Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Vlky

Bikemartin

P61 10:50, Pasteurov životopis už si veľmi nepamätám, ale asi máš pravdu.

Matiseq

Moj osobny nazor(viac ci menej objektivny):
Pri mnozstve prekrmenej zvery v nasich lesoch, hlad velmi faktor nebude. Inak budes rad ak vlka za zivot vobec uvidis.
Ak tak besny, ale o tych tiez uz velmi zmienky niesu.

Dovolim si tvrdit, ze konflitknu situaciu by si musel homo sapiens vyhladat sam.

Ak by predsa doslo ku konfliktu (velmi hypoteticky) dospely vlk samec je dost velky a silny na priemerneho obcana, bez spravne pouzitych obrannych prostriedkov moze sposobit vazne zranenia.

Olmeba

Ved prave mat!!! ich vycvicenych (vychovanych) a nie ohrozovat okolie. Prave pastierske molosoidne plemena typu cuvac su psi ktore by mali lezat v trave aj trebars s bacom a monitorovat si okolie bez neuvazeneho ataku na mozneho utocnika. Mali by vediet vyhodnocovat situaciu. Lenze tito uboziaci to nevedia, len sa trhat bezhlavo na kratkej retazi a pomali so sebou strhnut cely budu...Co sa tyka vydurenia medveda zpoza kriku, tak polovne psy su k tomu ucelu (ano hadzem ich teraz do jedneho pytla- durice, stavace, atd.). Ja mam ovciarskych psov ti sa odo mna nepohnu ani na krok. A obavam sa, ze keby zbadali medveda tak ich mam na hlave:))

Peter61

Oľga, neviem, ci u nas je popisany utok vlka na psa "pri nohe". Medved zautocil v Beliankach na polovnika, ked predtym vybehol polovny pes za medvedom a priviedol medveda k panovi.

Pamatam si spravu , ze kdesi u nas pes vbehol kamsi do krovia a tam ho zahryzol vlk.

Sorry Oľga, ale ak su pritomni vlci a medvede, ku stadam maju byt velke psy. Je pravda, ze ak ma pastier dobre vycvocene hoci aj "iba" male psy, tak moze cely den lezat v trave a citat burzove spravy alebo(ak nie poruke wifi)svetovu literaturu

Olmeba

Ano Peter, mali sme ich so sebou. Nazvala by som ich ako dve navnady:)) Vlcie stopy vynuchavali a vetrili co to z dialky. Mne to spociatku nedoslo, ze to su vlcie stopy, ja ze ved niekto isiel tiez so psami hore dolinou...nuz nie :)

Olmeba

Nedramatizovala by som to, ale pocut to zavyjanie nebolo veru zabavne :)) Moje konstatovanie je, ze sanca byt napadnuty vlkom je realna. Porovnavanie psa (Canis lupus familiaris) a vlka (Canis lupus) je diametralne odlisne. Pes je tisicrocia domestikovany a ze napadne majitela je ine kafe. Vacsinou je to chyba majitela...Vlk ma avsak od ludi vybudovanu prirodzenu plachost. ALE v pripade velkych mrazov, nizky pocet divej zveri, premnozenie vlka, to uz by som nedavala ruku do ohna, ze by si nepochutil aj na clovecine:) Ze starsi vlci neucia mladych lovit ludi je stastie, ale moze sa najst jeden odvazny dominantny jedinec a o zabavu je postarane. Co sa tyka velkych psov pri salasoch, nuz radsej nech tam nie su. Pretoze ti psi su samorosty priviazany cely zivot na kratkej retazi...mali sme tu moznost prechadzat okolo salasu pod Chocom. Nastastie velke psy uviazane a vrhli sa na nas „borderky“ kto pozna toto plemeno nemalo by utocit na ludi...ale ano aj napriek tomu, ze sme salas obchadzali velkou obklukou schytala som neprijemne stipance do nohy. Nastastie bordery len stipu...a ked si uvedomite, ze taky baca je v podnapitom stave od rana do vecera, tak neviem keby sa na nas vrhol taky cuvac, kaukazak, alabaj bez vychovy...su to psi s velmi teritorialnym instinktom a su schopny vas zabit...to uz naozaj radsej stretnut toho vlka :))

Peter61

ad boro 9,11 :
dokazal by toho psa napadnut, zabit, roztrhat a zozrat.
z ineho regionu : ak sa pamatam, tak L.Pasteur vakcinoval proti besnote cca okolo r.1880 ruskych sedliakov, ktori boli napadnuti vlkmi.
(kolega bikemartin : nepoplietol som to ? )

Boro

Chlapci, zas to až tak nezľahčujte. Vlk je šelma a hlad je sviňa. Keď pes dokáže napadnúť vlastného majiteľa, tak bohvie čo by dokázal urobiť vlk.

Peter61
vladeno, back to the roots ! -)
citta by mali vsetci, a asi aj nieco od p.Hella o jelenoch. Stalo sa nam, ze ucastnici zajezdu povazovali jeleniu ruju za medvediu. Na dalsiu akciu pridame do pozvanky warning.
Vladeno

Possum:
Hell, P.-Slamečka, J.-Gašparík, J.: Vlk v slovenských Karpatoch a vo svete.
Hell, P.-Slamečka, J.: Medveď v slovenských Karpatoch a vo svete.

...veľmi dobré, vlastním obe. Odporúčam, v prípade záujmu o túto problematiku prečítať.

Peter:
Asi tak... Je nezabudnuteľné vidieť pri salaši dvoch ostrých čuvačov, veľkých, jak koliba, vychovaných na srvátke... :-)
To plemeno bolo vyšľachtené na tieto účely. A že odoženú vlkov a neuhnú a pustia sa i do medveďa, som videl na vlastné oči.

Peter61

possum :
na Slovensku nepoznam popisany pripad napadnutia cloveka. Su popisane pripady v Rusku (Sibir), supersvorky terorizujuce dediny a pod., ale to je ina kava.

FYI
wolf.sk/sk/vlky

U nas akurat bacovia pravidelne vyplakavaju nad stratami u oviec a pozuju v telke. Pri nohach sa im mocu dajake male psiky, co nemaju sancu odplasit vlka.
slovakwildlife.org/…/whitedog…

Jaro.q

Vlci majú vrodenú iba schopnosť myškovania (čiže skákať pri lovení myší). Umeniu lovu veľkej zveri sa učia od svojich rodičov. Keďže ich rodičia neučia loviť ľudí, tak týchto nepovažujú za svoju potravu. Naopak vlci sú veľmi plachí a ľuďom sa vyhýbajú.

Possum

Este za onych casov ma raz v Lubochnianskej Doline (VF) zavratili dvaja polovnici, ked som sa pokusal ist na VF Klak. Zevraj su tam vlky a nech nevymyslam.Odvtedy som na vlky vobec nemyslel a po zimnych nociach pobehal kus hor.

Az do minuleho piatku, ked sme tradicne vecer isli hore dolinou a prisli na Budnarku. Cestou sme krizovali stopy vlkov a vecersie bolo pocut velmi nedaleke zavyjanie vlcej svorky. Urcite nie ani kilometer. Bolo sme velmi radi, ze mame dvere budky za chrbtom.

Ake nebezpecne je behat v zime vecer po horoach? Mozem byt loveny, aj napriek tomu, ze som clovek?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum