aj ty. máš tu milion príspevkov.....

Lubo

Peter61: Uz sa tesim, ked niekedy nastane cas, ze napises clanok o akomkolvek vystupe a zohladis v nom vsetky metodicke postupy so 100% spravnostou. Zaradime ho do publikacie prednostne :-).

Peter61

kofibrejk @ Pali: toto nie je veda ale standartne postupy.

  • na zachranu z trhliny 20 m lano nestaci ani nahodou, na budovanie standu okolo trhlin sruby vo firne velmi nepomozu
  • sposob naviazania na fotke : poistny uzol ako od Pita Schuberta, stranu z knihy momentalne neviem zacitovat
    Ostblockove menovanie biv.Vallot medzi ubytovacimi moznostami navadza ostblockarov na planovanu noc v 4300 mnm

etc. co sa tyka aklimatizacie, na presne posudenie by bolo potrebne mat tie udaje, co spominas, ale ciste od klavesnice :
dve noci na Rysoch ( alebo aj v Ponte, to je par metrov rozdiel) mozu mat lepsi vplyv na vykon, ako vystupat autom do Pontu, vybehnut na 4000 a zbehnut dole.

PaliT

Až tak veľmi by som z toho vedu nerobil. Ak niekto reálne žije v 1.400m, tak je na tom aklimatizačne lepšie, ako keď sa obyvateľ nížiny vyberie prespať jednu noc v 2700. A naozaj nevieme, aké túry ešte absolvovali predtým. Niekomu som radil pred Mont Blancom stráviť zopár dní na Chate pod Rysmi a zafungovalo to výborne.

Ak niekto prečíta tento článok ako jediný zdroj dát a vynechá všetky ostatné možné dostupné informácie o pohybe v horách a bude ho považovať za návod, tak si koleduje o Darwinovu cenu.

Každopádne je tu toľko rôznych chýbajúcich informácií (predchádzajúce skúsenosti z veľkej výšky, kondícia, túry), že by som sa zdržal akéhokoľvek zásadnejšieho posudzovania.

Ten článok je tu určite prínosom.

Peter61

@marek 2/12/2015

  • gratulujem k vykonu. Hora bola napriek vsetkemu milostiva

  • ak pises, ze to nie je navod, na druhej strane popisujes postup, vyzbroj vystroj. Ak si napisal pekny clanok o uspesnom vylete (=nikomu sa nic nestalo) aj s vystupom na vrchol, tak to pre laikov moze byt navod. "zombik na vrchole" moze byt pre dakoho znak dobrodruzstva a nie vysledok nespravnej taktiky, aklimatizacie a potencialne ohrozujuca situacia.

@all strucne vysvetlenie k AMS : obaja vyletnici boli zrejme z domu aklimatizovani na Andrejcovu 1400 mnm, napriek tomu bola aklimatizacna tura zrejme nedostatocna ( nespravne zvolena = prirychla, bez prespania napr. Rif. Vitt. Emanuelle v 2700 mnm )
tramadol je "trojuholnikovy " liek na predpis, nie je vhdony v tejto indikacii !
Co sa tyka Elbrusu : ten sa tyka "zombikov" poculi sme r.2006 o skupinke, ktora ani nevedela, ze bola na vrchole, potvrdili im to iba fotky z ich vlastnych fotakov.

Misko79

dobre citanie a este lepsi vykon, gratulujem

Mareksu

článok nie je návod, len som sa chcel podeliť o zážitok mojimi očami, vlastný obraz si urobí každý sám, keď to zažije po svojom :) okrem toho články upravuje Hiking podľa svojich potrieb, takže o náročnosti 1 nič neviem, a feratový set sa niekomu naozaj zíde. Takisto viem o Elbruse, vravím 1% článku upraví Hiking, takže sorry. Štastnú cestu Vám všetkým, a dík za ohlasy :)

Peter61

Zolo, pleties postupy!!! Spravne ma byt :

  • strajchnes mackou
  • si v trhline
  • o 263 rokov ta ladovec vypluje a si v Kurmajeri
Eric

Tak tych veci je tam plno, ktore by som nerobil, ale o tom som nechcel. Pana fera 75 evri??? No tak tam sa tiez nevyspim, maximalne len nakuknem dnu ako na starej Gutierke :)

Jonathan.sk

Pekný článok, ale titulka nie je najšťastnejšie zvolená. Bez aklimatizácie štrajchneš niekde mačkou a si v Courmayeuri. V trhline. Navždy.

Milan.ke

Narocnost 1 ? neblaznite, cita to mnozstvo ludi...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum