Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Prvý sneh v Tatrách

Diskusná téma K článku: Prvý sneh v Tatrách

Dobová literatúra píše, že Spišiaci Tatrám hovorievali "Snežné hory", keďže sneh na niektorých tienistých stranách pretrvával dlho do leta. Stáva sa aj, že už v auguste tu opäť poletujú snehové vločky. Údajne sa niekoľko učencov voľakedy domnievalo, že v útrobách sutiny Lomnického štítu môžu byť ukryté zvyšky ľadovca.

Bazin , 1 reakcia

Peter61, tak teda predsa ako pises...

aktuality.sk/…/vo-vysokych-ta…

pokial neuvidim neuverim ?

Peter61

Bažin, aj v Kozej dolinke majú :
PIOTR LAMPARSKI – STANISŁAW KĘDZIA:
Permafrost occurrence in Kozia Dolinka (High Tatra Mountains) in light of ground penetrating radar investigations

Peter61

K tej vetičke v článku ... "sa niekoľko učencov voľakedy domnievalo, že v útrobách sutiny Lomnického štítu môžu byť ukryté zvyšky ľadovca."
Je tam ľadovček , teda Medený glacieret
asg.sav.sk/gfsb/v071/

Bogdan Gądek, Andrzej Kotyrba: Contemporary and fossil metamorphic ice in Medena kotlina (Slovak Tatras), mapped by ground-penetrating radar.
Geomorphologia Slovaca et Bohemica, 7, 2007, 1, 4 Figs., 1 Tab., 40 Refs.

This paper shows results of detailed ground-penetrating radar surveys at 500 MHz of glacieret in the Medena kotlina – the largest in the Tatras patch of metamorphic ice.

asg.sav.sk/…/gfsb070109.pdf

Martin knor , 1 reakcia

V Alpach v zime casto krizujem male lavinky, zvacsa v lese, ale vyberam si teren tak, aby tam nehrozilo nic vacsie.

Pred rokmi som siel na Hochweichsel v Hochschwabe v hmle. V snezniciach som stupal po zasypanej kosodrevine a pocuval som, ako zo Staritzen padaju laviny. Kvoli hmle som ich nevidel, ale ten rachot par krat za hodinu vie cloveku poriadne zrusit motalku. Nakoniec som na kopec nevysiel, neboli na to vhodne podmienky. Napriek snezniciam som sa zabaral do snehu a postupoval som pomaly.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Svatopluk k článku: Kolkáreň Drienčany Dobrá správa pre putujúcich týmto zabudnutým krajom. V Drienčanoch sú drevené sochy, možno od rovnakého autora ako Jánošík na Klenovskom Vepri.

nová téma

Komentár

Daulagiri k článku: Tri Vody Prechádzal som okolo 1.5.2024, oddychoval a skrýval som sa tu pred silným slnkom. Prístrešok je pekný, na spanie len v núdzi, ale pred dažďom by mal ochrániť do …

nová téma