Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Výberové konania riaditeľov NP

Machaon

najväčším prekvapením medzi kandidatmi na poziciu riaditela TANAP je Ing. arch. Michal Kuvík, staršy pán zo Smižian, ktorý sa netají tým, že už dlhé roky ako architekt pripravoval územné plány a ich zmeny a doplnky napr. Štrbského Plesa, Mlynice, Novej Lesnej či Starej Lesnej. Treba poznamenať, že od roku 2010 nebol žiaden z týchto územných plánov posudzovaný v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie. Každý návštevník, ale i obyvateľ týchto obcí si musí sám odpovedať, či urbanizovaný priestor s rozsahom a charakterom výstavby na Štrbskom plese, ale i v obciach podhoria je taký, aké očakávame v prírodnej perle Slovenska v Tatranskom národnom parku a v jeho ochrannom pásme.
Treba oceniť, že v životopise tento pán napísal aj úprimne, že sa podieľal na vypracovaní rôznych developerských projektov, či na príprave projektov hotelov a penziónov. Otázkou zostáva, či aj výstavba 135 rodinných domov v "nezastavateľnom" území OP TANAP v katastri obce Mlynica - Medzi vodami, patrí podľa Ing. arch Kuvika medzi developerské projekty integrovanej ochrany prírody a tvorby krajiny, o ktorých hovorí vo svojom životopise?
Preto sú na mieste otázky, čo motivuje človeka, ktorý môže ísť s kľudom do dôchodku, že sa chce stať riaditeľom najstaršieho národného parku? Čo má slovenskú verejnosť presvedčiť, že jeho celoživotný prístup byť proklientsky a ústretový k potrebám developerov, investorov a výstavby chtivých samospráv, vďaka čomu aj vybudoval roky vlastnú firmu, ktorá podľa finstatu zaznamenala za rok 2021 svoje najväčšie tržby aj zisk, sa zmení na prístup zameraný na ochranu prírody a krajiny a dlhobudovanú firmu v tomto období nechá len tak? Nebude tento človek v morálnom konflikte záujmov?
Aké nové a inovatívne veci prinesie do národného parku architekt, ktorý skôr reprezentuje éru developerskej anarchie ako éru moderného národneho parku, ktorú spoločnosť od nového riaditeľa Tatranského národného parku má právo požadovať? m.youtube.com/watch?v=Rj1O18-…
machaon.eu/…/mlynica-v-rukach…

Fangorn

za mňa: hocikto, aj vrece zemiakov, len nie Majko na ďalšie roky.

Iwanna

Tiez by ma potesilo, ak by sa nakoniec riaditelom TANAPu stal M. Kalaš. Najma preto, ze trefne pomenoval to, co mozno viacerych citatelov tohto fora z BA a dalsich miest, z kt. je ovela blizsie do Alp, nepotesi, t.j. ze si robia (aj) z tohto NP "telocvičňu a nie sú ochotní rešpektovať, že aj príroda má nárok na regeneráciu, zotavenie, na vlastnú existenciu". (Zdroj:
myzilina.sme.sk/…/michal-kala….

Vladeno

Bola by šupa, keby tak Mišo Kalaš kandidoval a stal sa šéfom v Tatrách. Dľa môjho skromného názoru jeden z mála dobrých ľudí, i dobrých ľudí pre TANAP......

Machaon

takzvané odborné stanoviská Správy TANAPu prispeli k tomu, že postupne sám národný park a jeho ochranné pásmo stráca svoju schopnosť plniť ekologické funkcie, Tatry sú veľké stavenisko a nám sa už teraz nedarí zachovať zdravé Tatry pre budúce generácie, a za túto tragédiu súčasne vedenie TANAPu nemá žiadnu zodpovednosť? Nemá päťmiliónové Slovensko lepšieho manažéra pre naše Tatry?https://youtu.be/Rj1O18-IGew

Machaon

Nikomu nevadí, že sme dali manažovať možno viac ako 1 miliardový majetok bývalemu obchodníku s drevom priamo z TANAPu, človeku, ktorý v minulosti nemal problém obhajovať nezákonnú ťažbu dreva, ktorý býva na ulici v Liptovskom Mikuláši, kde žijú ďalší obchodníci s drevom a za 15 rokov pôsobenia v pozícii riaditeľa TANAPu, nedokázal okrem iného splniť kľúčovú úlohu, ktorou ho poverilo niekoľko ministrov a to zabezpečiť zonáciu najstaršieho národného parku SR a pripraviť a prijať program starostlivosti o Tatranský národný park. Ministerstvo životného prostredia SR má aj množstvo iných kompromitujúcich materiálov o tejto osobe, ale mlčí. Nie je prekvapujúce, že riaditeľ národného parku postupne stratil dôveru skoro u všetkých aktérov v regióne, ale ma podporu u ministra? Viac v članku machaon.eu/…/pribeh-pavla-maj…

Peter61

@ Ľubo 19:17- čakal som, kto sa chytí a upresní to na r.2007 buď od pása, alebo vyhrabe to v životopisoch uchádzačov minzp.sk/praca/np-tatry.hrml .....
@ Pavel Forgáč 19:18

  • "poriadne" feraty : zabudni, radšj kukni na Cliffhangera, tam je terén na poriadne ferraty. U nás filmujú tak Dr.Živaga, Veľkého Hada, Nosferatu a pod., možnosti pre feraty tomu zodpovedajú
  • nové xodníky ? stačí opraviť a otvoriť staré zavreté 24tp.pl/n/49108
Samkoh

Pavel: ďakujem za podporu a doplnil by som, že pridaná hodnota geografa je napr. aj v tom, že narozdiel od environmentalistu/biológa ap., t.j. pravých ochranárskych VŠ smerov bol drilovaný aj v tej ekonomicko-propagačnej časti a nenechá skrachovať NP od nedostatku návštevníkov len kvôli tomu, aby prírodu nikto čistou náhodou niekto nevyrušil(ok, preháňam, ale tí geografi, čo tu sme, asi vedia, kam mierim).

Lenkasyrovatkova

Ľubo, asi žijeme na rozličných planétach... výstavba v TANAPe a jeho ochrannom pásme - veľmi často so súhlasom TANAPu (pritom ich stanovisko nie je záväzné, tak prečo dávali súhlasné?)

PS: tiež sa mi páči kandidát v NAPANTe, ako Tebe, ale tiež je to "len" ekonóm, podľa vzdelania.

To je asi podobná debata ako či musí byť riaditeľ nemocnice lekár alebo radšej schopný manažér, ktorý si tých odborníkov zabezpečí podľa potreby vo svojom tíme.

Geografia mi príde ako super veda, ktorá má práve prepájať ľudí s krajinou, za mňa určite lepšie ako akýkoľvek poľovník, obchodník s drevom a podobne.

V každom prípade to bude zaujímavé a som zvedavá kto je tým piatym.

Pavel Forgáč

Pridávam sa k Samkovi. Nemyslím si, že geograf by bol zlý na pozíciu riaditeľa NP. Hlavne pokiaľ je zameraný na fyzickú geografiu. V geografii je dosť veľká časť, ktorá sa venuje enviro, ochrane prírody a pod. A práve geograf by mal spájať vzťahy medzi krajinou a človekom. No je to už na samotnej povahe človeka ako to implementuje do reality. Bohužiaľ väčšina ľudí nevie o čom geografia naozaj je. Vôbec nie je o učení sa kde aký štát leží alebo pohorie :).

Pokračovanie majka ako riaditeľa by bola úplná katastrofa hlavne pre turistov. Takto sa to v tatrách nikam nepohne a o nejakých poriadnych feratách a nových značkách môžeme len snívať.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum