Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: S rádiostanicami PMR na horách ešte bezpečnejšie

Rudomadar

Beta:
V prvom rade by to mal byt prostriedok na komunikaciu v skupinke, rodinou, pritelmi - nie je to jednoucelove zariadenie. Deti zvyknu odbehnut od rodicov a veru ze som uz zazil dievcatko ktore sa rodicom celkom stratilo a plakalo na chodniku. Rovnako ked sme sli ako skupinka 15 ludi jeden mal vysielacku ako prvy druhy posledny a mali sme ako taky prehlad ci ktosi niekde nezabludil a ci je vsetko v poriadku. A ako sekundarny BONUS k tomu vsetkemu navrhujeme to pouzivat aj v pripade nudze a to tak ze z celeho pasma sa urcil kanal na tento ucel. Roznorodost ludi v Tatrach je velka... niekto je viac niekto menej zodpovedny. Je to nieco ako mobil avsak s vyhodami ktore mobil nevie poskytnut.
PS: vacsinu aktivnych turistov povazujem za zodpovednych ludi a verim ze aj odpovedami cez vysielacku dokazu mladu alebo laicku verejnost niecomu priucit (spravne nasmerovat).

Lubo

Ludi neprevychovas. Su ludia, ktori k planovaniu tury pristupuju zodpovedne a su ludia, ktori sa nepripravia ani keby si robila na vstupe do hor kontroly pripravenosti. Proste kazdy si je strojcom vlastneho stastia v subehu s idividualnou zodpovednostou. A ci jednej alebo druhej skupine pri ich (ne)priprave asistuju alebo neasistuju nejake technologie, to je uplne jedno.

Beta

Ako som správne pochopila, malo by toto fungovať trocha ako u vodičov CB radio. Kvôli bezpečnosti je toto celkom zaujímavý nápad. Aj pre komunikáciu pre väčšie skupiny turistov. Mám však odlišný názor keď ide používanie vysielačiek ako zdroj bežnej informácií o podmienkach na horách. Mala som jeden prípad, keď idúci chalan s nosom v mobile sa ma opýtal, či sa dá vystúpiť na vrch, z ktorého som sa vrátila, lebo momentálne na fórum na internernete niekto napísal, že sa nedá. V takychto prípadoch elekronika (aj vysielačka) daje takýto výsledok, že spoliehame sa na niekoho, koho možno vôbec nepoznáme a kto nepozná nás a on môže nám povedať, že búrka nebude a ona možno príde. Mám trocha obavu, že časť ľudí nebude myslieť len čakať až niekto im rieši problém cez vysielačku. Tiež si neviem predstaviť, že idem chodníkom, a napríklad za mnou ide nejaký človek a sa pýta cez vysielačku kde je zdroj vody. Prečo si toto neoveril pred túrou alebo sa mňa neopýtal? Ja toto tiež píšem ako turistka, ktorá je proti tejto celej modernej elektronike v prírode (minulý rok som šťastne vyhodila GPS). Však samozrejme úplne suhlasim, že toto môže zachrániť život.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum