Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Hľadajú jubilejné háje a pamätníky z roku 1928

Axel

Jeden maju aj bratia pri Olomouci

49.663691, 17.023798

FunTTomas

Róbert Fajta: ak by si vložil fotku sem do diskusie, tak by to pomohlo s identifikáciou. Ale keď je tam uvedené 1928, tak s veľkou pravdepodobnosťou ide o jubilejný háj.

Róbert Fajta

Nakoľko sa už nejaké obdobie zaujímam o niečo podobné dospel som k presvedčeniu, že v Likavke na Kramarisku je takýto háj založený. Je tam kameň s nápisom 1928 a v kruhu okolo neho sú zasadené listnáče – lipy. Po dopytovaní sa na predmetný hájik u starších občanov Likavky som sa nedozvedel nič alebo len nehodnoverné informácie. Ja si pamätám ako žiak ZŠ na oslavy a divadelné predstavenie likavských ochotníkov v hájiku.Na to si spomínajú aj niektorý mladší spolužiaci.Ale pri akej príležitosti nespomíname.V kronike taktiež sa nič nedočítame, len o oslave 50.výročia vzniku ČSR. Ešte mi ostáva archív Štátnych lesov v Párnici a štátny archív v Bytči. GPS
N49.11381° E19.30038°
N49°6.829' E19°18.023'

FunTTomas

durcek: a presnejšiu lokalizáciu by si vedel? Bolo to pri Izbici alebo pri Polianke (Hubertus)?

Durcek

Cca 40 rokov spat som isiel s otcom z Prakoviec-Matilda huta na chatu Izbica a chatu Polianka. Otec spominal ze oocas I. CSR tam vysadili smrekovy lesik v tvare statneho znaku. Aj sme ho tam nasli. Na starsich mapach specialkach bolo ho vidiet, bol vysadeny naluke.

FunTTomas

ďakujem diskutujúcim za príspevky i ľuďom, ktorí sa ozvali mejlom na základe tohto článku. Mapovanie hájov nadšencami utešene pokračuje a na výročie republiky sa podarilo obnoviť ďalší z pamätníkov v háji pri lesnej škôlke Drakšiar pri Braväcove. Foto na photos.google.com/…/AF1QipPI8…

Yetee

Najtrápnejšie na tom je, že trvalo ešte ďalších 8 mesiacov a stálo to 800 životov Čechov, Francúzov a Talianov, kým sa Slovensko stalo Československom.
Hanbou je, že na nich, či ich pamätníky si už nikto nikdy nespomenie :(

Bobrík

som rád, že sa na Slovensku nájdu nadšenci aj na takéto aktivity a nie len na blbosti typu "hliadok" vo vlakoch...

Peter61

ad 09:09 : ...a nasiel som ho az vcera ....

Peter61
Lubo 08:50
ANO
ANO

Btw. totalna moja hamba je, ze pamatny kamen na Sigorde je 20 m od miesta, kde pravidelne x krat rocne parkujem auto (po ceste na Bodoň ) a uz je tam aj y rokov lesacka infotabula.

Vladimír Kobza

Lubo, úplný súhlas. Nepoznám významnejší deň v našich novodobých dejinách ako bol práve 28. október 1918. Je smutné, že význam tohto dňa je na Slovensku nedocenený. Tak snáď aspoň takýmito aktivitami sa podarí na toto upozorniť.

Lubo

V minulom storoci asi neexistuje pre nasu krajinu dolezitejsia udalost ako vznik 1. CSR. Je hanebne, ze sa tu oslavuju kadejake hluposti, ktore pojem statny sviatok zdegradovali na uroven volna v skole a v praci, a okrem prezidenta si 28. oktober nikto pomaly ani nevsimol.

Svatopluk Štěpánek

To je skvelý nápad, pravdu hovoraic som ani netušil, že niečo také je.
A pripájam se k p. Žúborovi, nech na to staré dobré Československo a jeho vznik nezabudneme.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum