Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Horolezec Fedorko: Free sólo lezenie prináša transformáciu človeka

Tarazed , 1 reakcia

Ahoj, doteraz som hiking vnimal ako celkom serioznu platformu. Co sa tyka podcastov, vsetky som asi nepocul, ale obvykle islo o celom seriozne podcasty so zaujimavymi ludmi a temami. Nic v zlom, ale tento podcast je podla mna akosi mimo a nepatri sem. Som prekvapeny, ze sa nikto z horolezeckej casti miestneho osadenstva neozval k tomu. Nemam v zaujme nikoho urazat ani ponizovat, len sa vjadrim k samotnej teme a tomu co som pocul. Jednak sa tu hovori ako o freesolo lezeni o niecom co robi v Tatrach vela ludi (pohyb po zvacsa trojkovom terene po hrebenoch, na zostupoch alebo nastupoch do horolezeckych tur atd.) a nie je to ziadny unikat a nazyva sa to "scrambling". A po druhe, propaguju sa tu myslienky podciarknute znepokojivymi prohodami cloveka, ktore podla mna maju dost nepriaznivy pedagogicky vplyv na potencialnych zaujemcov o podobne hazardovanie bez potrebnych zrucnosti a skusenosti. Ako hovorim, nechcem nikoho znevazovat a nech si chalan to robi, ako uzna za vhodne. No pre dobre meno hikingu by som takyto podcast sem nezverejnoval alebo ho radsej vymazal. Mnoho ludi tu prichadza hladat rady do zivota a skusenosti s urcitou doverou v tuto platformu. Je to podcast, pod kotry sa podpisuje redakcia, nie nejaky prispevok Joza vo fore... A myslienky, ktore tu odzneli podla mna nie su spravne. Free solo vyzera uplne inak. Free solovaniu by sa nemal venovat idealne nikto a ak hej, tak iba clovek, ktory ma nalezene velke mnozstvo ciest na skalach aj v horach vo velmi vysokej obtiaznosti a nie clovek, ktoremu pride 5tkova alebo 6tkova obtiaznost na prvom ako velmi narocny podnik. Urcite by sa clovek nemal vydavat do neznameho terenu celkom sam a nie toboz liezt free solo cestu, ktoru vobec nepozna, nevie aka je tam kvalita skaly atd. Obvykle aj ozajstni free solovi lezci lezu free solo iba cesty, ktore dobre poznaju. A to filozoficke matanie to cele len zhorsuje. PS Vsuvka o Alexovi Honoldovi a vyjadrovanie sa vazeneho hosta k jeho vykonu znie v kontexte celeho podcastu velmi vtipne :) Mier.

Peter61

Hehe, Jakub, čo sa týka free solo Žabieho koňa, expozície a pod. :
Dakedy dávno sme sa tam vydali taká pomiešaná skupinka ( od 10 r. chalana po 2 m chalana). Horolezecký inštruktor č.1. natiahol lano cez koňa a cvakol ho do štandu na konci. Inštruktorovi č.2 sa nepáčilo čosi s istením. Po výmene názorov sa i. č.1 odcvakol z lana, strčil si ruky do vrecák, vrátil sa cca do polovice. Upravil istenie podľa požiadaviek i.č.2, po odsúhlasení urobil čelom vzad a vrátil sa na horný štand.

Až budem veľký, tiež sa tak prejdem po tom "chodníku". Zatiaľ to nejde, a to som napr. mal aj competitive advantage: ja som mal normálne vibramky a mladí mali ľadovcové topánočky. -)))

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Daulagiri k článku: Tri Vody Prechádzal som okolo 1.5.2024, oddychoval a skrýval som sa tu pred silným slnkom. Prístrešok je pekný, na spanie len v núdzi, ale pred dažďom by mal ochrániť do …

nová téma