Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Horolezci kritizujú návrh návštevného poriadku TANAPu

Peter61

(pre tých, čo nečítajú NOVINKY)
Okresný úrad Prešov oznamuje, že verejná prezentácia návrhu Návštevného poriadku Tatranského národného parku a jeho ochranného pásma sa uskutoční 6. 2. o 10,00 hod. v zasadačke Mestského úradu Liptovský Mikuláš a 7.2. o 10,00 hod. v zasadačke Mestského úradu Vysoké Tatry. -red-

Peter61

btw. pripomienkovať bude aj LAA SR.

PaliT : času je málo a voda stúpa....
Chceš sa zapojiť, využiješ svoje schopnosti a skúsenosti konzultanta a napr. zorganizuješ nejakú akciu/ vypíšeš petíciu ?

Tramtária

Možno by nebol od veci taký zákon, kde by zimnú uzáveru určovala príroda sama.

Túto sezónu jej to ide viac ako spoľahlivo.

PaliT

Tú ťažbu, výstavbu a pod. som spomenul zámerne. Jednak by sme nemali zabudnúť, že reštrikcie turistiky/horolezectva treba vnímať v širšom kontexte a jednak naznačujem, že bez zásadnej zmeny zákona budeme riešiť tieto nezmysly s vyhláškami do aleluja.

Áno, teraz treba zabojovať o NP, ale jasne hovorím, že tu to nekončí.

Peter61

OK, takže qeci:

  • pripomienkovať Návrh NP TANAPu môže každý, ale na jednania chodia dotknuté organizácie, firmy a pod. napr. vodáci, NAHV, TMR, speleológovia, KST, JAMES, SVTS, SSA, OCR etc. Od nich sa očakáva, že sú v problematike zorientovaní
    -prezentácie sú prístupné každému
  • každý môže vypísať petíciu a zbierať podpisy. Ide o to, aby to nedopadlo ako r. 2012-4: OZ a separátna aktivita skončili debaklom, keď napr. cieľ petície bol získať 100 000 podpisov, výsledok cca 1000.

Treba to sformulovať jasne , vecne a presne. Na inšpiráciu k pripomienkovému konaniu a petíciám pripomínam str. 4-8 v sezónnej uzávere
lesytanap.sk/…/2018-sezonna-u…

Elina

zákaz pohybu psa navoľno platí doteraz, vyhláškou sa zakazuje sprievod psa celkovo.
@PaliT Pre každého je priorita niečo iné, ani náhodou netvrdím, že inak je to v poriadku.
@Peter61 Neviem veru

Peter61

@ 19.33 PaliT, "reštrikciu pre ťažbu, poľovníctvo a výstavbu"
wtf ? Riešime návrh NP TANAPu alebo zákon OPaK ?
čítal si to, včítane príspevku 19:29 jjano ?

PaliT

@TKmount I do agree. I don’t see much scientific background regarding proposed rules and restrictions.

Ešte dodám, že najviac ma rozhorčila de facto likvidácia VHT a nezmyselné obmedzenia horolezectva, vrátane úplne smiešnych obmedzení pre pohyb potme. Už pre bezpečnosť pohybu je nutná včasnosť nástupov a toto by som z vyhlášky úplne vyhodil a pýtam sa - kde v zákone sa spomína akýkoľvek podobný zákaz?

A upozorňujem, že zákon pozná iba zákaz pohybu psa navoľno, všetko ostatné je vo vyhláške vycucané z prsta. Ale dodávam, že problém so psami nepovažujem za prioritu, mňa v návrhu iritujú iné veci. Hlavne by som očakával silnú liberalizáciu pohybu turistov v TANAPe a silnú reštrikciu pre ťažbu, poľovníctvo a výstavbu.

Jjano

PaliT, myslím, že tvoj právnická dedukcia nie je správna, ale to je v tom prípade jedno, pretože zákon o ochrane prírody a krajiny je prísnejší ako vyhláška o návštevnom poriadku. Samotný zákon "postuluje" ešte prísnejšie zákazy nez vyhláška a vyhláška ho teda vlastne zmierňuje.

TKmount

@ PalitT

Yet I don't understand how it's possible that TPN is able to effectively protect nature without introducing strict bans and TANAP instead of using similar measures chooses the easiest option (closing all the trails) without conducting research if such a permanent ban is indeed necessary.

A perfect example of how rationally it works in Poland is a temporary closure of a few trails for skiers (but not hikers and only in May) due to the influence on marmot population. This is how TPN's director justifies his decision: Zdajemy sobie sprawę z niedogodności wynikających z wprowadzenia ograniczenia, jednak decyzja jest podyktowana troską o dobro zwierząt objętych ścisłą ochroną gatunkową. Świstak jest zaliczony do gatunków silnie zagrożonych wyginięciem w Polsce - powiedział Szymon Ziobrowski dyrektor TPN.

Ziobrowski wyjaśnił, że ograniczenie dotyczy jedynie turystyki narciarskiej - skiturowej. - O tej porze roku narciarze skiturowi stanowią przeważającą część ruchu turystycznego. Turystów pieszych z racji warunków jest o wiele mniej. Ryzyko płoszenia świstaków przez turystów pieszych jest mniejsze - poruszają się wolniej i korzystają z dużo mniejszej przestrzeni - dodał.
(fakty.interia.pl/…/news-tatry…)

Peter61

@ 1.2.09 13:29 Elina
bude dakto za psíčkárov dávať pripomienky, alebo spísal dagdo petíciu ?

PaliT

Už sa k tomu niekde vyjadroval. Tvrdil, že poľskí ochranári nám závidia a vraj kamzíky v zime prebiehajú k nám.

Inak pozerám teraz do celej tej legislatívy a začínam silno pochybovať o legálnosti viacerých ustanovení. Napr. §3 ústavy hovorí: (3) Každý môže konať, čo nie je zákonom zakázané, a nikoho nemožno nútiť, aby konal niečo, čo zákon neukladá.

Vo všeobecnosti totiž nemôže vyhláška zavádzať akékoľvek zákazy, ak to nepostuluje samotný zákon. Ešte to študujem, ale predpokladám, že turisti, horolezci by sa mali spojiť s právnikmi a bojovať za svoje práva.

TKmount

The full list of Polish trails closed in the winter season (1.12 - 31.05):

Przełęcz w Grzybowcu - Wyżnia Kondracka Przełęcz
Dolina Tomanowa - Chuda Przełączka
Dolina Pięciu Stawów Polskich - Świstówka Roztocka - Morskie Oko

Maybe you should ask Pavol Majko what he thinks about the environmental protection rules on the other side of the Tatras.

HCC

Díky Peter, to jsme si neuvědomili. Nejsme spisovatelé :D Budeme rádi i za další podněty!

Peter61
HCC:
trošku by som poopravil text. Odůvodnění:
K bodu 1) ..... Případně lze určit oblasti, kde nelze horolezeckou činnost z těchto důvodů vykonávat celoročně.

je už obsiahnuté v :
§ 5
Vykonávanie vybraných druhov činnosti a vyhradenie osobitných miest na území TANAP-u pre
ich realizáciu

  1. HOROLEZECTVO
    1.1. Vyhradené miesta na vykonávanie horolezectva a skalolezectva na území TANAP-u sú
    vyobrazené v prílohe č. 4 tejto vyhlášky. Horolezecké a skalolezecké terény na celom území
    TANAP-u okrem lokalít:
    a )
    .
    .
    .
    m)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Poľovnícka chata Lešník Heňo fajn tip. Pamätam si, že som v decembri išiel okolo aj som si chatku trochu obzrel v zimnom vydaní. Všimol som si verandu, kde by sa dalo aj prespať. Len …

nová téma

Komentár

Pavel Forgáč k článku: Prekliate pivo Jasné cocktu poznám a mám aj nejakú doma momentálne :). Podobná našej kofole, akurát má viac bylinkovú chuť. Mám rád aj Solu a Schwepper, ktoré predávajú v Slov …

+ 27 ďalších príspevkov