Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Nič je pre prírodu všetko

Pavol "Chodec" Horvath

Haendel:
Ako kazdy biznis ktory vynasa, ani tento sa neskonci pokial bude vynasat! Ale iniciativa eje to dobra!

Haendel

Jde jen o peníze, o nic jiného nejde. Je potřeba postavit baráky pro sebe a ještě pro svoje děti. Kdo si hned neuvědomí, že těžební technika je pro les větší nebezpečí něž kůrovec, ten to asi nepochopí nikdy. I v Tiché dolině chtěli těžit, jak to s přírodou mysleli dobře.Problém je v celé společnosti, problém je v korupci. Nejenže se vytěží to, co se dle zákona může, i když to znamená naprostou devastaci. Navíc se vytěží na základě vyjímek i to, co by zákon měl ochránit, viz např. východní část NAPANT. Za peníze. Všechny řeči jsou vlastně k ničemu, všichni víme, že na Slovensku probíhá naprostá devastace slovenských lesů. Změna je možná pouze celospolečenská, vlastně revoluční, která by se netýkala jen této oblasti, ale v důsledku by tuto oblast hospodaření dostala tak mimoděk pod nějakou kontrolu. Díky Bohu za sdružení Vlk apod., kteří mravenčí prací tu nebo onde zachrání kousíček lesa. Díky za to, jestli něco z toho nejcennějšího zůstane, tak jen díky těmto lidem. Lidé žijící z drancování vašich lesů, od lesníků po úředníky, se řídí heslem Po nás potopa

PaliT

"Ale zdravé stromy musia zostať stáť na mieste." - uvítal by som, keby tu Mišo Diviak trochu rozviedol túto vetu. Videl som v poslednom čase nemálo holorubov a skôr sa mi vidí, že ak je v nejakom dielci čo len nejaké množstvo napadnutých stromov, ťažiari to tam vyholia do posledného pňa a vôbec sa mi nechce veriť, že tam boli napadnuté všetky stromy.

Mne to pripadá ako zámienka zarobiť TERAZ, keď za iných okolností by museli trpezlivo čakať možno ešte celé desaťročia.

Tak ako to je?

Jaro.q

Však sa to rieši.
Napr. vodný guru tam robil hrádzky,
Urbársky spolok obce Nižná Boca dostal dotáciu na obnovu lesných porastov vo výške 942 723,62 EUR (bez DPH) ...

JaroB

To je tak, keď merítkom hodnoty krajiny je cena dreva...bude zaujímavé sledovať, či za začne hľadať príčina aj oficiálne, keď prídu objemnejšie zrážky pri silnejších búrkach.

Rdbb

Tento piatok (a s následkom v sobotu) sa ukázali holoruby v plnej závažnosti. Názorne práve na liptovskej strane Nízkych Tatier, tam kde sú najmasívnejšie. Prešiel som včera a dnes som v okolí Bocí a Malužinej viacero partií, zvážnice čo jedna to nový tok s vymletým korytom. Pritom pôda holorubov včera takmer a dnes už úplne suchá.

Piatkové zrážky síce boli objemom väčšie, ale neboli tak intenzívne ako pri veľkých zrážkovo výdatných búrkach (túto dekádu pomenej, boli viac v minulej). Snehu tiež je v tejto časti už menej, i keď sa topil dni predtým, ale tiež nie nejaké veľké objemy. Pritom naopak je výrazný vlahový deficit, napr. mnohé typicky jarné prameniská boli v marci, apríli suché.

Proste prvá významnejšia hydrologická záťaž od začiatku masívnych holorubov a územie kolabovalo.

Ján Halaša

Ďakujem Stano za článok. Je skvelé, že dnes si už veľa ľudí uvedomuje, že výrub lesa pre jeho "záchranu" asi nie je šťastná voľba. Čím viac poznáme prírodu, tým si ju viacej vážime. Platí to aj pre tých, ktorí rozhodujú o tom, čo sa robí v národných parkoch. Preto napr. aj filmy od Arolla Film majú veľký význam - vedia osloviť široké spektrum ľudí.

Ešte pre fanúšikov bezzásahových lesov doporučujem publikáciu Pralesy Slovenska (PDF), kde je popísaný význam, história aj zoznam pralesných území:
pralesy.sk/…/pralesy_slovensk…

Zabka

Pekne napísaný článok o prírode:) Som rada, že existujú ľudia s podobným názorom k ochrane prírody, ktorá si zaslúži úctu a nemali by sme ju nezmyselne ničiť. Mám rada prechádzky pralesmi, kde s úžasom obdivujem ako príroda žije svojim vlastným tempom a je prekrásna stačí otvoriť oči a vnímať ju.

Vlado z NZ

podobný nazor ako autor mám aj ja, pozrite ako prosperuje príroda napr. v okolí Černobylu (chernobylzone.cz/cernobyl-zem…, ľudské aktivity škodia prírode viac ako jadrový výbuch. Ide o to nájsť kompromis, lebo ludstvo sa chce rozvíjať, ale aspon v tom 5tom stupni ochrany by to mal clovek nechat na prírodu, tá nerobí chyby...A tam by sme sa mali ucit ako hospodáriť s lesom.
Ked si zoberieme tú tzv. kalamitu v Tatrách, tá sa kalamitou stala až po odťažení mŕtveho dreva, dovtedy to bolo normálne vývojové štádium lesa, to sa stáva a príroda si poradí, tak že to bude lepšie ako predtým...

Yetee pri tých obnoviteľných zdrojoch je to tiež otázne, napr solárne kolektory - ok vyrábajú alektrinu zo slnečného žiarenia´, aleakú ekologickú stopu má ich výroba? Nie je to skôr presúvanie znečistenia do rozvojových krajín? ekolist.cz/…/ekologicke-hrich…. Vypichujem"
Na každou kilowatthodinu elektřiny vyrobené ze slunečního záření tak podle Ferroniho připadá 978 gramů skleníkových plynů v ekvivalentu oxidu uhličitého, jež vznikly při výrobě a přepravě fotovoltaických panelů". Nakoniec to drevo možno bude ekologickejšie..S rúbaním stromov nemám problém ak sa to robí s citom a časť územia sa nechá len prírode. Na tú biomasu by sa malo používať drevo z tzv. plantáží, kde sa vysádzajú rýchlorastúce dreviny. Drevo z hosp. lesov má slúžiť na niečo iné, do biomasy by mala ísť len haluzina. Bohužiaľ u nás je kapacita elektrární na biomasu predimenzovaná (lebo sa tak dali naplniť požiadavky bruselu na recykláciu odpadu a ešte aj dotácie dostať.

Yetee

Knihy sú pre prírodu zvlášť nebezpečné. Veď sú z papiera a ten sa vyrába z "dreva".
Nečítaj knihu, zachrániš strom :)

Obnoviteľné zdroje energie (OZE) sú také zdroje, ktoré sa prirodzene obnovujú v priebehu ich využívania./wikip/
Konkrétne ide o slnečné žiarenie a z toho odvodenú veternú energiu a vodnú energiu, ďalej o energiu prílivu, geotermálnu energiu, biomasu. /wikip/
V roku 2006, približne 18 % celkovej svetovej spotreby energie pochádzalo z obnoviteľných zdrojov energie; 13 % z tradičnej biomasy, spôsobmi akým je spaľovanie dreva.
Drevo dnes zostáva najväčším energetickým zdrojom biomasy. Drevospracujúci priemysel je hlavným zdrojom biomasy. Zdrojom dreva sú v iných krajinách často tzv. energetické lesy. Tie by sa mohli stať výdatným zdrojom aj na Slovensku, ide špeciálne rýchlorastúce nenáročné dreviny s rúbnou dobou 3 – 5 rokov./wikip/

Takže tým, že rúbeme stromy, vlastne zachraňujeme planétu :)

Kde asi len "súdruhovia ekológovia" urobili chybu?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum