Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Nová turistická útulňa

Peter61

štártlab medzičas :
Získaná suma 31 746 €
317 % z cieľovej sumy 10 000 €

Anonymized_25093

Vyjadrim sa ako turista a nie ako utulniar.

Ja osobne neviem kde presne budu stavat, kolko utulni budu stavat a ako budu vyzerat. Prave preto v tomto smere nebudem spekulovat.

Skor ma zujimaju ine veci. Ako priklad uvedme ze utulna bude super moderna. Otazka znie: je lepsia super moderna utulna ako ziadna?
Tak isto co znamena utulna na mieste kde ju vlastne netreba?

Dalsia vec su polovnici a lesnici ktory nemaju v laske utulne. Ako by sa zachovali ked im v revirii vyrastie moderna stavba? Tolerovali by vobec utulnu, aj keby to bol zrub?

A o vandaloch sa tu ani nejdem rozpisovat...

Adina

Keď sa do tejto aktivity zamotajú architekti, bude to katastrófa. Ako máme možnosť sledovať v poslednej dobe "úžasné" arcitektonické diela, ktoré nemajú nič spoločné s prírodou.

Peter61

Lenka:-)
ak niekto má šľapať so zásobami xlastu, nie 3 hodiny, ale aj žltou na Brnčalku je ďaleko. Mali sme takých kurzistov, zasahoval okolidúci I-I ( inštruktor internista)

PChH:
"Už dnes rokujeme o spolupráci s Národným parkom Muránska planina a CHKO Cerová vrchovina. Sme v jednaní o možnostiach výstavby až 3 útulní na ich území. "
turistickeutulne.sk/

Anonymized_25093

FunTTomas:

Slanske Vrchy mozes hned zo svojho zoznamu vyskrtnut. Tam ziadne utulna nebude stat!

Lenkasyrovatkova

Súhlasím - odľahlé miesto. Nech je to aspoň 3 hodiny pešej chôdze od najbližšej civilizácie/parkoviska. Existujú u nás také miesta?
Dlhý prístup funguje ako dobrý filter na návštevníkov ;)

Peter61

Tomáš:
turistickeutulne.sk/
"Útulne budú umiestnené v bezprostrednej blízkosti turistických chodníkov v národných parkoch a chránených krajinných oblastiach v rôznych lokalitách na Slovensku. .... Naším zámerom je, aby ľudia objavili nové a menej známe lokality."

FunTTomas

Verím, že nová útulňa vznikne na zmysluplnom mieste, kde akútne chýba. Máme viacero pohorí u nás, kde nie je žiadna turistická chata, útulňa či obyčajná búda vhodná na núdzový nocľah. Vtáčnik, Krupinská planina, Revúcka vrchovina, Cerová vrchovina, Slanské vrchy, Vihorlatské vrchy, Javorie, Ostrôžky, Spišská Magura, Levočské vrchy, Slovenský kras... A tiež dúfam, že bude stáť na dostatočne odľahlom mieste, aby sa nestala ťahákom pre hipsterov a pozérov na sieťach.

Bkn

áno tie filozofie s OZ Sloboda sú odlišné ale myslím, že prospešné môžu byť určite oboje aj keď mám obavu, či v budúcnosti práve na takomto známom mieste potom človek bude mať možnosť nájsť to čo práve na útulniach hľadá. Zaujímavé je tiež zistenie, že v spojení s "profi" marketingom a osvetou tu existuje potenciál na ďalšie financovanie aj možno menej bombastických projektov v tomto smere, čo je určite super. Ďalšou výzvou ako dobre vieme ani tak nie je postaviť alebo opraviť útulňu ale zabezpečiť jej fungovanie, keďže vieme v akej krajine žijeme a že bez zanietených ľudí sa to u nás nezaobíde.

Peter61

Lenka, na nejaké modernejšie štýlom kocka na návrhy asi nemáme miesto ( moréna a pod. sú tuším iba v NPR , 4. a 5. st.ochrany). Takže klasicky do lesa treba niečo ralizovateľné, ktoré by nevytváralo averziu.

Btw. návrh na "Kežmarskú kocku" som videl v Šamoríne na výstave v Espace Tairraz. Bola tam aj švajčiarska hrdosť Monte Rosa H. , ale tá je na moréne pri ľadovci monterosahuette.ch/?lang=en

Lenkasyrovatkova

Vzhľad útulne môže vyvolať vášnivé diskusie. Ja však oceňujem akúkoľvek aktivitu, ktorá túto problematiku otvorí pre čo najširšiu verejnosť, aby sa vydiskutovali práve tie problematické oblasti - stavby v národných parkoch, kto to ako schvaľuje, útulne ako miesta na párty či udržateľnosť danej stavby.

Jedna vec mi tam však chýba - a to je riešenie suchého záchoda.

Takisto to vnímam ako formu prírodného turizmu- čo je super, že to má takú obrovskú podporu verejnosti. Teraz nasleduje otázka - aké formy prírodného turizmu však chceme ako spoločnosť podporovať?

PaliT

Vždy treba byť pripravený na to, že útulňa nebude k dispozícii, na toto nosím aspoň tarp.

Nemyslím si, že sa dá ŠOP pridať ešte aj zodpovednosť za útulne, veď oni nestíhajú robiť ani to, čo majú dnes na starosti. Mne by stačilo, keby nerobili problémy pri povolení stavby nových útulní.

Naše OZ Sloboda pohybu má isto v pláne renovovať útulne aj stavať nové, hlásame však trochu inú filozofiu – tradičné tvary útulní, nenápadné, minimalistické, ktoré v tej krajine "netrčia" extravagantnou architektúrou. Chceme stavať útulne za zlomok rozpočtu, ktorý sa spomína v tom linku.

Zájdem ešte ďalej, možno nastal čas, aby sme začali stavať tradičné koliby, teda zrubové stavby z materiálov, ktoré sú dostupné zväčša priamo na mieste.

Smolinko

Podla mojho nazoru by sa ma urobit zoznam pouzitelnych utulni, ktore su v prevadzkyschopnom stave, zaroven zoznam uz nepouzitelnych. tieto si vyznacit na mape a porovnat s dialkovymi prechodmi tak aby turista mohol planovat svoju cast niekolkodnovej tury a mal kde prespat. Z toho vznikne potreba niektore utulne opravi. Otakza ostava ta, dokedy odolaju vandalizmu, nakolko ako povedal Werich "lide su ruzni a najma hovada". Postavit jednu okazalu utulnu za vela penazi nie je problem, otazka je ci to ma zmyslel.
Inak kedze mame tolko ochranarov prirody, strazcov a inych organov na ktorych natriafam, co toak na nich previest aj pravomoc a zaroven aj zodpovednodt za stav turistickych oficialnych utulni?
Nie je nic horsie ako po celodennej ture prist k utulni co mae na mape, nepoznate dany kraj a v strede utulne a v kazdom rohu mate fekalne stanovisko....

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Daulagiri k článku: Tri Vody Prechádzal som okolo 1.5.2024, oddychoval a skrýval som sa tu pred silným slnkom. Prístrešok je pekný, na spanie len v núdzi, ale pred dažďom by mal ochrániť do …

nová téma