Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Nová turistická útulňa

Peter61

štártlab medzičas :
Získaná suma 31 746 €
317 % z cieľovej sumy 10 000 €

Ade.e

Zachytil som na fb tuto iniciativu. Ako cely Hikemates, aj toto je mi proti srsti, lebo mi to pride ako pozerske a o instragramovom lajkovani.
Samotna iniciativa stavania utulni je samozrejme chvalyhodna, ale skor mi pride, ze je to len snaha sa zviditelnit a nie realne pomoct s utulnami. A v konecnom dosledku, co naslubovali, za rozne prachy urobit, tak mi to pride ako: Za vela penazi, malo muziky.
Ak si dobre pamatam, tak len za 10 tisic e, chceli urobit projekt nejakej futuristickej utulne. Kurnik, za 10 litrov by sa kolko utulni opravilo?
Druha vec je, ze tato hipsterska doba praje takymto hipsterskym aktivitam a preto tam je 30tisic a preto OZ Sloboda pohybu, tolke prachy vyzbiera tak za 5 rokov.
Lebo opravit stary salas, ci nejaku budu v Kremn. vrchoch, nieje take IN, ako postavit nejaku futuristicku "utulnu", pri ktorej sa bude dat fotit a lajkovat na fb.

PT

Lenka,
bez obav, ebikom tie 3hodky daju max. za 1hod a bez unavy :)

Pavel Forgáč

Zachytil som túto iniciatívu a oceňujem každú snahu. Akurát nechápem prečo my Slováci máme tendenciu sa opičiť po niekom druhom. Do našej krajiny patria salaše/senníky a nie nejaké super ultra moderné opachy. Ak to bude niečo také, ako tam majú zobrazené, tak to bude v krajine ako päsť na oko. Ja rozumiem pod pojmom útulňa miesto, kde sa môžem ukryť pred nepriazňou počasia. Je tam strecha možno pričňa a maximálne piecka. Nič viac. Pokiaľ niekto chce luxus, tak nech ide na chatu alebo do hotela. Za tých 30 000 € by som si kúpil celú štvrť v Jelšave a nie postavil jednu útulňu. Veď za také peniaze by sa dalo opraviť 25-30 útulní, ktoré už stoja. Netreba projekty, povolenia ale len materiál a ľudí s chuťou do roboty.
A ako píše chodec. Netreba len vybaviť povolenia a postaviť ale mať naklonených aj miestnych. Mali by sa opýtať aj miestneho poľovného združenia a lesníka či im to tam nebude vadiť. Lebo potom to dopadne ako na Panskej Javorine a útulňa neprežije ani pol roka.
Neviem, celé sa mi to nepozdáva. Príde mi to len ako rozhadzovanie peňazí za produkt, ku ktorému sa budú valiť davy ľudí typu Doby hory a klasický tuláci začnú toto miesto obchádzať trojkilometrovým oblúkom.

V.v.l.a.a.d.o.o

Ľudia im prispeli a tak nech si stavajú, kde len chcú a čo len chcú, ak im to patričné úrady schvália. Aj s miestnymi lesníkmi a miestnymi vandalmi nech sa dohodnú ako im vyhovuje. Je to len komerčná aktivita a nijako to netreba riešiť.

Ade.e

Vyzbieranych skoro milion a pol v korunach? Na utulne?
Toto je uz fakt vela penazi.
Nieco ako tie korovinove miliardy od EU. Dazd penazi, ktory by bol skoda nechat splachnut nejakym (ne)zmyselnym projektom.
Je dost zrejme, ze projektovat sa nieco nove bude a zrejme aj stavat. A ak vyjdu prachy, ako slubovali, tak chcu aj poopravovat nejake stare utulne.
Tu by sa mohlo ozvat aj OZ Sloboda Pohybu, aby ponuklo svoje know-how. Cez Hiking je zmapovanych asi najviac utulni a tak sa da porozmyslat, ktore by bolo vhodne opravit.
A tiez by sa OZ mohlo vyjadrit aj ku samotnej vystavbe nejakej novej utulne, kde by bola vhodna, kedze, ku vsetkej ucte k Hikemates, asi velki turisti nie su. Nazbierat prachy mozu, naprojektovat utulne tiez mozu, ale kde realne chybaju, mozu vediet len tazko.
No uvidime, je to fakt zlaty dazd penazi na (nove) utulne a nam vsetkym, by malo zalezat, aby to nebola nejaka fraska.

Iwanna

Ad ade.e (7:55): Suhlasim, a len dodam, ze vdaka ich planom stavat len v NP a CHKO, by malo mat kazde relevantne OZ (kt. to ma napr. osetrene v stanovach) moznost zucastnit sa povolovacich konani na vsetky dane utulne. Len kedze sa v SR vo velkom obchadza legislativa aj v tejto oblasti, triafas verim do cierneho s tym, ze lepsie je ozvat sa iniciativne navrhovatelom, s naramcovanim presne do "ponuky know-how". Sucasne ale pri tak prirodzenom mnozstve rozlicnych postojov, kt. su medzi turistami, hikermi, horolezcami, skialpinistami atd. na tieto veci, a obzvlast na to ci dane snahy o modernu architekturu zapadnu do prostredia, by bolo idealne ak by im tam jedno OZ vstupovalo do konani aj nie uplne len na baze vymeny know-how. Samozrejme nie idiotsky a protizakonne, ako napr. v BA ten slavny de facto zlocinec Slávik. Ale normalne uprimne, s tym ze je plne legitimne aj logicke ziadat aby architektura v NP a CHKO reflektovala kulturne tradicie SR, a nie katalogy zahr. architektonickych sutazi.

PaliT

@ade.e OZ Sloboda pohybu má svoju koncepciu pre útulne, ale nechcem to zatiaľ príliš rozvádzať, keďže o tom chceme komunikovať trochu komplexnejšie, ako umožňuje diskusia na internetovom fóre. Len naznačím, že chystáme modulárny systém (kapacita od 3 do 9 ľudí, no podobné tvary), ktorý bude výborný na spanie, ale nevhodný na ožranské seansy, nenápadný, skôr tradičný tvar, maximálna jednoduchosť a nízka cena, minimálna údržba. Okrem týchto útulní uvažujeme aj nad tým, že obnovíme stavbu tradičných zrubov z materiálov dostupných na mieste, chceme v tom prípade organizovať workshopy, kde by odborníci učili dobrovoľníkov tradičné technológie.

Dodávam, že k téme máme omnoho viac, zverejníme už čoskoro.

Bkn

najnovší status, čo sa stane ak vyzbierajú 45k..."Preto, ak naša kampaň bude ďalej rásť, pri sume 45.000 pripravíme na portáli Hikemates Online správcu útulní.
Digitálnu mapu, v ktorej uvidíš aktuálny stav útulne, či je narubané drevo alebo či sa máš vopred pripraviť na špeciálne podmienky. Pokiaľ vieme, je ich vyše 200. Tak to aby sme začali plánovať."... Naozaj potrebujeme mať v telefóne aplikáciu, ktorá nám povie, či je na útulni drevo? toto je už mimo podľa mňa..

Skriatok

Zacínam sa bát, ze co bude s utulnami. Hikemates - to vyzerá na riadnu komercializáciu :(.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum