Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Sprievodcovia sa sporia, kto môže vodiť ľudí do prírody

JJelen

NESUHLASIM drancovanie čučoriedkovísk, POKIAL VIEM TAK NAJVECSI DRANCOVAC CUCORIEDOK JE MEDVED HNEDY. TOHO CASU PREMNOZENY.

Beta

Najprv počkám, keď mi niekto napíše, či som toto správne pochopila, či ide o to, aby dať voľný pohyb v národných parkoch aj mimo značkovaných chodníkov.

Tomka

Beta
Ja súhlasím s Palim.
Treba však rozlišovať turistiku a vedomé poškodzovanie prírody /trhanie kvetov, rúbanie stromov, kladenie ohňa na nezabezpečených ohniskách ap./
Poškodzovanie samozrejme treba postihovať a zvlášť by som trestala za vedomé poškodzovanie prírody za účelom obohatiť sa /drancovanie čučoriedkovísk, ničenie biotopov za účelom výstavby ap./

Beta

O čom sa bavíme? Napríklad TANAP, ako to vnímaš? Že sú tam rezervácie, do ktorých nesmieme vojsť, a napríklad ak je červeno značená Tatranská magistrála, môžeme sa pohybovať mimo tohto chodníka? AK áno, ja som proti.

Cvoci

Beta: teď nerozumím. Na světě existují části NP, kam se prostě nesmí vůbec (ve VT např. NPR Štolská dolina). Jinak v každém NP v podstatě kamkoliv s výjimkou aktuálních omezení. Rozumíme si? Něco jiného je Afrika a část Asie, kde musíš mít průvodce i na houkání sovy.

Haendel

Taky se občas toulám po pralesích, ale bez povolení a nemám kvůli tomu žádné výčitky. Třeba teď mám v plánu prales na svazích Osobité. Těch pár nadšenců, co se tam podívá les nezničí, kus rozválené trávy ničemu neuškodí. Jezdím na Slovensko každý rok už dvacet let a vím co děje. Absolutní devastace lesů, holoruby. Před týdnem jsem byl ve Štiavnickém pohoří, hrůza, rube se všude. Pokud mi někdo dá pokutu, že pošlapu trochu trávy v pralesu, tam mu snad dám i něco navíc, aby se cítil ještě důležitější :-)

Beta

národné parky na Slovensku sú celé prísne rezervácie ?

Cvoci

Beta: Ale všude jinde kromě Slovensko-Česka se turisti pohybují volně (s výjimkou přísných rezervací). To jsem fakt taková paka?
Peter: ten odkaz je na kurz v roce 2021 až 2022 :D = to je prostě ten náš binec...

Beta

Pali, opráv mňa prosím, ak ja som toto nesprávne pochopila. Si za to, aby turisti mohli sa pohybovať mimo turistických chodníkov okrem prísnych rezervácii? Chcel by si toto, aby zrušené boli všetky turistické obmedzenia? Preto, že turista je rozumný človek a milovník prírody a on tejto prírod nikdy nepoškodí ? Ak áno, musím povedať, že si obrovský optimista. Lebo vera, že všetci sa vždy slušne správame a vždy používame rozum je podľa mňa idealizmus. Každý má svoj názor a sa správa podľa tohto názoru a toto môže byť odlišný názor ako Tvoj. Predstáv si, že všetci idú do lesa, pohybujú sa všade, aj mimo chodníkoch, robia čo chcú. Každý povie: ja nič zlé nerobím. Áno, podľa neho možno on nič zlé nerobí. Ale toto neznamená, že takto naozaj je.
Prosím ostatních čitateľov, aby to čo som napísala, nepovažovali ako útok a neútočili na mňa. Napísala som len svoj názor len kvôli nápadom, aby zrušiť všetky obmedzenia pre turistov. Podľa mňa nie je to dobrý nápad. Tu, na týmto fórum sa stretávajú ľudia, ktorí majú radi prírodu a turistiku. Tak možná sa zdá, že všetci ľudia na prvom mieste dávajú prírodu. Dobre všetci vieme, že takto vôbec nie je.

TomXX

Peter, radšej nepíš nič, ako od veci. Ďakujem.
PaliT: súhlas na 100%

Cvoci

a další kurz je až za 2 až 3 roky na horského průvodce!!!

Quonab

Výborné .To čo tu napísal Pali T. sa ešte nikto neodvážil napísať! Súhlasím do poslednej bodky .Je vidieť ,že je to starý vandrák a nepotrebuje za pobyt v prírode platiť.Hlavne ocenujem druhý a tretí odsek jeho diskusie.Howgh Pozdravujem všetkých P.

Peter61

celkový xaoc ilustruje link v článku, kde je ako i lustračné foto ľadolezec.
www5.teraz.sk/…/158253-clanok…
nepochybujem že časť UIMLA si rada zabúcha zbraňami do ľadu, ale určite to nie je súčasť (horskej) sprievodcovskej činnosti.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum