Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Stan pre jedného + karimatka

Diskusná téma Stan pre jedného + karimatka

Ahojte, potreboval by som poradiť stan pre jedného, respektíve ako vy prespavate sólo. Doteraz som mal hamaku, ale chcem vymeniť za sólo stan. Ideálne aby sa mi zmestil pod strechu aj batoh. Ak by náhodou pršalo. Problém je, že meriam necelých 200cm a stany sú +-220 Moji favoriti sú: Snugpak Ionosphere Ferrino Lightent 1 PRO Ferrino Sintesi 1- akurát v akcii za 150 Trekmates Squall Pro Bivi Robens Arrow Head 1 Potom som našiel ešte tento: Pinguin ECHO 1 Nejaký od Mil-Tec Na Aliexpress je jeden s dĺžkou 230 vnútorné za 80 Máte nejaké skúsenosti a ktorý áno a ktorý nie? Mohli ste vidieť, že ide mi aj o váhu a veľkosť ale nie som zas gramohonič 😀 preferujem vstup z boku ako má nie z predu. Ako kanten z Ali, mil-tec, Robens...ale keby bol shodnu aj ten snugpak tak by som to možno oželel...

Ešte by som potreboval nejakú karimatku k tomu Chcel som nafukovaciu ale neviem či je dobrá a tak.Tak si nechám poradiť od skúsenejších. Spánok jar/leto/jeseň. Spacák mám Carinthia Defense 1 a v hamake so zateplením od DD hammock aj s ich hamakou v -5 ale bol to tak Max limit... Dakujem

Pavel Forgáč

jjano - vidíš to ma nenapadlo :).

Osobne teraz tiež väčšinou nosím celtu a moskytieru. Je to taký ľahký "pseudostan".

Fangorn

Ja mám tento, zmestia sa 2osoby aj s ruksakmi, keď idem sám tak mega luxus pri komplet váhe 1,5kg, v lete stačí zobrať 1 vrstvu stanu a váha je ešte nižšia. Má trochu horšie odvetravanie, hlavne keď sme v ňom dvojica, inak som žiadny mínus za pár rokov používania nenašiel.

empei.sk/details.php?zb=356

Stevo512

PaliT
Tarp mám 3x3, čo som používal s hamakou. Premýšľam presne rovnako. Budem vždy sólo. Tak som kúpil tyvek karimatku a tarp so spacákom mám. Popravde karimatku som nikdy žiadnu nemal tak nedokážem porovnať či je slabá alebo aká. Ale ja som ľadový medveď 😀.
Skúsim ten tarp a kúpim keď tak Ferrino lightent 2 pro.
Karimatka sa mi pozdáva od Klymit static V tá zväčšená. Len s prvými vecami je to vždy tak...

Peter61

Myš, toto si myšlel ?https://www.thermarest.com/ie/sleeping-pads/fast-and-light/neoair-xtherm-sleeping-pad/neoair-xtherm.html

Myš

Ahoj, používam 2 roky Ferrino lightent 1 pro. Zažil som v ňom x dažďov a búrok, vždy vydržal. Jediné čo by som mu mohol vytknúť je slabšie odvetranie, ale vzhľadom k veľkosti priestoru, v ktorom ležíš, je to pochopiteľné. Pri mojich 185 cm, je však len tak tak, najmä v priestore chodidiel (špičky sa dotýkajú sieťky). Batoh jedine do tej mini predsienky. Výška stanu je tiež veľmi malá a naskladať sa doň, prípadne za dažďa prezliecť, je celkom umenie a zaberák na moje kríže. Ale vzhľadom k jeho rozmerom v zbalenom stave, hmotnosti a cene, by som si ho kúpil opäť. Oceňujem aj zelenú farbu, v lese ho takmer nevidieť. Karimatku si si inak kúpil pomerne slabú, čo sa týka tepelného komfortu. Od doby kedy prišli na trh nafukovacie karimatky som fungoval s typmi čo mali R value okolo 3. Keď to teraz porovnám s Therm a Rest XTherm large (R 5,7), je to iná galaxia, ale aj cena. Napriek tomu som mal investovať do dobrej karimatky skôr (z môjho pohľadu dôležitejšie než spacák).

PaliT

Používame 7 rokov Ferrino lightent pre 2 osoby + 2x pes, výborný stan aj pre sólo použitie. 2m chlap by sa tam zmestil.

Občas kombinujeme kvôli komárom len vnútorný stan (sieťku) s tarpom 3x3. Ale keď idem sám, tak už takmer výlučne len s tarpom.

Jjano

Pavel, len Števo napísal, že meria takmer dva metre a karimatka, čo si dal, máš 180 cm.

Pavel Forgáč

Skús pozrieť na turistických bazároch. Vždy sa tam nejaké nájdu napr: sport.bazos.sk/…/stan-msr-eli…

Ja som tiež kupoval msr hubba hubba nx 2 od kamaráta za 200 eur použitý 3x.

Čo sa týka karimatky, tak najlepšie sú od thermarest. Len dosť šuštia a sú drahé. Keďže som už 2x zničil nafukovaciu karimatku viacnásobným prepichnutím, tak používam lacnejšie. Momentálne túto huskysk.sk/karimatky-komfort-…

Má 356g, najľahšia čo som našiel. R 1,8. Použiteľná v teplejších mesiacoch ale spal som už aj pri -5. Na chladné noci by bolo dobré pridať alumatku alebo používať penovú karimatku. Ale na jar, leto, jeseň pohoda.

Stevo512

Tie od MSR sú pekné drahé. Limit mám 200. Aj som si myslel že to tak bude s tým batohom... Preto sa mi pozdáva teraz ten Ferrino lightent 1pro prípadne teda 2pro. Ale nerád by som kúpil mačku vo vreci

Pavel Forgáč

Ak si chceš dnu do stanu dávať aj batoh, tak musíš vždy počítať s jednou osobou navyše. Napr. keď ideš sólo tak dvojmiestny, keď idú dvaja tak trojmiestny. Lebo pri stanoch sa počíta s tým, že si dáš batoh do predsieni. Tiež som si preto kupoval dvojmiestny stan, lebo si rád večer rozhádžem veci čo potrebujem po stane. Len budeš mať o pár gramov viac na chrbte. Takže to si už musíš zvážiť ty, či chceš viac pohodlia alebo menšiu váhu. Stan by som osobne kupoval buď od MSR alebo od Jureka.

MSR je viac zamerané na ultralight. Stany majú dobre prepracované, veľmi rýchlo ho postavíš aj sám. Majú dobrú odolnosť voči dažďu. Nevýhodou je tenká podlaha. Pred vodou síce tesní vynikajúco, no keď nebudeš dávať pozor, tak o chvíľu bude ako sito.

Jurek je ťažší tak o pol kila až kilo v porovnaní s podobnými stanmi od MSR. Ale je odolnejší. Nemusíš dávať až tak pozor. Plus je to česká značka, takže má parádny servis.

Na Ferrino som veľmi dobré recenzie nepočul, ale tuším mal taký Pali Timko, tak možno napíše skúsenosti. Ostatné nepoznám.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum