Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Priečne sedlo

Leo

Prešiel som cez Priečne sedlo z Malej Sudenej doliny do Veľkej Studenej vo štvrtok 22.3.: táto bežne v zime nie extra náročná túra bola ozvláštnená riadne tvrdým firnom na niekoľkých posledných metroch – nešla zapichnúť zásada čakana, bolo treba zaťať hrot a na niekoľkokrát vykopnúť stup resp. ho vysekať čakanom. Keď sa mi v kritickom mieste vyzula mačka, myslel som že končím, ale dobre to dopadlo :)
Ak by som tam mal byť s nejakými menej skúsenými véháťákmi, tak by to predpokladalo, že majú mačky+čakan+prilbu+sedák, vedia chodiť v mačkách a čo majú robiť s čakanom pri páde. Na posledné metre výstupu by som natiahol fixné 30 m lano, aby sa oň istili žumarom alebo prusíkom.

Lubo

Klasika zo Stareho Smokovca cez Terynku do Baranieho. Teraz minule, co sme sa stretli na Brnci, sme chceli ist opacne, no nevydalo.

Peter61

a z ktorej chaty na ktoru si siel s tym heliskiguyom ?

LubkaM :
SLN 2
Tendencia lavínového nebezpečenstva: zotrvalá

Lubo

Ono medzi zaciatocnikom a zaciatocnikom moze byt dost rozdiel.
Minuly rok som vzal kamosna na jeho prvu skialpovu turu a sli sme Baranie sedlo. Lenze boli super podmienky, kamos ma vybornu kondiciu a je skuseny freerider. Kedze na slapanie na lyziach z principu nadava, vzal som ho na taku turu, kde je co najlepsi zjazd.

Tramtária

K Priečnemu sedlu:
Práve naopak, je to dobrý typ. Aj pre menej skúseného. Nie je to žiadny overkill. V rámci skupiny výstupov na sedlá či kopce v Tatrách toto patrí k tým vôbec najľahším. Sklon tak do 40 stupňov, lyžuje sa to, lokalita v doline s ľuďmi.

Niekoľko všeobecných informácií k podmienkam:
Od včera fúka. Toto nafúkané sa dnes určite nespojí. Ak vyjde slnko a oteplí sa, pokrývka sa začne postupne stabilizovať. Stane sa nosnejšou aj pre peších.
Pozor na prvý pekný deň, pozor na zmenu smeru vetra na južný - možno? okolo konca týždňa - podmienky pripomínajúce nešťastie z decembra vo VSD. A ešte jedna vec. Včera správa Hzs uviedla, že nasnežili krúpky. Spolu s naviatym snehom je to vážne riziko. Myslím, že pred víkendom ešte pribudnú nejaké profily z VT.

Peter61

ad včera 13:32 Lubo:
Ciste teoreticky je mi sumafuk, ci si dakto nepoisteny zacvaka za zachranku. Ale velmi ma mrzi, ked nezavolaju zachranku aj preto, ze postihnuty nema poistku a skonci to zle.
Radsej pocujem od nepoisteneho : "A od horskej sluzby mi daco pride ?"

LubkaM

ďakujem za normálne rady :) ja sama sa prikláňam k názoru vybrať si inú trasu vzhľadom na parťákov, len oni si trúfajú..
Strýco,ty si pred túrou chodíš tri dni vopred obzerať a testovať terén, že vieš presne, do čoho ideš, či ako...? :)

Jjano

Strýco, keby boli hazardéri, tak sa nespýtajú slučne na hikingu, ale tam rovno idú.

Skúsme na normálne otázky normálne odpovedať.

Lubo

Peto,

akoze ja by som sa tam bez lyzi a s menej skusenou partiou netrepal ani omylom :-).

P.S. To, ze treba venovat pozornost vylukam z poistenia je samozrejme. No akosi nie uplne je to k teme.

Peter61

Lubo,
ak vo VPP ma niektora poistovna iba pohyb po TZCH, uzna sezonnu neuzaveru ?
Samozrejme ze ak sa LubkaM pyta na taketo veci a beru este aj menej skusenych, je to na zvazenie.
Od chat hore nie je tycove znacenie, vsade kje kopa prasanu, ktory moze zaviat stopy.

LubkaM , najlepsie info je na 052/4422820
hzs.sk/kontakty/

Lubo

Peter61, sezonna uzavera je jedna vec, no kedze ide o skialpovy areal, kde je pohyb ludi povoleny, tak podla mojich info je to akceptovane. Sprave TANAPu je jedno, ci tam niekto ide s lyzami na chrbte/nohach alebo bez nich.

Otazka bezpecnosti s prihliadnutim k podmienkam a schopnotiam ("menej skuseni partaci") by som vsak urcite neodporucal Priecne sedlo.

+Iko+

:( niektorí ľudia si koledujú o problémy :(

Strýco

Další hazardéri. Ako sa môže niekto pokúšať o Priečné, ak nemá ani páru kde ide. Verím, že radšej zostanu doma,alebo pôjdu niekam inam. HORAM ZDAR

Peter61

kedy chcete ist ?

Výstrahy ku dňu 20. 03. 2018 Vysoké Tatry
Žiadame návštevníkov o opatrnosť pri túrach. Podkladový sneh je tvrdý až zľadovatený, vo vyšších polohách prekrytý novým snehom. HROZÍ NEČAKANÉ POŠMYKNUTIE !!!
meteoblue.com/…/téryho-chata_…
macky, cakan, znalost brzdenia padu a lavinovej zachrany.
Chodnik krizia lavinove drahy
mapy.hiking.sk/?x=20.18466…
Medzi Terynkou a Zbojnickou plati sezonna uzavera
hiking.sk/…/34907_rozhodnutie…

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum