Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Budaj chce úplne zakázať poľovníkom loviť medvede

Beta

Ľubo, sme obaja ľudia, ktorí majú väčšinou úplne odlišné názory na viacero tém. Však tentokrát úplne 100 % s Tebou súhlasím !!! Nedá sa toto lepšie povedať !!

Lubo

Podla mna by bolo fer od polovnikov, aby proste povedali, ze zabijat zvierata je ich hobby a oni sa mu chcu venovat tak, ako my outdooru. Aby do toho nepchali hlupe reci o ochrane zivota obyvatelov, o regulacii stavu chranenych zivocichov (!), o uzivnosti uzemia, o tom ako sa oni o les staraju (!) a prirodu chrania (!!!).

Jednoducho, uprimne, bez odbociek, nech povedia, ze pre nich je strelit si medveda ako pre sportovca zahrat si na olympiade.

Iwanna

Je prirodzene, ze mame rozdielne aj osobne skusenosti (z prirody, t.j. my na tomto fore z hikingu/turistiky/"approachu"), a aj z nich vyplyvajuce postoje k problematike lovu medvedov. Kazdopadne, kto by si bol vedomy sporu medzi 1. "koľko poľovníkov je medzi právnikmi" a 2. "trofejné kusy sa nelovia legálne, pytliačia ich", tak verim ze by to pomohlo snaham o porozumenie problematike na tomto fore. V ziadnom pripade tu nechcem lobbovat za nejaky "Mat-Fyz pristup" :), prave naopak, paci sa mi ze zdielame to ake skusenosti mame s medvedmi, pilcikmi a polovnikmi na turistickych znacenych chodnikoch. Nic proti teoriam, ale mam dojem, ze tento web, a my na nom, sa skor snazime o prax :))

Peter61

Fangorn,
nevyrývaj,vieš koľko poľovníkov je medzi právnikmi ?

Fangorn

včera 14:54 René Kopfmahler

risa? odpadol som :))))))

Peter61

PaliT,
trofejné kusy sa nelovia legálne, pytliačia ich.
Bola jedna taká medvedica, už je na jednej chate ako predložka. Volali ju Panda kvôli bielemu obojku.
Zhodou okolností som na slovenskú "pandu" narazil dnes.
Venujem ing. Kopfmahlerovi, ktorý trafil na nesprávny web
slovakia.panda.org/?uNewsID=7…

René Kopfmahler

Ahoj PaliT Mal by si prečítať predpisy ohľadom lovu medveďa dospelé kusy sa už dávno nelovia len mač pestúni do 100 kg hmotnosti. Slovensko nie je prales ani Aljaška. Ak vyľudníš štát kľudne ale najprv by si mal poslať asi 5 miliónov ľudí preč. Ja totiž nechodím len po lese ale aj čítam knihy a rozmýšlám. Plachosť medveďa nie je tým že je lenivý a ide po kontajneri, ale nemá dôvod sa báť človeka. Túto informáciu matka prenesie na mláďatá. Aj keď sa vám to nepáči je to zákon prírody, liberalizmus a globalizáciu nehľadaj. V prírode platí bud si lovec alebo si lovený. Preto sa zver bojí človeka, lebo bol vždy lovcom. A to sa dá rozumne prevádzkovať. Keby zostal medveď lovnou zverou, by sme mali prehlad o stavoch , plánoval by sa odlov a aj pre poľovníkov by to bol prínos , sami by sa snažili ich stavy udržiavať. Ďalší problém, dospelé medvede zaberajú veľké miestá pre seba, a mladých vyháňajú z lesa a potom skončia na okrajoch obcí a miest ,kde dospelé už nechodia. Čo s tým , preto treba stanoviť únosnú hranicu. Hladný medveď je nebezpečný. Už 60 kg ťažký mlada človeka premôže a také sa stávajú väčšinou bezdomovcami.

PaliT

Ak chodíš po lese s otvorenými očami, tak vidíš prikrmovanie po celý rok, nehovoriac o tom, že medveď pri dostatku potravy nemusí zaľahnúť.

Treba zopakovať, že najprv treba odstrániť čo najviac zdrojov neprirodzenej potravy, prestať loviť medvede tak, že namiesto konkrétnych nespratných kusov sa odloví niekoľko nevinných, prestať loviť tie najväčšie trofejné kusy, a potom sa možno ukáže, že akákoľvek debata o obmedzení populácie nejakým arbitrárnym číslom je už irelevantná.

Hornú hranicu únosnosti by nemal definovať človek, pekne to vidieť napr. na populácii v Tichej doline, ktorá sa drží na ustálenej úrovni.

Ak sa podarí odňať odlov poľovníkom a budú synantropné medvede odstraňovať zo systému ochranári, čaká nás zopár prekvapení.

René Kopfmahler

Nárast diviačej populácie súvisí s poľnohospodárstvom a s zmenou klímy. Je to prirodzený jav , nie len u nás. Zoberte Austráliu tam vypustili zopár diviakov v 19 stor. a teraz nevedia ich ustrážiť, strieľajú ich z vrtuľníkov.Veľkoplošné poľnohospodárstvo , hlavne pestovanie kukurice podporuje nárast ich počtov , samozrejme aj ďalšej zveri. Ucelené parcely kukurice o rozlohe 500 až 1000 sú už bežné, tam poľovníci nič nezmôžu. Ak sa to nebude riešiť to bude len horšie. Únosné by boli parcely o rozlohe okolo 50 ha. A pestovať viac husto siatych obilovín. Pestovanie kukurice na spaľovanie v malých elektrárňach by mali úplne zakázať.

Martin knor

Jaro, diviaky a ostatnu zver polovnici prikrmuju a aj to v zime robit mozu. Lenze vtedy medvede spia. Teda nemozes do vyzivnosti uzemia zapocitat, ze sa medvede prizivia na ukor diviakov, muflonov ap, aj ked o tom prikrmovani vieme asi obaja svoje.

Jaro.q

Martin,
a tie neunosné vysoké stavy čiernej zveri respektíve vysokej zveri sú vďaka čomu? Za ostatných 50 rokov (najmä však od roku 2009) stúpol stav raticovej zveri (t.j. jelenej, srnčej, danielej a muflónej) 5 až 25-násobne. Diviačej zveri dokonca 30-násobne! Pre lepšiu predstavu – kým v roku 1966 sa na Slovensku ulovilo 2 321 kusov, v roku 2010 to bolo už takmer 40 000 a v sezóne 2017/18 to bolo už 70 000 kusov diviakov!

Martin knor

Jaro, dones kazdu jesen do Tatier niekolko ton lososov z uzemia na ktorom medvede neziju (z mora) a potom porovnavaj. Snazis sa porovnat neporovnatelne.

Naozaj by uz bolo dobre stanovit, kolko medvedov je u nas horna hranica unosnosti. Lebo ked to nespravia urady, tak miestni zoberu veci do vlastnych ruk.

Iwanna

OFF TOPIC Ten "medved" z videa nizsie sa nepocita, lebo to bol robot kt. skonstruovali MVO, a zaplatil to najma G. Soros. A ti drevorubaci len omylom schytali chemitrails kt. sa testuje vplyv urcitych izotopov na zavadzanie vulgarizmov do jazyka slusnych ludi.

Jaro.q

Rene,
na ostrove Kodiak, ktorý má rozlohu 9 311 km2, žije viac ako 3 500 hnedých medveďov, takže ešte máme rezervy.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum