Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Chata Hostinec

EvaM

Mili turisti,

na zaklade pripadu Lydie Skvarkovej som s hrozou zistila, ze nemam svoje bezky, ani palice, ale cudzie. Ja som bola v sobotu 20. 3. 2010 na chate Hostinec cca od 13.30 do 14.30 hod. Bezky s palicami som si oprela o stenu chaty hned na rohu pri kraji v smere ako sa ide Pod Ceresnu a z toho isteho miesta som si ich potom aj zobrala. Moje bezky boli znacky FISCHER so supinkovou sklznicou dlhe asi 195 cm a biele palice. Bezky, ktore mam su FISCHER so supinkovou sklznicou, ale su kratsie, asi 180 cm. A palice, ktore mam su sive FISCHER asi 150 cm.

Skontaktovala som sa s pani Lydiou Skvarkovou, ale bohuzial, muselo dojst ku komplikovanejsej vymene, lebo ona ma bezky FISCHER s hladkou sklznicou a kratke len 175 cm. A hlada svoje bezky FISCHER s hladkou sklznicou dlzky cca 195 cm. Ona ich mala polozene na opacnej strane chaty smerom k Trom krizom.

Prosim, ak by ste vedeli o niekom, co si v sobotu 20. 3. 2010 na chate Hostinec zamenil bezky a palice, ozvite sa nam e-mailom.

Eva Marhoferova

LydiaS

Mili turisti,

prosim Vas o pomoc v nasledovnej veci:
V sobotu dna 20. 3. 2010 na chate Hostinec si niekto - zrejme omylom - zamenil
bezky. Pri odchode z pred chaty zobral moje bezky zn. FISCHER dlzka cca 195

  • zlto- cierne, viazanie SNS a modre bezecke palice dlhe 142 cm. Pricom na
    chate nechal podobne bezky zn. FISCHER, dlzka 175 cm, s viazanim PILOT a
    biele bezecke palice zn. ELAN dlhe 155 cm. Bola by som rada, keby sa mi
    vratili moje lyze a palice.
    V pripade, ze ich mate alebo viete o niekom, kto si zamenil na Hostinci lyze
    a palice, kontaktujte ma prosim na lydia.skvarkova(zavinac)gmail.com

Za pomoc dakujem

Lydia Skvarkova

Chemikar

Ahoj Ivo, mrzí ma, že máš takúto negatívnu skúsenosť. Hovoríš, že chatárka (Ivetka) nevie, či je chata na víkend rezervovaná. Toto je možné, nakoľko ubytovací zošit nezostáva na chate a chatárka nemohla vedieť, či je chata rezervovaná alebo nie. Určite ti dala číslo na pána Kožucha, ktorý ma na starosti rezervácie ubytovania. Môže sa stať, že pán Kožuch bol v tom čase mimo dosahu zošita a nemohol ti spamäti povedať, či je chata rezervovaná, alebo nie (chata je bežne obsadená s dvoj- trojmesačným predstihom). Ja som s rezerváciou nikdy nemal problém, skús pánovi Kožuchovi zavolať ešte raz. Kapacitu 11 ľudí má veľká izba, v malej izde je ďalších 7 miest. Na druhej strane chatárka a ďalší ľudia čo sa starajú o chod chaty, sú perfektní a milí ľudia, ktorí nehľadia na peniaze ( na Hostinci sa zarobiť nedá a chata sa sústavne udžuje, napr. v lete sa robil nový kamenný obklad). V bufete máš tiež ľudové ceny (pivo 1€, rum, horcová vodka, borovička za 0,8€, horský čaj 0,5€). Keď si v zime v kuchyni za pekného počasia sa nezastavíš od rána do večera, nakoľko chata je veľmi obľúbená u bežkárov. Je mi ľúto, že si si z Hostinca neodniesol len tie najlepšie spomienky, ale chatárka za to fakt nemôže.

Ivo.

Chata ma podla slov chatarky maximalnu kapacitu 11 ludi. Chatarka nevie, ci je chata na vikend rezervovana a odkazuje na cislo ineho pana, ktory tiez nevie, ci chata uz nie je obsadena... Nedaa sa :(

FunTTomas

Cez vianočné sviatky a mimo víkendu nepočítajte s prevádzkou Chaty Hostinec. Posledný víkend sa chatárka Ivetka vyjadrila, že ak bude výdatne pršať, čo sa práve deje :-(, tak chata bude zatvorená aj cez víkend 26. a 27. decembra.

PeterNR

Tomáš ďakujem za odpoveď, niečo si určite vyberiem :-)

Funttomas

eskimo: áno, bol obnovený v r. 1997. Dlhšie trvalo prekonávanie byrokracie ako samotné prekopanie. Rok 1977 je len preklep v článku (opravím to). Informácie v texte sú prebratie z panela pred Tunelom. Stačí pozrieť hiking.sk/…/kremnicke_vrchy-t….

Eskimo

Funttomas: je to veru škoda, že tie chaty tak dopadli :-(

Inak zalistoval som si v starších článkoch na HIKINGu a krátku históriu Gergelyho tunela som predsa len našiel, konkrétne tu: hiking.sk/…/cez_kremnicke_vrc… je tam ale jeden zavádzajúci údaj - Tunel nemohol byť obnovený v roku 1977 lebo ja som ročník "81 a pamätám si ako sme celé roky chodili okolo zavaleného tunela - keď sme prvýkrát našli tunel obnovený, bol to príjemný šok!
Tipujem, že správny údaj by mohol byť 1997(?)

Funttomas

Eskimo: už ani Skalka na Suchej hore nie je to čo bývala… Chata na Suchom vrchu už dlho chátra. Králická a Tajovská chata upadli do nezáujmu alebo zabudnutia a ako tak prežívajú.
Nepoznám detailný priebeh furmanskej cesty, preto som aj napísal „po stopách furmanov“ a zvolil turisticky zaujímavý a voľný priebeh po značkách. Ale každopádne prechádzala cez sedlo Tri kríže a Hostinec, veď preto tam aj vznikol. Tunel tvoril práve variant tejto furmanky pre vozenie rudy z Tajova do Kremnice. Áno, o spriechodnenie tunela pred viac ako 10 rokmi sa zaslúžili turisti z KST Banská Bystrica a ďalšie subjekty z BB a Kremnice.

Eskimo

Ja som do Kremnických vrchov chodil prakticky od útleho detstva, ale Chatu Hostinec som tuším navštívil len raz - a ako na potvoru, práve vtedy bola zatvorená... Väčšinou som si to po vybehnutí do Bystrického sedla z Králikov namieril na opačnú stranu, k vysielaču na Suchej hore... mojimi obľúbenými chatami boli Králická chata, Tajovská chata, čiastočne aj Skalka a (do jednej "milej príhody" s "rýchlou a ochotnou" obsluhou, o ktorej som napísal do iného fóra) tiež Chata na Suchom vrchu... škoda, že dnes už ani Králická ani Tajovská chata poriadne nefungujú a stali sa z nich súkromné podniky pre pár vyvolených (tak som aspoň počul)... o Chate na Suchom vrchu ani nehovoriac

Inak, k tej furmanskej debate - pokiaľ viem, tak furmanská cesta išla cez Gergelyho tunel, tzn. skôr od Tajova než od Malachova? (ak sa mýlim, rád sa nechám poučiť) Btw. Funttomas, o tom tuneli by sa možno tiež zišlo niečo napísať, pokiaľ sa dobre pamätám tak ho obnovili práve ľudia z KST Banská Bystrica...

Funttomas

PeterNR: ďakujem.
Niečo na spôsob „po stopách furmanov“ je možné absolvovať cez Hostinec samozrejme pešo, MTB aj bežky.
Pešia trasa: Banská Bystrica, časť Malachov (MHD) – Malachovská dolina, horáreň Ortúry (modrá) – rázcestie Kopcová – sedlo Tri kríže – Chata Hostinec – Trojica – Tri studne – Bujačia lúka – Kremnica, príp. na Trojici odbočiť na žltú cez Slobodné, Kremnický štít, Kremnický Štós a Alžbetinu skalu do Kremnice.
MTB trasa: BB – Malachov (modrá) – Malachovská dolina - Ortúty (asfalt) – Kopcová (zvážnica) – zvážnica cez Hornú roveň – zvážnica okolo Zlatej studne – Tri kríže (modrá) – Hostinec – Šindliarka (zelená) – Pod čerešňou (asfalt) – Partizánska dolina, Toliar – Kremnica (žltá).
Bežkárska trasa: Horné Pršany pri BB – Kopcová (značená lyžiarska trasa) – zvážnica cez Hornú roveň (značené) – zvážnica okolo Zlatej studne (značené) – Tri kríže (značené) – Hostinec (značené) – Trojica (značené) – Tri studne (modrá) – Kremnica.
Stačí si len vybrať ;-).

Funttomas

Maelgwyn: osobne ma netrápi, či je nápis na Velestúre pravý. Kremnické vrchy ukrývajú viacero záhad a tým sú príťažlivé. Ale každopádne Velestúr a jeho nápis za túru a videnie stojí.

PeterNR

Tomáš, aj ja sa pripájam k pozitívnym reakciám, veľmi dobrý článok :-)

Mám otázku k tej starej furmanskej ceste - zachovala sa v použiteľnom stave? Myslím či je možné prejsť po nej po pôvodnej trase (či už pešo alebo na MTB). Napr. ako po starej ceste cez Veľký Šturec turistickamapa.sk/?ref=naviga… Vďaka za odpoveď.

MatusM

Radost citat a pozerat. Najlepsia pozvanka do tvojho kraja, Tomas.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum