Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Podhájska, Žitavský luh a okolité kaštiele

Diskusná téma K článku: Podhájska, Žitavský luh a okolité kaštiele

Cez víkend som sa zúčastnil ako organizátor na K5 na Inoveckej chate počas Leteckej 100-ky. Napadlo tam okolo 10 cm snehu a v noci bolo pocitovo –14 °C. Preto, keď na pondelok predpovedali +16 °C a vedel som, že v okolí Podhájskej nepršalo, rozhodol som sa pokračovať vo svojich návštevách rozhľadní Západoslovenského regiónu a v oboznamovaní sa s históriou obcí po trase.

Martin knor

Toto je za posledny rok uz treti clanok o Travnici a okoli. Je to zaujimava oblast. Tiez som sa tam tuto zimu motal a je zaujimave pozerat, ako si turisti plnuju trasy po oblasti, kde znacky nie su az tak potrebne. Jeden moj okruh bol z Velkej Mane k Travnici II a juznejsie polozenymi chodnickami spat.

Wbk

@matobee 11/04/23 13:13:
Žabáreň príde "zaujímavá" aj nám Kmeťovčanom, nakoľko danú lokalitu (časť chotára) takto nevoláme, aspoň teda v súčasnosti nie. Názov TIMu vznikol zrejme skrátka tak, že sa komisia značenia poriadne zadívala do ktorejsi špecializovanej mapy :)
V daných končinách kedysi existovali rozsiahle mokrade Žitavy, viažuce sa k pôvodnému korytu (toto koryto možno na súčasných poliach dobre identifikovať z leteckých snímok podľa zbytkových sedimentov). Žiab tam určite vždy bývalo požehnane.

Matobee

Miro sú to skutočne príjemné, zaujímavé a poučné miesta. Oplatí sa sem zájsť.
Niekedy vyrazím do južnej časti k dedinkám Kotla, Čechy a Veľké Lovce.

Miroslav Svitek

Matobee, bol som v tých končinách ešte raz a teraz som si prešiel NCh Trávnica. Príjemná prechádzka prírodou a najmä okolie vodnej nádrže Biela Táňa s fotografiami vtákov na valcoch informačných tabúľ od miestneho fotografa boli poučením.

Matobee

Miro príjemné čítanie. Zaspomínal som si pri ňom na minuloročnú návštevu a podobné dojmy napríklad z veternej studne. Pôsobí to skutočne westernovo. Taktiež som bol nadšený z bohatej dávky histórie v Trávnici. Ja som až tak podrobne nevedel som čoho idem, preto ma polovica zaujímavostí prekvapila.
Rovnako som žasol z 220 druhov vtákov, ktoré uvádza informačná tabuľa na pozorovateľmi vtáctva. Tam sa mi veľmi páčilo. Zaujímavý až vtipný mi prišiel aj názov TIM Žabáreň pri Kmeťove, čo mi prišlo ako nejaká fabrika na spracovanie žiab.
Potiahol som to popri malých vinohradoch aj do Vlkasa a Radavy, v ktorej by ťa asi nepotešila záverečná oráčina namiesto modro značeného chodníka do Podhájskej. Našťastie, začiatkom minuloročného apríla keď som tu turistikoval, už začínalo to nekonečné sucho a cez oráčinu som prešiel v pohode. Ale ako to už býva, spomínam aj na pekný zážitok z tohto úseku a to intenzívnej vôňe fialok.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum