Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Túra versus virus COVID-19 (koronavírus)

Beta

Ratownicy TOPR: "Zespół ratowników, pilotów i mechaników śmigłowca jest tak mały, że w krótkim czasie nawet podejrzenie zachorowania w naszym gronie może spowodować drastyczne ograniczenie możliwości działania".
Záchranári poľskej TOPR: tím tatranských záchranárov a posádka vrtuľníka sú veľmi mala skupina a tak stačí, že len jeden záchranár sa stane podozrivý z nakazením korónavírusu a spôsobí to rýchle veľmi vážne obmedzenie v konaní. Tak poľský záchranári odporúčajú všetky horské túry, lebo sa môže štát, že nebudú schopní pomôcť.

podľa mňa prechádzka áno, túry môžu počkať lepší a bezpečnejší čas aj pre záchranárov, nemyslime len na seba

Peter61

@ 17.3.20 17:19 K2
supeeeeer, a chodia furt, na rozdiel od nášho srnca o 5:30 ráno

Adee.e

Peter61: Asi len ty si si este nevsimol, ze sme vo vojne v virusom. Pomaly sa zatvaraju velke fabriky, detiska uz davno nechodia do skoly. Ruska nosi uz takmer 99 perc ludi. Asi v beznom case, to nieje normalne. Takze ocakavam vyhlasenie obmedzenia pohybu okrem chodenia do prace a do obchodu. Ci sa to spravne vola stanne pravo alebo nie, je uplne fuk. Ide o to, ze my turisti budeme trpiet dvojnasobne. Jednak moznym nakazenim a potom pozorovanim prirody za krasnych jarnych dni.
A nie som ziadny anonymko. Hadaj, kto ma taky nick a pise najma o Veporskych vrchoch?? :)

Peter61
beata -) vezmi čelovku a choď o druhej v noci.
Ale vážne: keď obchádzaš skupinky, nie je problém. Také rokliny a rebríky v Sl.raji by bola iná káva.
Beta

Išla som včera do lesa o druhej popoludní. Problém je, že rovnaký nápad malo veľa ďalších...

Peter61

Beata, rozumiem Tebe aj všetkým ostatným, čo im pod oknami behajú autá.
Kým sa dá, choď si zabehať.

Beta

ad. dnes 09.49 Peter61:
Toto asi nevydržím. Komunistická China sa stáva pre nás vzorom ako bojovať z koronavírusom a ešte prežívam návrat Vladimíra Iljiča.......

PaliT

Stanné právo už naša dnešná legislatíva nepozná. Podľa zákona 227/2002 je možné vyhlásiť podľa čl. 5 Núdzový stav, čo sa stalo včera, ale len pre oblasť zdravotníctva.

Ak si niekto myslí, že je možné vyhlásiť Výnimočný stav, tak by mal poznať článok 4:
Výnimočný stav môže na návrh vlády vyhlásiť prezident len za podmienky, že došlo alebo bezprostredne hrozí, že dôjde k teroristickému útoku, k rozsiahlym pouličným nepokojom spojeným s útokmi na orgány verejnej moci, drancovaním obchodov a skladov alebo s inými hromadnými útokmi na majetok alebo dôjde k inému hromadnému násilnému protiprávnemu konaniu, ktoré svojím rozsahom alebo následkami podstatne ohrozuje alebo narušuje verejný poriadok a bezpečnosť štátu, ak ho nemožno odvrátiť činnosťou orgánov verejnej moci a ak je znemožnené účinné použitie zákonných prostriedkov; výnimočný stav možno vyhlásiť len na postihnutom alebo na bezprostredne ohrozenom území.

Toto nenastane ani pri najpesimistickejšom vývoji.

Turistov sa však môže týkať čl. 5,

(3) V čase núdzového stavu možno v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas podľa závažnosti ohrozenia obmedziť základné práva a slobody a uložiť povinnosti na postihnutom alebo na bezprostredne ohrozenom území, a to najviac v tomto rozsahu:

g) obmedziť slobodu pohybu a pobytu zákazom vychádzania v určenom čase a zákazom vstupu na postihnuté alebo bezprostredne ohrozené územie

Mohli by napríklad vyhlásiť zákaz vychádzania okrem najnutnejších prípadov = nákup potravín, cesta do práce, vyhľadanie lekárskej pomoci, a pod.

A prečo treba zostať mimo kontakt s ľuďmi? Lebo Slovensko vlastní približne 1100 prístrojov na pľúcnu ventiláciu, ak bude viac prípadov vyžadujúcich intubáciu a vnútené dýchanie, lekári sa budú musieť rozhodnúť, koho nechajú zomrieť. Preto včera zomrelo v Taliansku 250 ľudí. Krivka nábehu nakazených prekročila kapacity zdravotníctva.

Víkend som strávil vonku len s Hugom, s nikým som sa nestýkal, väčšinu času sme boli úplne sami a ľudí som stretol len na diaľku, nepoužil som ani verejnú dopravu.

Adee.e

Peter61 mozes nam to kludne vysvelit.
Ked sa vyhlasi, ze bude obmedzena sloboda volneho pohybu, tak potom dufam, ze nebudes viac spamovat. :)
A spomina to sam Pele, takze to k tomu smerujee.

Peter61
ľubo, takíto mledíci ani netušia, čo to štatárium vlastne je -)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum