Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Jesenný Veľký Choč z Valaskej Dubovej

Diskusná téma K článku: Jesenný Veľký Choč z Valaskej Dubovej

Veľký Choč je vyhľadávaný turistický cieľ, vďaka svojej polohe ponúka panoramatické výhľady na Liptov aj Oravu. Najkrajší prístup naň vedie z Valaskej Dubovej cez fotogenickú horskú poľanu so salašom "hotel Choč". Ideálny čas na jeho návštevu je jeseň so stálym počasím a dobrou viditeľnosťou.

Martin knor , 2

Mna to parkovne odradilo, a z Valaskej Dubovej na Choc uz nepojdem. Vzdy som parkoval slusne pri cintorine, kde bolo zakazdym vela volneho miesta. Nemusel som vyjst autom najvyssie ako sa dalo. Ale ked spoplatnili parkovanie v celej obci, raz som este parkoval dolu pri odbocke, ale stacilo. Su aj ine pristupove trasy. Tento rok som preto siel na kopec z Vysneho Kubina, nabuduce pojdem z Jasenovej.

Sona

Mato, ved im dozic nejaky prijem z cestovneho ruchu :) ja to vninam tak, ze ked bude prinasat prijmy turizmus, nebude taky tlak na rubanie lesov.

Martin knor

Sona, je tu aj clanok o Radstatter Tauer. Za spoplatnenu cestu v Rakusku platili 5 eur. V tom je nielen parkovanie, ale aj udrzba tej cesty. Kedze v Rakusku su prijmy priemerne 3-nasobne ako u nas, tak u nas by za vstup na spoplatnenu a udrziavanu cestu spolu s parkovanim mali pytat 1,66 eur. To dam bez problemov. Ale to co pytaju u nas sa neda nazvat inac ako vypalne. Cudujem sa, ze to ludia u nas akceptuju.

Daulagiri

Výhľad z Choča je najlepší v tom že síce nieje možno do velikánskych diaľok, ale tým že sa nachádza v strede medzi všetkými najvyššími slovenskými pohoriami.
Bol som na ňom už tuším 3-krát takmer všetkými chodníkmi. Pohľad od hotela na vrchol je taký slovenský ikonický :-)

Tomka , 1 reakcia

Pre mňa je Choč hlavne botanická destinácia, najkrajšia v júni. Rastie tam aj fialka alpínska, ktorá bola dlhé roky považovaná za endemit fialku chočskú. Dryádky tam vytvárajú nádherné vankúšovité porasty, ale pekné sú aj horce Clusiove, pochybky biele, či všivce Oederove a mnoho, mnoho ďalších.

Tomas Vohlarik , 3 reakcie

aj v zime je tam krasne :-)

Lubo

Tomas, napises zimny clanok? Urcite by mal uspech ;-)

Tomas Vohlarik

mozem, chystam par zimnych clankov, ale Choc som neplanoval, lebo vyhlady dopadli mizerne - viditelnost bola z vrcholu po vrcholovy hribik

Sona

V júni je to všade krásne, škoda, že je taký krátky :) tento rok v júni som videla tie kvitnúce vankúše dryádky v Čiernej hore v NP Durmitor.

DoxaD

Krásne fotky, na Choči som bola len raz s našim KST. Vtedy ešte nebolo oficiálne parkovanie vo Valaskej Dubovej a parkovalo sa systémom čo koho do toho, takže miestnym turisti museli pekne piť krv. Nás len bus vyhodil a čakal nás v Lúčkach. Počasie bolo čistý horor, mrholilo a hore na Choči padali zamrznuté guličky, pichľavé ako sklo a pre hmlu nebolo nič vidno. Keď pozerám foto z vrcholu, mali sme pud sebazáchovy, že sme sa tam nemotali . Chodník do Lúčok bol klzký ako ľad, to bol špeci druh blata, že som si aj do notesíka poznačila, v čase dažďa do Lúčok nezostupovať. Viacerí sme sa vyváľali a niektorí aj paličky dolámali. A na záver sa nám ešte aj bus pokazil a adrenalínu aj bolo na ten deň dosť.
Takže Choč je zaradený v repete zozname, tie výhľady sú ozaj nádherné. Ale už len v dobrom počasí.

Sona

Ano, urcite si treba vybrat cas s ako-tak dobrou viditelnostou. Nedelna historka je dobra :)

Matobee

Soňa spomínam na tento tvoj skvelý počin spred dvoch rokov. Počasie ti vyšlo skvelé. Na výhľadových záberoch som sa pokochal a pekné sú aj kvietky, ktoré neušli tvojej pozornosti. Naozaj výborný tip takto na jeseň.

Zaspomínal som si aj ja na tieto mi celkom dobre známe miesta. Ale z Valaskej Dubovej som už pekných pár rokov hore nešiel. Zišlo by sa veru oživiť spomienky a pokochať sa mnou milovanou Strednou poľanou.
V spomínanej dedine sme pred rokmi s kamarátmi zažili aj vtipnú hlášku od pravdepodobne miestneho štamgasta. Bola nedeľa ráno a prevažne staršie ženy smerovali do kostola. Dotyčný na jednu zakričal: „Anka daj si za mňa desiatok. (desiatok ruženca pozn.) Ja si za teba zas dám dvanástku.“ :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum