Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Zbierka na opravu salasa Obrubovanec

PaliT

Veľmi ďakujeme za príspevky:

Daniela Tomášiková 20
Branislav Číž 50
Tomáš Nestický 20
Roman Konrád 30
Pavol Olejník 21,50
(My sme dali pri založení účtu 20)

Hlavná úloha je opraviť strechu, bez toho salaš podľahne skaze.

Základný nástrel postupu a naplánovaných prác sa dá pozrieť na tejto stránke: slobodapohybu.sk/salas-obrubo…
Isto však tento zoznam ešte prejde zmenami, tak to neberte ako písmo sväté.

Na podlahe pri južnej stene je ohnisko, zrubovú stenu oddeľuje už "načatý" plech. Ak by tam musel byť zdroj tepla napr. kvôli pastierom, už by bolo fakt lepšie dať tam piecku, ale osobne by som dal prednosť, aby sa tam vôbec oheň nerobil.

Áno, s pokračovaním kladenia šindľov po Hubovcoch sa počíta, v októbri som ich pozeral a sú vo výbornom stave.

Ak vás to zaujíma, sledujte tento priestor, resp. aj našu stránku.

Anonymized_25093

Hned ako bude mozne tak sa tu k tomu vyjadri (alebo sa uverejni link na informacie a plany) hlavny clovek za celym projektom. . Potom budeme vsetci mudrejsi. Nieco sa uz riesilo pri clanku o samotnom salasi.

Teraz ide hlavne o to aby kazdy kto moze prispel. Nech sa bude robit hocico hocijako peniaze bude treba!

Adelmos

Tiež by som neuvažoval s pecou, skôr spraviť vo vnútri nejaké sedenie - stôl + lavice; je to pekná klasická koliba - vonkajší vzhľad by sa nemal meniť...

Jakub Huba

Potom prosím pri výmene strechy ponechajte tú štvrtinu čo sme vymenili pred troma rokmi tá ešte vydrží dlho. Treba sa pripraviť aj na výmenu časti laťovania pod šindlom, teda nejakú tenkú gulatinu pripraviť. A som proti piecke pretože by to znamenalo vytiahnuť nad strechu komín čo výrazne mení pôvodný charakter salaša, ktorý mal pravdepodobne len nejaký dymník. Ak je to možné rád by som prišiel pomôcť z realizáciou opravy.

Anonymized_25093

Vsetko budeme riesit tu ako pri ostatnych zbierkach a opravach. Pokial viem piecka nie je v plane a ani ju netreba.

Adelmos

Momentálne je najväčší problém strecha; menšia časť je opravená ale zvyšok šindľov je dosť "zvetraný" a na niektorých miestach chýbajú. Konštrukcia krovu, resp. celá stavba je ale v dobrom stave, ak by sa opravila strecha tak koliba vydrží minimálne ďalších 30 rokov. Pec neviem či by tam mohla byť, nie je tam ani komín, vo vnútri je ohnisko. Nejaké prične by sa mohli spraviť... Veľkou výhodou je studnička hneď pod kolibou. Pripájam obrázky, stav z 9.5.2020. Poslal som príspevok už niekedy koncom apríla ale bez správy pre príjemcu snáď sa nestratili :-) Môžem nakúpiť nejaký spojmat a vyniesť ho hore.

Smolinko

nepomohlo by okrem penazi moznost ziskania aj materialu? Kolko penazi je vlastne potrebne na taku opravu? A aky material by mozno bol vhodny? Nampriklad na vnutorne vybavenie daka pec, postele a podobne? Ci to neprichadza do uvahy?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum