Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Čo zbaliť do batoha na jeden deň

Muska

Peter, autor písal že používa mobil aj ako navigáciu a mapu. V takomto prípade je batterypack dobrá vec, lebo väčšinu mob. zariadení výmenou baterky kompletne reštartuješ (na niektorých mobiloch treba dokonca opätovne nastavovať čas a dátum) a všetky nastavenia musíš aplikovať znova. Nehovoriac o zaznamenávaní priebehu trás..

Peter61

ten hydrovak v clanku nie je, iba v diskusii aj s pozoruhodnym dovodom, ze nezabera priestor v ruksaku. No, prazdny ozaj nezabera.

Peter61

OK, PAli.
clanok ma nadpis "Čo zbaliť do batoha na jeden deň", skor by sedelo " Čo má zbalit fotograf a psíčkár zbaliť do batoha na jeden deň".
Foto a psickarske veci je imho vhodnejsie spomenut na konci v nejakom appendixe "pod ciarou", bolo by tom prehladnejsie. vid 22:13 tono

  • pistalka SOS, nie batohova. Plastova, nie kovovova, aby v zime neprimrzla ( z fotky nevidim o aku ide.)

  • ad pinzety na kliestov : Preferujem prevenciu : repelent. tym predchadzam aj potencialnej infekcii ( proti encefalitide je ockovanie k dispozicii, proti borelioze nie)

    K palickam :
    u ktorehosi vyrobcu som cital, ze "srubovacie" vydrzia dvojnasobne zatazenie ako "klikacie" . Hm zaujimave, videl som x podrbanych srubovacich, ale nespominam si na klikacie.
    Palicky su v mode, ale dovod, preco ich nepouzivat stale, je hrozba narusenia zmyslu pre rovnovahu
    UIAA MedCom Consensus Statement 11. : The Use of Hiking Sticks in the Mountains
    theuiaa.org/medical_advice.ht…
    Samozrejme, su tam aj dovody, preco ich pouzivat.

Co sa tyka hydrovaku :
na beznu turistiku nepouzivam a preteky nechodim, takze nenosim vobec. Pri VhT je standartna taktika: kazda hodina kratka pauza, snad okrem ostreho startu na ladovci a sprint az po Frühstückplatz. Udrzba flias ( PET, polykarbonaty, hlinik, ocel) je jednoduchsia, ako hadickovakov.

Termoska : cim vacsi objem, tam viac vydrzi. Zaroven rozdiel medzi prazdnou litrovkou a 3/4 lt je zanedbatelny a potencial na udrzanie teploty ma litrovka vacsi. Beriem Volym.

Batterypack je dan za Iphony, ktor nemaju moznost vymeny baterky. Normalny mobil alebo ine znacky smradfonov vystacia s rezervnou baterkou = 20-30 g. Normalny mobil tak vydrzi aj tyzden. Na hory sa da pouzit aj Twin SIM (= mobil + na fotenie smradfon.)
Samozrejme, ze dnes sa da cez USB nabit aj svietidlo, fotak , sporttester, etc., ale....

Tip na lepsi podritnik za 3 €
sk.sportsdirect.com/karrimor-…

Bezny vreckovy noz s cepelou 6-8 cm vyraznejsej farby je lahsi a lepsie sa hlada, ako noz v maskovacich farbach ( VW = Victirinox, Wenger. Mikov tusim nema oko na zavesenie na snurku, Böker tusim ma)

Adina

Aj skúsený si tu nájde svoje. Dík Pali.

PaliT

To, že si ľudia robia v diskusii srandu, to je normálne. Ale za dobrý znak považujem fakt, že nikto zatiaľ nepriniesol pripomienku, že by v zozname niečo podstatné chýbalo. A to je dôležité. Vyradiť niečo je lepšie, ako zabudnúť to, čo som potreboval.
V ére mladého svišťa som dokonca prešiel 35km za deň s gitarou na pleci, aj som si do kroku brnkal :)
Ale inak dodám, že môj batoh odráža 36 rokov chodenia po horách, kedy som zďaleka nepotreboval veci len pre seba, ale narazil som aj na vyčerpaných, zranených, podchladených ľudí, či dokonca mŕtvych. Na ironické úsmevy si v duchu odpoviem spomienkami na prípady, kedy som ľutoval, že nemám niečo, čo by bolo potrebné. stál som tam v rozpakoch ako truľo a nikdy nezabudnem.
Nepoznáš dňa ani hodiny, ani okolnosti...

