Komentár
Tono k článku: Okruh sviežozelenou jarnou Burdou Pekne. Mozno si ani nevedel, ze si cestou medzi TIM Kovacov a TIM Pod kotou 344 prechádzal mohutnym hradiskom. Znacka vedie popri vale druheho predhradia a val …
+ 1 ďalší príspevokTono k článku: Okruh sviežozelenou jarnou Burdou Pekne. Mozno si ani nevedel, ze si cestou medzi TIM Kovacov a TIM Pod kotou 344 prechádzal mohutnym hradiskom. Znacka vedie popri vale druheho predhradia a val …
+ 1 ďalší príspevokJana T. k článku: Via ferrata Megyer-hegy v skalách priamo nad jazerom na Zemplíne Krásne, zaujímavé miesta! Práve sme sa odtiaľ vrátili. :)
+ 5 ďalších príspevkovMisoB: Turistické značkované trasy Vďaka, opravíme.
+ 1910 ďalších príspevkovPeter61 k článku: Nič je pre prírodu všetko (odomknutô) .... V Tatrách urobili protest po tom, ako už dvaja manažéri odmietli Tarabovo prepúšťanie dennikn.sk/…/?cst=111e714abb4…
+ 62 ďalších príspevkovMartin knor k článku: Májový prechod Šípskej Fatry Pekne. Presiel som to uz cele, iba ta neznacena strecha na Cebrat od Z mi chyba. Obehal som co-to aj mimo chodnikov, kedze je tu vela paradnych bral.
+ 9 ďalších príspevkovMartin knor k článku: Bivak na Sklenárovej lúke Pred mnohymi rokmi som spal na Sk-Pl hranici a v noci sa cosi motalo nedaleko stanu. Tiez to slusne funelo, ale v tych dobach nebolo este o medvedoch ani chyru …
+ 2 ďalšie príspevkyMartin knor k článku: Pribudol náučný chodník Kurinecká dubina pri Rimavskej Sobote Ta dubina je ozaj paradna.
+ 3 ďalšie príspevkyV.v.l.a.a.d.o.o k článku: Okolím Krupiny - 1. Neznáme chodníčky Štiavnických vrchov Áno, jufema stojí a je vo výbornom stave.
+ 2 ďalšie príspevkyTomka k článku: Hláska na Kramárskom vrchu Anička, Heňo, Soňa, Martin, ďakujem za pristavenie.
+ 9 ďalších príspevkovAde.e k článku: Krížom cez Slovenské rudohorie (Kokava nad Rimavicou – Kopráš) Cize je na modrej TZT, hej? OK, dik. Ked som tade siel pred rokmi, tak to tam este nebolo.
+ 9 ďalších príspevkovMuska k článku: Salaš Obrubovanec Ten prameň sme si všimli keď sme šli okolo na bajkoch, chystáme sa ho ísť porobiť.. Vody je tam bolo dosť, len donesieme novú dlhšiu rúrku, aby sa dalo vyriešiť …
+ 162 ďalších príspevkovDaulagiri k článku: Tri Vody Prechádzal som okolo 1.5.2024, oddychoval a skrýval som sa tu pred silným slnkom. Prístrešok je pekný, na spanie len v núdzi, ale pred dažďom by mal ochrániť do …
nová témaDexter K k článku: Poľovnícka chata Vartáš Stav k 7.5. 2024 Terasa je stále na tom zle, treba opatrne cez ňu. Všetky okná sa dajú zavrieť. Aj okenice dať. Dve izby ideálne na spanie aj int. dvere sa dajú …
+ 10 ďalších príspevkovPeter61 k článku: Fjällräven Kaipak 28 a 38 – dva nenápadné batohy niečo aj o školských taškách closer.sme.sk/…/logo-polarnej…
+ 20 ďalších príspevkovAde.e k článku: Ján Budaj o tom, či je medveďov priveľa a o výjazdoch na horské chaty Zaujimava informacia ohladom toho medveda z Talov a najma, ak to bol on, co nahanal tu Bielorusku.
