Komentár
K článku: Jarná dvojdňovka Strážovskými vrchmi a rozkoš na Rokoši
nová témaK článku: Jarná dvojdňovka Strážovskými vrchmi a rozkoš na Rokoši
nová témaPeter61 k článku: Nový návštevný poriadok v Tatrách rozširuje možnosti pre skialpinizmus, no pridáva nové povinnosti a zakazuje vstup so psom do vysokohorského prostredia 83 (ehm) pripomienok spis.korzar.sme.sk/…/k-navste…
+ 28 ďalších príspevkovLubo: Problémy s registráciou Na prihlasenie mozes pouzit aj svoju emailovu adresu. Ak si uz nespominas na heslo, mozes si ho zresetovat.
+ 756 ďalších príspevkovK článku: Nočný lejak
nová témaZdenči k článku: Ako stráviť dva týždne v Albánsku, Kosove a Čiernej Hore s deťmi (2) Vlani sme dali so synátorom 11-dňový roadtrip Srbsko, Bosna Hercegovina, Čierna hora a trošku aj Chorvátsko a ostalo ešte mnoho miest, ktoré by sme chceli vidie …
+ 9 ďalších príspevkovPeter61 k článku: Kysuckými samotami Turzovskej vrchoviny Svaťo :-) Na pobavenie: Pionýři ve fotokroužku v Týništi n.O. nerozuměli slovensky, tak desátník spustil česky. Neskôr Dobeš a Nohavica boli naši obľúben …
+ 17 ďalších príspevkovK článku: Jarná Omšenská Baba, Jánošíkove diery a čerešňové sady v Brdárke
nová témaK článku: Spustili program Živé chodníky 2024 na obnovu turistickej infraštruktúry a značenia
nová témaSosal k článku: Chata Volovec Tak pan správce se mi už ozval. Otevřeno bude :)
+ 61 ďalších príspevkovPeter61 k článku: Kliešte sa posúvajú vyššie čipovanie proti KE : pozornakliesta.sk/?utm_campai…
+ 145 ďalších príspevkovK článku: Známym a predsa neznámym masívom Devínskej Kobyly
nová témaTono k článku: Krajinou vyhasnutých vulkánov – od Sovieho hradu po Steblovú skalu Kusok juznejsie od Hajnacky sa nachádza zaujimava Kostna dolina, paleontologicky lokalita s nalezmi kostrovych pozostatkov zvierat z tretohor. Ale pozor, roklin …
+ 6 ďalších príspevkovBazin k článku: Ako stráviť dva týždne v Albánsku, Kosove a Čiernej Hore s deťmi (1) Nadhera !
+ 5 ďalších príspevkovPeter61 k článku: Národné parky sú nefunkčné, akú reformu by potrebovali? Soňa, tú modrú na titulke si vyrobyla fotošokom, alebo polarizérom ? odomk.: dennikn.sk/…/?cst=dfe885e641e…
+ 44 ďalších príspevkovPeter61 k článku: Želobudzká skalka a zaujímavosti Poľany Soňa : Malachovské skalky nad Banskou Bystricou ( odmkol som ) dennikn.sk/…/?cst=b7bbfb4a2de…
+ 7 ďalších príspevkovSebastian.bena99: Práca Na Horách Dobrý deň , mám 24 rokov hľadám si prácu na horách. Ďakujem za ponuky.
+ 88 ďalších príspevkovTomas Vohlarik k článku: Jesenno-zimný Slavkovský štít ako vzdy nadherne fotky Peto. tak taketo krasne su vyhlady zo Slavkovskeho stitu. pri mojej navsteve sa mi podarilo minut kriz na vrchole kvoli hmle. ale nieked …
+ 3 ďalšie príspevkyMisoB: TuristickaMapa.sk - fórum Názvy zmeníme podľa aktuálneho stavu v teréne, možno predtým boli názvy TIM odlišné. Názov Dielnica sa z "technických" príčin nevykresľuje, lebo spadá práve na …
+ 3327 ďalších príspevkovWaldi k článku: Cerová vrchovina je pohorie s magickým hradom a skalným vodopádom. Pozrite si deväť najkraších túr v ňom Dovoľte, aby som týmto vyjadril najhlbšie uznanie a obdiv k nájdeniu tejto lokality, ktorá je zatiaľ vhodná pre pohyb hajkerov po vonku. V zmysle štúdie "Odhad …
+ 5 ďalších príspevkovPeter61: Expresky "Jako reklama na bd expresky působivé, ...samozřejmě přeju uzdravení a příště více cest na OS." lezec.cz/clanek.php?key=18426…
+ 95 ďalších príspevkov
Diskusná téma K článku: Ako uvariť v ešuse Linguine so sardinkami
Diskusná téma K článku: Ako uvariť v ešuse Linguine so sardinkami
Z cyklu Outdoor Chef’s Diary – okrem komplikovaných outdoorovo kulinárskych špecialít ako bolo Chilli Con Carne, je treba mať v zálohe chutné a jednoduché jedlá vhodné na varenie v prírode. Jedno také sme si spravili v úvodnom článku cyklu Outdoor Chef’s Diary – Dubákové Risotto. Druhé si spravíme teraz. A bez srandy - vifonkové slíže bokom, idú sa variť talianske cestoviny. Linguine di Montagna (Sardine i Pomodori Secchi).
Peter, toto vsetko nie je vobec objemnejsie ako bezne konzervove jedlo.
Navyse, ked niekto ide na viac dni a kazdy den ma nieco jest, chcel by som vidiet ako ma v batohu konzervu na kazdy den. Praveze naskladanie prisad je vhodnejsie ako konzerva/den.
Na druhej strane ludia su nuteni si varit v kempe, alebo na viacdnovych lezeckych tripoch, kde sa do auta zmesti vselico.
Clanok teda rozhodne nebol recesia, ale ak je niekto ochotny prezit par dni v prirode na vifonoch,alebo na madarskom gulasi v konzerve, nech sa paci.
Dalsi variant su susene specialitky, tzv expedicna strava, tam sa ale bavime o expedicnych cenach.
Je to síce už veľa rokov (sorry, desaťročí) dozadu, ale tiež nás za mlada bavilo, že kto ukuchtí v ešuse a jeho viečku čo najspektakulárnejšie jedlo. Pri víkendových akciách sa nám potrebné suroviny do kletrakov či krosien zmestili a to pritom ešte nebola taká "kompaktná" výstroj, ako je dnes a navyše sa veľa vecí nosilo ešte v skle.
Na hiking.sk sa vyskytujú nadšenci, blázni, kajnšmetke a milovníci života. Nevidím žiadny dôvod, prečo by niekto nebral so sebou o niečo veľkorysejšiu výbavu na varenie. Možno nebudem vládať pochodovať 10 hodín na túre, tak prečo si nedopriať dlhšiu prestávku a niečo dobré si navariť? Labužníci si doprajú, je jedno, či hovoríme o skvelej panoráme z vrcholu hory alebo o nejakom zázraku v ešuse.
A ešte čosi - ak ide na túru väčšia partia ľudí, nič tak nedokáže stmeliť kolektív, ako spoločné varenie nejakej nadpriemernej mňamky.
Tak toto všetko možno so sebou trepať naozaj len do bratislavského lesoparku! Odporúčam menšiu hotovú kovovú konzervu, najlepšie s odtŕhacím viečkom a tá sa jednoducho zohreje priamo na variči (netreba ťahať ešus ani po zjedení riad umývať). Ale v článku asi ide o recesiu:)