MatusM

Tiež sa bavím na diskusií, ako dávno nie - dobrý článok, Pali :) Treba to brať s rezervou ako všetko. Ak je článok určený pre menej skúsených ľudí, tak by som to asi rozdelil na dve kategórie:

  • čo nezabudnúť a určite si vziať
  • a čo je navyše, podľa individuálnej potreby

Vidím, že v článku je to pri každej položke opísané, ale opticky to ako celok pôsobí, že na jeden deň si treba zbaliť 21 vecí :)

Pikošky odo mňa:

  • už som niesol na jednodňovku aj 10-litrový súdok pivo.
  • ale aj skoro 30km túru naľahko bez batoha, snáď len s dokladmi vo vrecku (ani to si nie som istý)
  • piť z camelbacku sa mi hnusí (šak to chutí úplne gumovo!)
  • ten kaipak je super, ale strašne ma na ňom štve, že ani za boha nestojí rovno ako ho postavíš, ale padá dopredu, dokonca aj po naplnení .. ako prvé som vyhodil tú chrbtovú výstuž, úplne zbytočných možno 100 gramov navyše, .. ale nestojí ani bez nej .. poznáte to, pyramída z kariet, otočím sa na sekundu za niečím a .. jééééééébs a polka batohu vysypaná :D
Knor

Nechapem tie pichlave narazky. Pali je proste clovek, co v prirode v pvom rade foti. Ved to tu aj jasne napisal. Okrem toho je pedant a proste toto je jeho batoh. Predpokladam ze "vandrak" bude mat iny batoh, iby bude mat clovek co chodi do hory za adrenalinom a tak. Ja to kvitujem a cosi z toho sa mi dokonca paci, aj ked ja chodim do hory za inym cielom. Clanocek je podla mna uplne v poriadku a pichlave poznamky si nezasluzi.

Tono

Zaujimavy clanok, ale Pali, mam osobnu skusenost s byvalim kolegom, ktory chcel zacat chodit na turistiku, cital clanky ako tento a ked uz sme chceli vyrazit do hor, tak bol uplne nestastny, ze nema to, ci ono... :) Nakoniec nesiel, hadam si uz dokupil veci a teraz... sedi a cita na webe opis nejakej tury :)

Boro

Ešte stále sa rehocem. Napísal by som, ale stále čakám a teším sa .Ale povuiem vám, sú to riadne mrdy.

K2

Neverím, že vianočné perníky vydržia dlho. Niekedy nevydržia ani do Vianoc :).

A s tými železnými zásobami jedla to nemusí dopadnúť vždy dobre. Minule som pri upratovaní batohu objavila kdesi na dne nejaký čokoládový croissant, zlisovaný na placku hrúbky max pol centimetra, asi tak rok po záruke.

Vladimir Popluhar

Nie si sám, čo nemá problem zmeniť program trasy. Ja doma nahlásim že idem do Smoleníc a za dve hodiny som vo Wienerwald. Auto všetko istí :-) dobrý článok - páčil sa mi. Inak cez Vianoce nenosim Tatranky v batohu ale domáce vianočné perníky, sú super na chrúmanie po ceste a vydržia dlho. Vlastne mám ešte zbytky v batohu. Dojem to cez víkend.

Peter61

PaliT, myslel sos, ze ta na psov je ultrazvukova.
Porovnanie v dB nemam, iba subjektivne:
my sme ruxakovu nepoculi, strateny moju SOS pocul.
Aj take su nedelne rana na Bodonkurzoch :-)

Merhorn

Eric, napisal si presne co som myslel ale napisal, len si to konkretizoval. presne tak. mat si brat takyto bagel na kazdu 1dnovku tak asi po roku je zo mna stalone :D do prirody treba brat len to nutne nech mame z pohybu von potesenie a nie utrpenie. ale ako som pisal, co je to tu zmienovana 1dnovka? to sa neda takto pausalizovat a povedat, ze toto je co zbalit na jednodnovku. malo tam byt konkretne pre aky trek. inak je to len velmi informativne.

PaliT

Keďže väčšinou mám na krku píšťaľku na psa (tá veru píska fakt silno) a ešte tú spomínanú na batohu, tretiu už fakt nebudem riešiť. Ale ak máš nejaké porovnanie v decibeloch, tak sem s tým :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Daulagiri k článku: Tri Vody Prechádzal som okolo 1.5.2024, oddychoval a skrýval som sa tu pred silným slnkom. Prístrešok je pekný, na spanie len v núdzi, ale pred dažďom by mal ochrániť do …

nová téma