+ 118 ďalších príspevkovPeter61 k článku: Tatranský ľadový dóm na Hrebienku Lučše pozdno kak nikogda
+ 128 ďalších príspevkovSona k článku: Pešo zo Štúrova k Egejskému moru 1: Maďarsko Pri tom kostole v Balatonfurede som minuly rok bola tyzden aj s detmi, Pobehali sme viacere zaujimave miesta, len som sa este nedostala k ich popisaniu. Naprie …
+ 12 ďalších príspevkovMiroslavskacel89: Zoznámenie Ahoj volam sa Miro a tiez hladam niekoho z Ke. Moje cislo je :0944444240. Mam 43 rokov. Chodil som do skautu a taboril som v lese aj mimo neho.
+ 1233 ďalších príspevkovPeter61 k článku: Nová ferrata cez Priečne sedlo v Tatrách Pacek a Brejčák o feratách sita.sk/dockame-sa-ferraty-na…
+ 27 ďalších príspevkovK článku: Veličova kopanica pod Valingou
nová téma
Diskusná téma K článku: Ako uvariť v ešuse Linguine so sardinkami
Diskusná téma K článku: Ako uvariť v ešuse Linguine so sardinkami
Z cyklu Outdoor Chef’s Diary – okrem komplikovaných outdoorovo kulinárskych špecialít ako bolo Chilli Con Carne, je treba mať v zálohe chutné a jednoduché jedlá vhodné na varenie v prírode. Jedno také sme si spravili v úvodnom článku cyklu Outdoor Chef’s Diary – Dubákové Risotto. Druhé si spravíme teraz. A bez srandy - vifonkové slíže bokom, idú sa variť talianske cestoviny. Linguine di Montagna (Sardine i Pomodori Secchi).
Peter, toto vsetko nie je vobec objemnejsie ako bezne konzervove jedlo.
Navyse, ked niekto ide na viac dni a kazdy den ma nieco jest, chcel by som vidiet ako ma v batohu konzervu na kazdy den. Praveze naskladanie prisad je vhodnejsie ako konzerva/den.
Na druhej strane ludia su nuteni si varit v kempe, alebo na viacdnovych lezeckych tripoch, kde sa do auta zmesti vselico.
Clanok teda rozhodne nebol recesia, ale ak je niekto ochotny prezit par dni v prirode na vifonoch,alebo na madarskom gulasi v konzerve, nech sa paci.
Dalsi variant su susene specialitky, tzv expedicna strava, tam sa ale bavime o expedicnych cenach.
Je to síce už veľa rokov (sorry, desaťročí) dozadu, ale tiež nás za mlada bavilo, že kto ukuchtí v ešuse a jeho viečku čo najspektakulárnejšie jedlo. Pri víkendových akciách sa nám potrebné suroviny do kletrakov či krosien zmestili a to pritom ešte nebola taká "kompaktná" výstroj, ako je dnes a navyše sa veľa vecí nosilo ešte v skle.
Na hiking.sk sa vyskytujú nadšenci, blázni, kajnšmetke a milovníci života. Nevidím žiadny dôvod, prečo by niekto nebral so sebou o niečo veľkorysejšiu výbavu na varenie. Možno nebudem vládať pochodovať 10 hodín na túre, tak prečo si nedopriať dlhšiu prestávku a niečo dobré si navariť? Labužníci si doprajú, je jedno, či hovoríme o skvelej panoráme z vrcholu hory alebo o nejakom zázraku v ešuse.
A ešte čosi - ak ide na túru väčšia partia ľudí, nič tak nedokáže stmeliť kolektív, ako spoločné varenie nejakej nadpriemernej mňamky.
Tak toto všetko možno so sebou trepať naozaj len do bratislavského lesoparku! Odporúčam menšiu hotovú kovovú konzervu, najlepšie s odtŕhacím viečkom a tá sa jednoducho zohreje priamo na variči (netreba ťahať ešus ani po zjedení riad umývať). Ale v článku asi ide o recesiu:)