Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma nastupovky

Diskusná téma nastupovky

Ahoj, premyslam, zhanam nejake topanky na turistiku a zaroven mozno aj na ferraty (zaciatocnik). Padli mi do oka tieto topanky: Millet Friction GTX U. Tak sa chcem opytat, ci su tie nastupovky vhodne aj na celodennu turu, ci su moc tvrde a budu z nich boliet nohy? Napr. na turu do Tatier a pod. Vdaka.

Ján Vicen , 1 reakcia

Ľubo téma - nastupovky , nepremýšľaj, nezháňaj, po tomto prečítaní článku si choď rovno kúpiť čo potrebuješ V prvom rade si odpovedz na niektoré otázky - skúsený ? , začiatočník? čo chceš väčšinou chodiť - aká náročnosť/ pomaly ďalej zájdeš/, Tatry alebo aj nižšie? Najlepšie je poznávať krásy Slovenska po celý rok, jar,leto, jeseň, zima. A na to treba pevnú obuv/ nie mäká obuv- má to svoje nevýhody, / Všetko toto čo píšem mám overené 40 ročnou praxou vo vodení turistov po celom Slovensku/ z,s,v,j. /po horách rôznej náročnosti. Osvedčili sa mi v prvom rade tieto pravidlá a rady.
1, Veľkosť topánok má byť väčšia o 1 číslo , ja nosím 8 / 41/ ale mám nohu 7/40/. Podrážka vibram/ pre poisťovňu/, v nich nosím dvoje ponožky 1x tenkú a 1x hrubšiu. Nohy si natriem jemne krémom medzi prstami aby sa mohli ľahko medzi sebou trieť pri chôdzi- vhodnejšie je mať pevnejšiu špicu topánok- v prípade zakopnutia v teréne, pevnejšia obuv s dobrou špicou má väčšiu bezpečnosť v ťažkom ale i ľahkom teréne. V neposlednom rade si spomeň či máš poistku - poistenie do hôr pre zásah horskou službou, prípadne zdravotné poistenie v prípade menej náročného terénu. Inak sa môže stať že Ti poisťovňa nepreplatí úraz ! Všetky informácie ber len ako rady od priateľa turistu s praxou. No a hlavný pozitívny bod je tvoje vlastné skúsenosti . Dnes už si môžeš zakúpiť topánky a oblečenie od slovenských výrobcov napr. od BOSP - Bardejov- vibramky, ZAJO - oblečenie a ešte viac.
A teraz si môžeš ísť tie topánky kúpiť, s pozdravom Jano V.

Lubo

Toto asi nebolo pre mňa, že? 🤣

Rast

Chcel som si ich kupit, ale mne prave prisli makke, preto som ich nebral. Neviem, ale nevidim problem chodit v tychto topankach celodenne tury, dnes uz kotnikove boty nosi malokto co tak vidim na horach. Skor to ale chce vyskusat, kazdemu sedi nieco ine. Vzal som nakoniec Millet Trident Guide, GTX u tychto nizkych topanok je sporny, myslim, ze je to zbytocne, ono to jednak dlho nevydrzi, hoha horsie dycha a kedze su nizke, tak do nich lahsie natecie, takze ja osobne to nepovazujem za dolezite, skor beriem nizke topanky bez GTX. Tatry v nich v pohode, ale zalezi aj na skusenostiach, ked niekto nie je zvyknuty chodit v nizsich topankach, moze to byr menej komfortne.

Peter61

Ľubo, ježkovy voči, tá diakrtíka !
Na celodenné túry v polovičkách ale treba mať istotu kroku v členitom teréne a mať niečo nachodené.

Výrobca síce píše :
classic semi-rigid approach shoe", ale ne celodené túry pre začiatočníka polovičky nic moc.
millet.com/…/mig1852-7317-fri…

Lubo

Zalezi od toho, na ake topanky si zvyknuty. Niekomu vyhovuje tvrda podrazka, niekto ma rad zas makksiu.

Ja v polovickach prechodim vacsinu tur mimo zimneho obdobia. V neskalnatom terene pouzivam bezecke Hokka Challenger ATR. V skalnoom zas Asolo Magix.

Na celodenne tury v polovickach ale treba mat istotu kroku v clenitom terene a mat nieco nachodene.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum