Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Orientačne problematické miesta v sloven

Pavol "Chodec" Horvath

Ked uz sme pri SNPcke, vie niekto ako je to aktualne z prechodnostou a znacenim na trase Donovaly - Ramza?

Martin63

Dosť neprehľadne je značený úsek Cesty hrdinov SNP medzi Spáleným vrchom a Andrejovou (Nízke Beskydy). Určite v smere od Svidníka, kde som 3 krát zišiel zo značky, až som rezignoval a vsadil na intuíciu a neznačenú zvážnicu.
Slovakia TOPO2 v Garmine sa nedalo použiť ani keď bolo hneď po aktualizácii (pravdepodobne najhorší mapový podklad aký som používal), ale prekvapujúcu aj turistická vrstva na Mapy.cz, ktoré má doteraz nikdy nesklamala navigovala cez Kohútov, hoci tam značka nie je. Pravdepodobne najpresnejšie je to asi zakreslené tu na hikingu, alebo si radšej stiahnúť tracklog od niekoho kto to prešiel.

Samkoh

Postreh zo žltej oravice- suchá hora: na obratisku traktorov asi 3/4 h za oravicami cca. tu: mapy.hiking.sk/?x=19.77579…
je obojsmerne zlá orientácia. V smere od Oravíc vidíte uprostred močiara žltú značku, ktorá ukazuje síce správnym smerom, ale do veľmi zle schodného terénu. lepšie je ísť vpravo vpred po zvážnici a potom, keď ide zvážnica príliš vpravo a príliš nadol, ísť rovno mierne do kopca po vychodenom chodníčku, kde na stĺpe je ďalšia značka. podobne v opačnom smere zbadáte za močiarom žlto-modrú značku, avšak nechoďte k nej priamo krížom cez močiar, ale pokračujte rovno a na mieste, kde sa pripojí zvážnica zdola, mierne vpravo, a dojdete na spomínané obratisko, kde nájdete lesnú cestu so značkami.

MilanS

Z Veľkého Griča choď asi 200 m po žltej a potom odboč cestičkou doprava a neskôr narazíš na červené značky. Poradili mi to miestni a je to dobre schodné.
Problém je ale ešte aj nižšie na vôbec neoznačenom rázcestí 4 zvážnic - asi treba z neho ísť priamo lesom rovno dolu a hľadať červené značky v lese. Ja som bez mapy zvolil zvážnicu vľavo dolu - lenže je bez značiek ...

Samkoh

Len ešte raz zopakujem otázku, lebo mám pocit, že nebola pochopena: keby som v najbližšej dobe išiel tu červenú smerom nadol, kde mám hľadať na tom.rubanisku značku, resp. ktorým smerom sa vybrať? Potešil by ma taký popis, ako som uviedol pri svrbickej plesine a poli pred havranom.

Pierr

Ahojte, na červenej trase z Handlovej smer Veľký Grič bude tento rok obnovené značenie v celom uvedenom úseku. Žltá trasa z Prievidze smer Veľký Grič bola obnovená v roku 2015 a je schodná bez problémov. Ďakujeme za pochopenie.

Samkoh

Ďalšie problematické miesto: červená pod Veľkým Gričom smer Handlová: ako na tom rúbanisku pod vrcholom trafiť značku smerom nadol? pred pár rokmi sme tam dosť blúdili.

TomXX

Veď hej, ja tieto končiny beriem tak nejak na autopilota :)

Samkoh

tomxxx: tá dolina je pomerne hlboká a divoká. A nie je neznalému jasné ani, či sa na hornom konci Svrbickej plešiny smerom na Havran netreba držať pravého okraja a z toho teda ten vstup do lesa možno uvidíš, ale tú značku nie. Aj o uvidení toho vstupu pochybujem. A navyše tá cestička po pravom okraji lúky je vychodenejšia ako tá značková.

TomXX

Ako hlohovčan znalý pomerov viem povedať, že tá časť okolo mapy.hiking.sk/?x=17.87171… je kvôli tomu, že pán podnikateľ si ohradil pozemok a musela sa presmerovať značka vedúca pôvodne cez kótu 421, odvtedy je nejednoznačné, či má červená ísť okolo plota a potom cez tú čerešňovú alej (to je vyznačené tu na mape), alebo ako sa asi rok chodilo po ľavej strane, krajom lesa. No a na Svrbickej plešine by to ozaj chcelo volavku pre neznalých, i keď takmer každé odbočenie do lesa turistu zavedie na dno doliny, kde sa už pripojí na TZT.

Samkoh

Skúsim hneď prvé dve: červená hlohovec- piešťany: za holým vrchom asi na polceste na Humništia je veľká lúka zvaná Svrbická plešina, kde v smere na havran nie je volavka(opačným smerom je, ale vidieť ju až, keď prídete na horný okraj lúky). v smere na Havran je hneď na začiatku lúky križovatka cca. 4 ciest. Treba ísť vľavo dole(nie do protismeru) po ľavom okraji lúky. potom cca. v tretine je ďalšia cesta vľavo, tá však vedie nesprávnym smerom. Treba pokračovať po strácajúcej sa cestičke ďalej dole celou lúkou po jej ľavom okraji až na miesto, kde sa už nedá ísť ďalej dole, a tam popri nenápadnej značke na úzkom strome vľavo do lesa. ešte v strede klesania je na ľavom okraji lúky na hrubom strome červená šípka doprava, ktorá však neznamená, že sa odbočuje krížom cez lúku, ale nasmerúva naspäť na lúčnu cestu, po ktorej sa ide. Ale ani tá spomínaná značka na hrubom strome nie je nejako zvlášť viditeľná. A na 3/4 cesty z Humníšť na Havran vás značka nasmeruje z príjemnej lesnej cesty krížom cez žihľavu na nepriehľadné pole(tie značky sú uprostred žihľavy a nie je tam vychodený chodník. Značky som tam v pondelok nenašiel, ale sú v podstate 2 možnosti: buď to bezo značky trafiť šikmo vpravo cez pole na poľnú cestu(naozaj som tam značku nevidel)- túto trasu tam vidí aj turistickamapa.sk
alebo tak, ako ja, vydať sa slabo vychodeným chodníkom po ľavom okraji poľa až do jeho ľavého zadného cípu, kde nájdeme značku, ktorá sa podľa mapy pripája sprava(zase: ja som tam žiadnu značku sprava nevidel). Opačným smerom to isté, len si prevráťte strany( z poľnej cesty vpravo krížom cez pole alebo hneď po pravom okraji poľa až na jeho koniec). tak či tak, v obidvoch prípadoch treba smerom do Hlohovca nájsť značku na strome v žihľave a popri nej prejsť na chodník(cca. 5 metrov). všeobecne, z Hlohoca na havran platí, že až na to druhé spomínané pole, sa v danom smere lúky a polia prechádzajú po ľavom okraji.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum