Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: 949 km naprieč Slovenskom za 27 dní

Pavel Forgáč

Peter61 - ja som nikdy nepovedal, že mám niečo proti ľuďom, čo idú SNP na etapy. Každý má právo isť cestu, tak ako uzná za vhodné. Niektorí ľudia nemajú toľko času aby prešli celú cestu naraz. Ja som sa zmienil o ľuďoch, ktorých tu spomína aj tomXX. Tzv. Facebookoví a Instagramoví turisti. Na jednej strane je to pozitívne, že aj ľudia čo nemajú nič s turistikou si k nej nájdu cestu. Ale pokiaľ robia bordel po horách a útulniach, tak to už také pozitívne nie je. A to, že skončia vo Volovských, alebo Nízky Tatrách nebolo myslené tak, že by mali plán niekedy v ceste pokračovať. Proste len zistia, že to nie je taká sranda a také ľahké, ako si to predstavovali. Napísal som redakcii aby prepísali slovo komerčná na módna. Keď ti to už teda nedá spávať. Dúfam, že budeš mať dušu na mieste :). Je ľahké kritizovať a chytať za slovíčka.Ťažšie je už ale niečo napísať. Samozrejme každému sa páči niečo iné a nie každý sa stotožní s niekoho iným názorom. Ja kritiku rád prijmem, aby som nabudúce vedel, ako článok vylepšiť. Môžeš skúsiť napísať článok aj ty. Myslím, že priestoru tu máš na to dosť. Ja si ho potom rád prečítam :).

TomXX

Peter61: moja osobná pohnútka pre SNP by bola vypadnúť z roboty, z diaľnice, od arogancie a bezohľadnosti ľudí všade naokolo (cesty, ulice, obchody...). Po častiach by pre mňa nemala význam. Často som chodieval na túry sám, takže aj SNP by som išiel zrejme sám.
Veľa ľudí v poslednej dobe o ktorých ceste čítam, sú také bratislavské hipsterské typy, čo dovtedy boli najďalej v "divočine" na Kamzíku. Ich pohnútky sú často Facebook a Instagram. Preto sa tu spomína komercia - nie v zmysle zárobkov z cesty, ale o spopularizovaní. Nesúdim, nech si ide kto chce a prečo chce :)

Peter61

Pavel:
dal si C SNP prívlastok "dosť komerčná". To neznamená, že taká je, aleže Ty že máš problém s interpretáciou cudzieho slova. Viď (výkladové) slovníky.
Ak niekto ide C SNP po úsekoch, je jeho vec. V každom prípade beriem ako pozitívum, že že články o prechode vcelku ľudí motivujú k pohybu v prírode.

Pavel Forgáč

sumi - Poloniny neodporúčam bežným dovolenkárom (turistom), ktorí sem idú na chatu, alebo do penziónu. Keďže služby sú nekvalitné a drahé oproti Poľsku. Preto keby sa tam chcem aj ubytovať, tak idem z Poľskej strany a navštívim už radšej ten druhý hrebeň. Na túlačku v podobe bivakovania je to dobré miesto. Veď ako som aj spomínal od Ruského sedla po Kremenec je ten hrebeň pekný. Vrch Ďurkovec by som možno zaradil aj medzi najkrajšie vrchy v rámci SR.

PaliT - spomenul som to v predošlom komentári.

ade.e- každý máme tú svoju naj :).

Pavel Forgáč

Peter61 - Komerčnosť nemusí byť len v tom, že na tom niekto zarába (aj keď na toto by sa dalo dlho baviť, pretože dnes sa už dá zarábať aj na fotke vyhodenej na internet). Komerčnosť SNP spočíva v tom, že veľa ľudí to nejde kvôli prírode, spoznaniu krajiny, alebo zážitkom. Idú to len preto lebo to išiel Jožo z dediny, tak to idem aj ja. Bez väčšieho zmyslu, a potom skončia vo Volovských vrchoch, alebo v Nízkych Tatrách. 5 rokov dozadu ešte nebola SNP, tak známa a chodili ju zväčša skalný turisti. Dnes ju chodia aj ľudia, ktorý majú prírodu radi, tak ako majú radi ochranári Lesy SR. Potom robia opitý bordel po útulniach a ostatný turisti sa nič nevyspia. Pod širákom som spal: Devín ihrisko, biely kríž lavička v altánku (má strechu ale bez strešnej krytiny iba konštrukcia z dosiek), vápenná na skale, Dobrá voda pri cintoríne, Horná Poruba zastávka SAD, Kráľova hoľa pri vysielači, Skalisko v lese, Veľký Šariš na poli v kukurici, Bardejov zase na poli v kukurici, Dukla pod lietadlom, Habura ihrisko, Ruské sedlo na tráve a v Novej Sedlici na lavičke. Neviem čo považuješ za privát, ale asi len Bartošku. To bola čistá náhoda, pretože som nevedel, že na útulňu treba pokračovať smerom na Krížnu. Na noc hlásili búrky, a tak som nechcel byť len tak vonku. Chcel som spať na verande, ale správca čo tam bol mi v podstate nanútil izbu. Chatu som nepoužil ani jednu na Holubyho som spal vonku pred chatou, vo fačkovskom som spal v altánku a na Chate Gápel som spal na verande. Kečka, Ramža a Ďurková sú na území národného parku, keby som bivakoval, tak by som síce prišiel na Duklu možno za 18 dní, ale porušoval by som pravidlá. Útulne: Žľab, Štós kostolík, Tri studne, v sedle Repy, a v Lupkowskom sedle som využil kvôli dažďu (bol by som predsa hlupák, keby spím vonku na daždi, keď tam boli útulne). Na Jalovských lazoch mi zakázal vonku spať poľovník kvôli medveďom a odporučil mi jednu chatku, ktorá má otvorenú predsieň a na Čiernej hore som spal kvôli tomu, že je to jedna z najlepších útulní, a tak skoro sa k nej znovu nedostanem. Na divoko spočíva aj v tom, že som nemal GPS, Internet a v podstate ani polovicu mapy. Sprchoval som sa 2- krát za celú cestu a to na Bartoške a vo Vyšnom Komárniku u jedného uja na dvore s hadicou nahý pred celou ulicou.Normálne jedlo som jedol iba polievku na andrejcovej a obed vo Svidníku. Na počasie som sa pýtal turistov, čo som stretol, alebo rodiny keď mi občas zavolala, kde som. Čergov vychvaľovali SNP-čkári čo išli oproti. Takže sa jedná o úsek SNP a nie o celé pohorie. Samozrejme, že sú tam pekné Jedľovo-Bukové lesy, ale v inej časti napr. smerom do sedla Lysina. Čergov mi chválil prakticky každý SNP-čkár, ktorého som stretol až na jednu staršiu pani na Dobšinskom kopci. Tá mi povedala, že v tejto časti sú len obyčajné bučiny, ktoré sa dajú vidieť prakticky skoro v každom pohorí. A mala pravdu.

Tomka

Heňo a Pali to pekne zhrnuli.
Nikdy som nepatrila a žiaľ ani nebudem patriť medzi diaľkových turistov, ale obdivujem ich a držím palce.
Pekný článok, ucelené zhrnutie tejto trasy. Samozrejme, že je to subjektívne, veď autor píše o svojich pcitoch a zase naopak, my čitatelia nemusíme s každým hodnotením súhlasiť.
A autorovi odpúšťam aj trochu negatívne hodnotenie inak krásnych Bukovských vrchov.
Myslím že po vyše 20tich dňoch pochodu má aj nato právo.
Ja som v N. Sedlici zažila milú krčmárku, len piva sme sa nemohli dočkať - strááášne jej penilo.

Ade.e

Je pravda, ze sa SNP stala trochu, ako nazval Pali, "modnejsia",ale komercna nieje. Stale je este fajn, stretnut ludi na tejto Magistrale ako byt z nich nervozny, co zvycajne na sebe ciitm vo VT.
Sudit Cergov podla tej kratkej casti, je trestuhodne. Urcite by si mal zajst do Cergova na par dni.
Vyhodou nasich Polonim oproti tym polskym, ze je tu o dost menej ludi a to najma kvoli tomu, ze tu nie su chaty a take vyhlasene horske luky ako tie polske.
Co sa tyka Magistral, najzaujimavejsia je Rudna, najkrajsia Velkofatranska, najopustenejsia Vychodokarpatska a SNP je.. je najdlhsia.. :D

PaliT

Neviem, či je ohľadom SNPčky správny výraz, že začína byť "komerčná", ja aspoň neviem o nikom, že by z toho vedel urobiť biznis. Viac by mi sedeli výrazy ako "prefláknutá" či "módna", ale skutočná plnka je hádam iba na hrebeni NT.

Kým to nebude ako na púti do Compostelly, tak mi to nevadí. Naopak, je mi sympatické, ak ľudia nachádzajú cestu k turistike a prírode.

Martin knor

Aha, to ma nenapadlo. Samozrejme, ze ked je po dazdi, tak je lepsie najst pramene.

Pali, v peknom pocasi nie je je to co vyteka spod zeme lepsie ako to co ide uz nejakych 100 m po povrchu. Naopak, rastlinstvo obycajne tu vodu spod zeme prefiltruje a vylepsi. (Nehovorim o piti vody z riek.)

Sumi

Možno si sa mohol v tých posledných dňoch putovania pokochať pohľadmi ne prekrásne prastaré buky,jedle a javory.Myslím.že to je najväčšie čaro NP.Poľskú stranu by som Ti určite neodporúčal.Je pekná,ale ľudí je tam viac ako v Tatrách.Slovenská strana je najlepšia pre ľudí čo majú radi kľud a nech to takto ešte dlho vydrží.
V Sedlici je veľmi milá krčmárka.Mal si asi smolu.

Sedrik

Pekná akcia. Pozeral som dávnejšie niečo podobné (Trojhraničie SR-AT-HU krížom cez Slovensko na Trojhraničie SR-PL-UA). Je to viac menej stále cesta SNP. V každom prípade máš môj obdiv. Takéto dlhé pochody som nikdy neabsolvoval. Práve voda a jej nedostatok mi robí problém.

Peter61

Pavel, ja som nerozumel takým vyjadreniam, že :

  • Cesta hrdinov SNP sa stáva dosť komerčnou. wtf ?
  • nebudem vôbec využívať ubytovania, ale budem spať len tak na "divoko". Ja si pod tým predstavujem bivak/stan. Pritom si využíval aj útulne, chaty, priváty.
  • Čergov : Ale nič ma tu neoslovilo, ak majú byť “papeky”, čo tu rastie, krásne bučiny,...
    OK, dávka 45 km/ deň kratučký úsek, ktorý si prešiel z Čergova, to vysvetľuje.

V diskusii si vysvetlil, že článok sú vlastne zápisky z trasy. No , 949/27 je fajn výkon , ale ....
Čo vlastne považuješ za komerčné veci ?

Jana T.

Veľký obdiv a poklona!!! Ak sa v sobotu vyškriabem na Pohronský Inovec, bude to na Tvoju počesť. ;)

Pavel Forgáč

Fangorn - odporúčam navštíviť ten hrebeň, čo sa tiahne od Poľskej dedinky Smerek po Poľskú dedinku Wolosate. Nie hrebeň na SK/PL hranici. Tento na Poľskom území je oveľa krajší. Vrcholové poloniny zaberajú oveľa väčšie plochy, ako na Slovenskej časti. Dá sa to porovnať k Veľkej Fatre.

martin knor - len keď už viac dní prší, tak sú potoky dosť často znečistené bahnom a inými vecami, ktoré splaví z lesa. Taktiež som mal podobný plán chcel som prejsť ešte na Sninský kameň, a potom cez Vihorlat k Zemplínskej šírave a tam skončiť. Keď som bol niekde za Duklou volali mi z domu, že chystajú veľkú oslavu môjmu synovcovi, keďže som tam chcel byť musel som to ukončiť v Novej Sedlici. Ale nevadí na Vihorlat ešte bude čas :).

TomasD - je to pravda hlavne začiatkom leta na sociálnych sieťach všade frčí SNP. Ja im to nemám za zle a držím každému palce, keď sa na ňu vydá. Ale predsa len nemám rád komerčné veci, a preto je pre mňa osobne najkrajšia Rudná magistrála. Takmer nikto ju nepozná a za 6 dní som stretol dve dvojice turistov. Aj to na Poľane pri horskom hoteli. Hlavne vo Veporských vrchoch sa skrýva množstvo neokukaných krás, o ktorých vie len málo ľudí.

PaliT

Spísať to do jedného (vlastne krátkeho) článku je takmer nadľudská úloha, veľmi dobré.

Keď sme pri tej vode, mňa pri plánovaní túry na 90% zaujímajú pramene, až potom čokoľvek iné.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum